1

Temat: do gladiq

gladiq skoro jesteś Wykonawcą w zakresie energii elektrycznej to podpowiedz mi w paru kwestiach smile
1) czy w SIWZ na obrót energią muszę określić grupę taryfową???
2) czy można ją ewentualnie zmienić w trakcie trwania umowy, czy trzeba było to przewidzieć we wzorze umowy???ew. ogłoszeniu
3)czy jeżeli w projekcie wykonawczym układu pomiarow-rozliczeniowego en. elektrycznej przewidziano, że licznik ZMD musi być przystosowany do grupy taryfowej B23 to tylko z takiej grupy mogę kupować energię (w SIWZ okreśłiłem B21)
BARDZO PROSZĘ O PILNĄ POMOC

2

Odp: do gladiq

Ad1 : zrób wykaz punktów poboru  ze wskazaniem grupy taryfowej, numerem licznika, numerem ewidencyjnym, przewidywanym zużyciem w okresie trwania umowy
Ad2.  grupa taryfową można zmienić raz w okresie 12 miesięcy, możesz zobowiązać Wykonawcę aby złożył wnioski o zmianę taryfy za  Zamawiającego, tylko tutaj pojawi się problem zmiany taryf całodobowych na np dwustrefowe i  rozliczania  tego , sprecyzuj ceny jakie chcesz otrzymać - czy jedną na całe zamówienie do wszystkich punktów bez względu na grupy taryfowe ( wtedy problem znika)  czy chcesz oddzielne ceny dla każdej grupy taryfowej ?
Ad3. Czy wszystkie liczniki z taryfy B21  macie dostosowane do zasady TPA ?  Bo jeśli nie to  przetarg na samą sprzedaż energii nie wyjdzie, a koszt dostosowania układu pomiarowego do zasady TPA  w  układach pomiarowych  z taryfami B  leży po stronie Zamawiającego .
Dla tarfy B23  jeśli chcesz otrzymać jedną cenę  całodobową  bez podziału na strefy to nie wpisuj że chcesz cenę z B21 smile czegoś takiego nie ma.  Zostaw B23 z danymi pomiarowymi z trzech stref plus rubryka na jedną cenę do wypełnienia dla Wykonawców.

Pozdrawiam

3

A jak mam sprawdzić czy układ pomiarowy przystosowany jest do metody TPA bo wpłynęło mi pytanie do SIWZ i za bardzo nie wiem jak mam się za to zabrać.
Czy to mogę ustalić na podstawie projektu wykonawczego układu pomiarowo-rozliczeniowego????np. mam zapisane że jako licznik zastosowano elektroniczny czterokwadrantowylicznik energii typu ZMD 405CT, dalej też jest mowa o synchronizacji czsu licznika za pomocą zegara synchronizującego.
Jest też mowa o transmisji danych pomiarowych do systemu LSPR (i tu nazwa OSD) za pomocą modemu GPRS typu P32 z anteną kierunkową. Zastosowany modem ma umożliwić transmisję danych pomiarowych z układu pomiarowego do systemu LSPR.
Dodam, że dostawa ma się odbywać do nowo wybudowanych budynków.
Czy z tych zapisów wynika, że jest ok. jeżeli chodzi o zmianę sprzedawcy????

4

A teraz to się zastanawioam czy dobrą taryfę okreśłiłem w SIWZ.
Wszedzie piszę o taryfie B21 w formularzu cenowym mam ilości kWh x cena za kilowat, wiec skoro napisałem, że ma być taryfa to Wykonawca skalkuluje mi cenę zgodnie z ceną kWh określonego w taryfie B21.
Wszystko byłoby ok gdyby nie projekt wykonawczy układu pomiarowo - rozliczeniowego energii i nieszczęsny zapis "licznik ZMD musi być przystosowany do grupy taryfowej B23" i tu problem czy taki licznik będzie odpowiedni do grupy taryfowej B21???

5

gladiq help :-)

6

2445131 to moje gg odezwij się będzie szybciej

7

and1 napisał/a:

A jak mam sprawdzić czy układ pomiarowy przystosowany jest do metody TPA bo wpłynęło mi pytanie do SIWZ i za bardzo nie wiem jak mam się za to zabrać.
Czy to mogę ustalić na podstawie projektu wykonawczego układu pomiarowo-rozliczeniowego????np. mam zapisane że jako licznik zastosowano elektroniczny czterokwadrantowylicznik energii typu ZMD 405CT, dalej też jest mowa o synchronizacji czsu licznika za pomocą zegara synchronizującego.
Jest też mowa o transmisji danych pomiarowych do systemu LSPR (i tu nazwa OSD) za pomocą modemu GPRS typu P32 z anteną kierunkową. Zastosowany modem ma umożliwić transmisję danych pomiarowych z układu pomiarowego do systemu LSPR.
Dodam, że dostawa ma się odbywać do nowo wybudowanych budynków.
Czy z tych zapisów wynika, że jest ok. jeżeli chodzi o zmianę sprzedawcy????

ad.1  Liczniki w taryfach G, C  nie obchodzą Ciebie - są one własnością  lokalnego Operatora  Systemu Dystrybucyjnego i to do niego należy proces dostosowania liczników do wymogów TPA podczas prowadzenia procedury zmiany sprzedawcy o ile taka  nastąpi
ad. 2  Co do  liczników które mają taryfę B  21, 22, 23,  A21, A22, A23   należy zapytać się lokalnego OSD  czy spełniają wymogi TPA.

Moim zdaniem jeśli sprzedaż ma dotyczyć  układów pomiarowych montowanych niedawno spokojnie spełniają wymogi TPA.

8

and1 napisał/a:

A teraz to się zastanawioam czy dobrą taryfę okreśłiłem w SIWZ.
Wszedzie piszę o taryfie B21 w formularzu cenowym mam ilości kWh x cena za kilowat, wiec skoro napisałem, że ma być taryfa to Wykonawca skalkuluje mi cenę zgodnie z ceną kWh określonego w taryfie B21.
Wszystko byłoby ok gdyby nie projekt wykonawczy układu pomiarowo - rozliczeniowego energii i nieszczęsny zapis "licznik ZMD musi być przystosowany do grupy taryfowej B23" i tu problem czy taki licznik będzie odpowiedni do grupy taryfowej B21???

Czyli jaką taryfę ma ten  licznik przypisaną przez OSD ?  Co masz na fakturze odnośnie tego punktu poboru  ?

9

czyli SIWZ na sprzedaż mogę zrobić z B21,
a umowa dystrybucyjna będzie z B23.
Dwie faktury.
Czy tak będzie dobrze???

10

W obu przypadkach wpisz B23 jeśli tak będzie wynikało z umowy dystrybucyjnej.  Jedynie  w sprzedaży zaznacz że chcesz jedną cenę dla  B23 i po kłopocie. 
Po wyborze wykonawcy na samą sprzedaż energii elektrycznej  Zamawiający będzie otrzymywał dwie faktury za   1) dystrybucję  energii elektrycznej 2) sprzedaż energii elektrycznej.

11

a ja gladiq uperdliwie zapytam:)
a czy w sprzedaży nie może być inna taryfa niż w dystrybucji???
np. B21 -sprzedaż i B23 -dystrybucja .
Czy takie określenie może później rodzić problem z zawarciem umowy dystrybucji???
tak mi zależy na tej B21 bo nie chcę dokonywać zmian w SIWZ i tych wszystkich innych czynności z tym związanych.
Wolałbym zostawić SIWZ tak jak mam.

12

Poprawna jest taryfa  z umowy dystrybucyjnej, podanie innej wprowadza w błąd.  Jedynie taryfę  B23 można rozliczać  jednostrefowo jeśli tak chce Zamawiający. Kombinowanie jest niepotrzebne.

13

ale zauważ, że umowy dystrybucyjnej jeszcze nie mam więc czy na etapie jej podpisywania nie będę mógł zażądać taryfy B21???

14

w umowie dystrybucyjnej

15

zadzwonię jutro do OSD i pogadam na ten temat (jaka taryfa w umowie dystrybucyjnej) czy oni sami narzucają mi taryfę na dystrybucję:)

16

Jeśli operator  się zgodzi to będziesz miał B21,  jednak w umowie przyłączeniowej  masz już  wstępnie określoną taryfę.
Żeby więcej nie dywagować - dogadasz się z OSD  będziesz miał B21.

17

czyli taryfa powinna być już w umowie o przyłączenie?
Dzięki serdeczne gladiq za pomoc, pozdrawiam:)

18

Poszukaj, zależy od wzoru stosowanego przez danego OSD, gdzieś w jakimś załączniku powinna być wzmianka.
Pozdrawiam

19

ok. dziękuję