1 (edytowany przez Marcia28 2010-10-29 10:32:37)

Temat: UNIEWAZNIENIE PILNE!!!!!

Ogłosiłam przetarg na RB, wpłynęły 3 oferty.
Oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Muszę pilnie unieważnic postępowanie.
Czy mam badać oferty i przyznawać im punkty ( kosztorysy ofertowe są ok bo sprawdziłam)? Czy sporządzam druk ZP-17 i 21?
Pomózcie proszę , jakie kroki oprócz powiadomienia wykonawców o unieważnieniu postępowania powinnam poczynic!!!

2 (edytowany przez Darek W. 2010-10-29 11:01:08)

Odp: UNIEWAZNIENIE PILNE!!!!!

Witam. Moim zdaniem, oferta najkorzystniejsza to ta, która nie podlega odrzuceniu czy też wykluczeniu, przy najniższej cenie - jeśli jest cena 100 %. Ja bym wybrał - przyznał punkty i jednocześnie w tym samym piśmie unieważnił postępowanie na podstawie - art. 93 ust. 1 pkt 4
Powodzenia smile

3

Na tym forum pojawiły się głosy, iż po nowelizacji ustawy nie zachodzi konieczność badania ofert  w sytuacji, gdy oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Ja nie znajduje uzasadnienia dla takiego stanowiska i dlatego uważam, że należy badać oferty, tak jak to stwierdziła KIO w jednym z wyroków przed nowelizacją. Ale to jest wyłącznie moje zdanie, być może inne osoby tak nie uważają.

4

W wyroku z dnia 25 lutego 2008 r., sygn. akt KIO?UZP 107/08, Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła, co następuje:
"Zgodnie z literalnym brzmieniem przepisu art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy unieważnienie postępowania z przywołaniem tej przesłanki może mieć miejsce, w sytuacji gdy Zamawiający dokona porównania ceny oferty najkorzystniejszej z kwotą, którą może przeznaczyć na realizację zamówienia i kwota najkorzystniejszej oferty będzie przewyższała kwotę, jaką Zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Zatem zgodnie z literalnym brzmieniem tego przepisu Zamawiający przed unieważnieniem postępowania o zamówienie publiczne w oparciu o art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy zobowiązany jest przeprowadzić ocenę złożonych ofert i wskazać ofertę najkorzystniejszą. Bez przeprowadzenia oceny ofert zgodnie z zasadami określonymi w specyfikacji istotnych warunków zamówienia i ogłoszeniu Zmawiający nie ma możliwości unieważnienia postępowania w oparciu o art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy".

5 (edytowany przez Marcia28 2010-10-29 11:05:17)

Ale badanie ofert w tej sytuacji jest nadgorliwościa (szczegolnie ze jest malo czasu - koniec roku a ja chce szybko oglosic nowy przetarg). W mojej sytuacji (cena-100%), sprawdzilam kosztorysy czy nie ma bledow (nie ma), a do protokolu z postępowania załacze tylko ZP-12 (bez ZP-17 i 21). Czy to bład?

6

art 93 ust 1 pkt 4 - można uniewaznić bez konieczności badania i oceny ofert - " cena najkorzystniejszej oferty lub (i to jest tu wazne) oferta z najniższ ą ceną " - to drugie można stwiwerdzić bez badania i oceny !!!!!!!!!!! Patrz Uzasadnienie do zmiany ustawy str 12  - duza nowelizacja

7

Ma rację DB25. W uzasadnieniu bowiem czytamy:
"Jednocześnie proponuje się zmianę art. 93 ust. 1 pkt 4 w taki sposób, aby zamawiający mógł unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego bez konieczności badania i oceny ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej, jeżeli cena oferty z najniższą ceną przekracza kwotę, którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
W celu implementacji postanowień dyrektywy odwoławczej (art. 2a ust. 2) wprowadza się obowiązek informowania wykonawców, którzy złożyli oferty o terminie, po upływie którego umowa w sprawie zamówienia może być zawarta (art. 92 ust. 1 pkt 4 ustawy). Przepis ten ma służyć poinformowaniu wykonawców o terminie, do upływu którego mogą wnieść odwołanie.

8

No to mamy wyjaśnione

9

Ufff, czyli wysylam pismo do wykonawców, sporządzam protokol z postępowania, zalączam do niego ZP-12 i finito;-)