and1 napisał/a:A jak mam sprawdzić czy układ pomiarowy przystosowany jest do metody TPA bo wpłynęło mi pytanie do SIWZ i za bardzo nie wiem jak mam się za to zabrać.
Czy to mogę ustalić na podstawie projektu wykonawczego układu pomiarowo-rozliczeniowego????np. mam zapisane że jako licznik zastosowano elektroniczny czterokwadrantowylicznik energii typu ZMD 405CT, dalej też jest mowa o synchronizacji czsu licznika za pomocą zegara synchronizującego.
Jest też mowa o transmisji danych pomiarowych do systemu LSPR (i tu nazwa OSD) za pomocą modemu GPRS typu P32 z anteną kierunkową. Zastosowany modem ma umożliwić transmisję danych pomiarowych z układu pomiarowego do systemu LSPR.
Dodam, że dostawa ma się odbywać do nowo wybudowanych budynków.
Czy z tych zapisów wynika, że jest ok. jeżeli chodzi o zmianę sprzedawcy????
ad.1 Liczniki w taryfach G, C nie obchodzą Ciebie - są one własnością lokalnego Operatora Systemu Dystrybucyjnego i to do niego należy proces dostosowania liczników do wymogów TPA podczas prowadzenia procedury zmiany sprzedawcy o ile taka nastąpi
ad. 2 Co do liczników które mają taryfę B 21, 22, 23, A21, A22, A23 należy zapytać się lokalnego OSD czy spełniają wymogi TPA.
Moim zdaniem jeśli sprzedaż ma dotyczyć układów pomiarowych montowanych niedawno spokojnie spełniają wymogi TPA.