1

Temat: Pytania do SIWZ.

poradzcie jak rozwikłać taki oto problem
Termin otwarcia ofert mam wyznczony na ten piątek (05 listopada) w dniu dziesiejszym udzieliliśmy odpowiedzi na Pytania do SIWZ i okazało się, że jedna nasza odpowiedź jest błedna, czy w takiej sytuacji:

1) udzielam poprawnej odpowiedzi (sprostowania w stosunku do odpow. błędnej np. jutro)???

2) czy w zw. z faktem, że jak sprostuję błędną odpowiedź jutro to do TSO zostanie mało czasu to czy muszę przedłużyć TSO???

3) na jakiej podst. mam udzielić sprostowania odpowiedzi???

2 (edytowany przez Marcel 2010-11-02 16:48:35)

Odp: Pytania do SIWZ.

Po prostu modyfikacja SIWZ na ogólnych warunkach, jeżeli zmiana jest istotna przesunąć TSO.

3

Ale Marcel pytania nie wpłynęły na zapisy SIWZ oraz poprawna (po korekcie) odpowiedź też na nie niewpłynie.
Po prostu udzieliliśmy błędnej odpowiedzi wyjaśniającej treść SIWZ i teraz chcemy ją sprostować.
Co w takiej sytuacji?

4

Adn1, przecież sam/a piszesz że udzieliliście odpowiedzi na zapytania do SIWZ!

5

no tak zgadza się ale przecież nie każda odpowiedź do SIWZ rodzi obowiązek zmiany SIWZ.
Pytanie dotyczyło kwestii, której Wykonawca nie zrozumiał w zapisie no i wyjaśniliśmy mu ją ale jak się okazało potem błędnie.

6

np. pytanie co Zamawiający rozumie pisząć ......
i tu wyjaśnienie, które przecież nie zawsze rodzi obowiązek zmainy (modyfikacji SIWZ)

7

No i dobrze więc proponuję to odkręcić zamieszczając stosowne sprostowanie, jako modyfikacja SIWZ, na ogólnych warunkach, proszę pamiętać, że wasze odpowiedzi są wiążące przy składaniu ofert.

8

już wiem o co Ci chodzi, jako że pytania stanowią nierozerwalną część SIWZ to stanowią o jej istocie.
CZyli można sporządzić takie pismo, że działająć zgodnie z art. 38 pzp Zamawiający dokonuje korekty odpowiedzi na złożone pytanie o następującej treści i tu treść prawidłowej odpowiedzi. (korekty odpowiedzi nie korekty SIWZ).
I w sumie znalazła się podstawa do przesunięcia TSO.
Czy tak? smile

9

Dokładnie tak myślę.

10

Marcel to powiedz mi jeszcze czy mogę na tej podstawie przesunąć TSO?
i czy termin 2 dniowy przed otwarciem ofert ma na to pozwala bo przecież Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż:
na 2 dni przed upływem terminu składania ofert ? jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8
Co w takiej sytuacji???

11

Czy może Ktoś jeszcze coś poradzić???

12

Moim zdaniem:
- należy koniecznie napisać nowe wyjaśnienie, odnieść się w nim do tamtego błędnego,  wysłać i ogłosić trzeciego listopada (jeśli termin do piątego)
- zmieniać daty składania nie ma potrzeby, lecz można, zwłaszcza jeśli zamawiający ma wątpliwości
- wyjaśnienie może być bez podstawy prawnej (zastanawianie się w ogóle mało celowe i strata cennego czasu).

13

HUBAL a na jakiej podstawie mógłbym zmienić w moim przypadku TSO??

14

Mamy chyba tylko art. 38.4, wydaje się, że da się uzasadnić - próbować uznać wyjaśnienie za zmianę specyfikacji, a ponadto można cokolwiek faktycznie zmienić.
Jednocześnie nadal nie widzę konieczności zmieniać datę składania ofert.
W sumie nie jest jasne co będzie mniejszym złem, a dużo zależy od treści wyjaśnień i wagi problemu.

15

zmiana TSO wynika z  obowiązku zachownia 2 dniowego terminu "nie udzielania" odpowiedzi przed TSO.
Chyba że ja coś źle liczę tzn.
otwarcie 5 to dwa dni stand still to chyba 2, 3 już nie powinenem odpowiadać.
Chętnie bym nie przesuwał TSO ale ja jutro wyślę odpo. sprosotwanie to naruszę te dwa dni "cisz"
Czu ja dobrze myślę?

16

Ja rachuję tak: najpóżniej w dniu składania ofert, to 5. listopada, najpóżniej na dzień przed to 4. listopada, zaś najpóżniej dwa dni przed to 3. listopada.

17

A to zmienia postać rzeczy, czyli jeszcze jutro można śmiało wysłać wyjaśnienia nie naruszjąc 2 dniowego "okresu ochronnego" : )
Dzięki za pomoc Hubal.