1

Temat: S.C. Pełnomocnictwo

Przetarg nieograniczony R.B. Ofertę złożyła S.C/. Wymagałam jedynie oświadczenia 22 ust 1, oświadczenia 24ust 1. oraz oświadczenia z 24 ust 1 pkt 2. Przedmiotowe dokumenty złożył tylko jeden opraz podpisam wszystko jeden  ze S.C.  Załączył Pełnomocnictwo w którym jeden upoważnia  następnego do składania oferty oraz do zawarcia umowy.

1. Czy oświadczenia nie powinny być złożone przez każdego z nich lub podpisane przez obydwu.

2

Odp: S.C. Pełnomocnictwo

Oświadczenie z art. 22.1 może złozyć jeden. Niepodleganie wykluczeniu musi wykazać każdy wspólnik. Oświadczenia z art. 24.1 ia rt. 24.1.2 składa każdy wspólnik, oczywiscie może je w ich imieniu podpisać pełnomocnik.

3

Jak Joanna.

4

A jak jest pieczątka spółka SC pan x i Y na takich  oświadczeniach a podpis pełnomocnika to jest ok.

5

Uznałabym, gdyby dwaj wspólnicy złożyli fizycznie jedno oświadczenie(na jednej kartce papieru), że obaj nie podlegają wykluczeniu: Pan X i pan Y oświadczają, że nie podlegają wykluczeniu i podpis pełnomocnika. Choć wiem, że są odmienne zdania na ten temat, bo była już taka dyskusja. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby każdy zrobił to osobno.

6

Nigdy nie miałem problemów z takimi oświadczeniami ale z drugiej strony pełnomocnictwo naszej s.c. zawsze obejmowało podpisywanie oświadczeń

7

joanna99 napisał/a:

Uznałabym, gdyby dwaj wspólnicy złożyli fizycznie jedno oświadczenie(na jednej kartce papieru), że obaj nie podlegają wykluczeniu: Pan X i pan Y oświadczają, że nie podlegają wykluczeniu i podpis pełnomocnika..

Jeżeli jeden dokument a na nim podpis pełnomocnika w imieniu wykonawców, lub podpisy obojga, uznał bym.

8

dobra w tej sprawie myślimy podobnie.
a teraz inna sprawa,  jeśli w SIWZ był załącznik z art 24 ust 1 pkt 2. Wykonawca nie załączył tego oświadczenia tylko odpis z EDG i nie wiem czy wzywać do uzupełnienia czy uznać skoro jest zaświadczenie z EDG. Kiedyś miałam taką sytuację i uznałam. Ale wiem , że w tej sprawie są zdania podzielone, poradźcie wzywacie czy nie?

9

Jeśli żądałaś oświadczenia z art. 24.1.2, a wykonawca nie złożył, to należy obowiązkowo wezwać do złożenia. Jednakże jeżeli wykonawca nie uzupełni tego oświadczenia, to nie masz podstaw, aby go wykluczyć. I to nie dlatego, że złożył zaświadczenie o wpisie do EDG, tylko dlatego, że złożył ogólne oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z art. 24.1.

10 (edytowany przez Marcel 2010-10-29 19:42:29)

Dokładnie jak joanna smile , choć to po prostu bez sensu.

11

cholerka a jak nie uzupełni to wadium i tak mu nie wezmę?

12

A jeśli wykonawca w S.C. zamiast pełnomocnictwa załączył umowę spółki cywilnej z której wynika, że może reprezentować wspólnika i zaciągać zobowiązania do kwoty X (mieści się w wartości zamówienia) można uznać oświadczenia o których pisałam powyżej podpisane przez jednego wspólnika w imieniu SC?

13

Marcel jak jeszcze nie śpisz to podpowiedz smile

14 (edytowany przez Marcel 2010-10-30 20:20:51)

Za pełnomocnictwo nie może być uznany wyłącznie dokument oznaczony nazwą ?pełnomocnictwo?. Może być nim każdy inny dokument, który będzie zawierał stosowne oświadczenie mocodawcy,  (np. w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia może być to umowa konsorcjalna).
W S.C obowiązuje tzw. pełnomocnictwo ustawowe, a dokładnie przedstawicielstwo, które może zostać ograniczone przez umowę lub uchwałę wspólników.

15

ok Marcel dzięki serdeczne smile

16

Dobrej nocy smile

17

Tak jak napisał Marcel, w spółce cywilnej, co do zasady obowiązuje tzw. przedstawicielstwo ustawowe - i pełnomocnictwo w tym przypadku nie jest konieczne.

Zastanawiam się jednak nad taką kwestią:
1. Ofertę składa spółka cywilna - Kowalski i Nowak. Oferta zostaje podpisana tylko przez Kowalskiego. Zamawiający uznaje, że wszystko jest ok.
2. Oferta Kowalskiego i Nowaka zostaje uznana za najkorzystniejszą.
3. Zamawiający przez podpisaniem umowy żąda dostarczenia umowy spółki - z jej treści wynika, że oferta powinna zostać podpisana przez obydwu panów.
4. Co w tej sytuacji powinien zrobić Zamawiający? Unieważnić wybór najkorzystniejszej oferty i wezwać wykonawcę do złożenia stosownego pełnomocnictwa?

Zamawiający zawsze może poprosić o złożenie wyjaśnień, tzn. zapytać - czy umowa spółki nie przewiduje konieczności złożenia dwóch podpisów pod ofertą przetargową - czy art. 87.1 będzie w tym momencie właściwy?

18

no fakt masz rację ja na szczęście mam taką umowę załączoną do oferty i z niej wynika że może podpisać umowę jeden ze SC. Pozdrawiam.

19

Na wstępie należy wspomnieć, iż każdy ze wspólników jest jednocześnie uprawniony jak i zobowiązany do prowadzenia spraw spółki. Każdy ze wspólników może bez uprzedniej uchwały wspólników prowadzić sprawy, które nie przekraczają zakresu zwykłych czynności spółki. Określenie, czy dana czynność prawna należy, czy też nie do zakresu zwykłych czynności spółki cywilnej uzależnione jest od konkretnej sprawy, w szczególności od tego w jaki stopniu wpłynie to na zobowiązania spółki, jej możliwości finansowe, organizacyjne, techniczne. Zakres czynności, które mogą być zaciągane przez poszczególnych wspólników spółki cywilnej mogą być określone przez wspólników w umowie spółki. Oczywiście idealnym rozwiązaniem byłoby, aby w przypadku, jeżeli jest to możliwe, pod propozycją przetargową składaną przez wspólników spółki cywilnej mogli podpisać się wszyscy wspólnicy spółki. Wtedy nie byłoby żadnych wątpliwości dotyczących kwestii określania czy dana czynność przekracza czynności zwykłego zarządu, czy też nie. W żaden jednak sposób, z zachowaniem wspomnianych wyżej zasad nie wyklucza to możliwości podpisania oferty przetargowej składanej przez spółkę cywilną, przez jednego z jej wspólników.

20

Zamawiający chce poprosić o złożenie wyjaśnień, tzn. zapytać - czy umowa spółki nie przewiduje konieczności złożenia dwóch podpisów pod ofertą przetargową - czy art. 87.1 będzie w tym momencie właściwy?

21

Tak.

22

Apollo napisał/a:

Zamawiający chce poprosić o złożenie wyjaśnień, tzn. zapytać - czy umowa spółki nie przewiduje konieczności złożenia dwóch podpisów pod ofertą przetargową - czy art. 87.1 będzie w tym momencie właściwy?

Kwestia reprezentacji, tutaj podpisania oferty tudzież złożonych podpisów smile - nie stanowi treści oferty. Zatem 87.1 wydaje się niewłaściwy - tylko wówczas powstaje pytanie: "to jaki?" i czy "w ogóle podlega to wyjaśnianiu?". Pomijając powyższe rozważania teoretyczne, na tle konkretnego stanu faktycznego (pytania) powstaje jeszcze pytanie: po co pytać o powyższe?

23

A w jaki - inny sposób można się dowiedzieć, czy umowa spółki cywilnej nie przewiduje, aby podpisy pod ofertą złożyli np. dwaj  jej członkowie - przy założeniu, że nie żądano umowy spółki na etapie składania ofert?

24

Temu służy 23.2 i żadanie pełnomocnictwa do oferty na ogólnych zasadach. Możesz również żądać złożenia pełnomocnictwa - 26.3

25

MIRAS napisał/a:

Temu służy 23.2 i żadanie pełnomocnictwa do oferty na ogólnych zasadach. Możesz również żądać złożenia pełnomocnictwa - 26.3

A co zrobisz jeżeli spółka cywilna nie dostarczy ci pełnomocnictwa?