1

Temat: Aneks do umowy

Był przetarg powyzej 14 tys euro, zawarłam umowę oraz zgodnie z art 144  przewidziałam i napisałam jakie zmiany będą dokonane w trakcie relizacji umowy.
Czy moge to zrobić w formie Aneksu do umowy?

2

Odp: Aneks do umowy

Oczywiście że tak, jeżeli zmiany zostały dopuszczone zgodnie z art 144, to nie ma problemu.

3

Niektóre zmiany to nie muszą wymagać aneksu - zależy to zakresu zmian i od szczegółowych zapisów umowy i całej specyfikacji.

4

Zmiany będą  finansowe więc chyba zostaje mi tylko aneks;-)

5

jak prawidłowo powinien wyglądać aneks do umowy przetargowej na roboty budowlane?
mamy roboty dodatkowe i większą kwotę.
czy ktoś mógłby mi przesłać na
agula1242@onet.pl

6

Czy to są roboty dodatkowe czy zamówienie dodatkowe ? Wysyłam Ci e - maila.

7 (edytowany przez Agula1242 2010-09-29 18:56:04)

dziękuję za maila
jestto zamówienie dodatkowe (niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia podstawowego)
Mogę prosić o taki wzorcowy aneks? czy nie aneks tylko umowa?

8

Trzeba przeprowadzić postępowanie w trybie ZWR łącznie z protokołem postępowania i zawarciem nowej umowy. Jest nowe zamówienie publiczne. Należy jednak pamiętać, że to do zamawiającego należy wykazanie, że zamówienie dodatkowe jest niezbędne do wykonania zamówienia podstawowego. Jak wynika z kontroli przeprowadzanych przez Prezesa UZP np. nienależyte sporządzenie projektu budowlanego nie stanowi podstawy do udzielenia zamówień dodatkowych.

9

Aneks!
Mam umowę na budowę budynku użyteczności publicznej zgodnie z przetargiem pow. 14000 i chcę zrobić aneks do umowy na datę zakończenia budowy, gdyż mieliśmy problem z gruntem i budynkami graniczącymi. Czy bez problemu mogę sporządzić aneks na przedłużenie terminu wykonania zadania?

10

jest to istotna zmiana umowy i musi być przewidziana w siwz lub ogłoszeniu - czyli katalog zdarzeń , który pozwoli na wydłużenie czasu trwania realizacji np.
1. Zamawiający dopuszcza zmianę terminu realizacji przedmiotu Umowy w przypadku:
a)........................
problemy z gruntem ? wątpię czy to uzasadnia zmianę terminu bo wszelkie decyzje administracyjne, pozwolenia i uzgodnienia winien miec zamawiajacy przed ogloszeniem postępowania

11

Aneks raczej wykluczony.

W uproszczeniu postawiam tezę: w zamówieniach publicznych nie ma  żadnych aneksów.

A w ogóle: po co tu zmiana terminu???

12

Są aneksy dopuszczone prawem, jezeli przewidzi sie zmianę (istotną) umowy w SIWZ lub ogłoszeniu. Aneksuje się wtedy zgodnie z art 144 ust.1; gdy zmiana jest nieistotna, to aneksuje się zgodnie z KC art 353 (1) ; a jeżeli zmiana umowy nie dotyczy treści oferty na podstawie której zawarto umowę to aneksujemy też zgodnie z KC

13

Jeśli zmiana, to niekoniecznie aneks (zresztą nie znajduję go w żadnym przepisie).

Agula1242 napisał/a:

jak prawidłowo powinien wyglądać aneks

Tego nie wiem, lecz na ogół spotykałem w aneksach coś w stylu: treść punktu ... umowy ... zmienia się na następującą ...
- lub: po punkcie ... dodaje się ... (początek i koniec aneksu bez istotnego znaczenia - czy też podpowiedzieć?).

Nie bardzo wyobrażam sobie aneksu zmieniającego na przykład trasę kabla czy drogi.

Po drugie aneks to zmiana, zauważalna i prowokująca. Czyż nie prościej będzie rozumować i tłumaczyć: jaka zmiana? przecież my NIC NIE ZMIENIAMY !  jedynie wykonujemy umowę, ....

Ponadto komentatorzy ustawy już zauważyli: nie sposób udowodnić, że zmiana nie wpłynęłaby na zainteresowanie innych wykonawców i przez to jest nieistotna.
Zatem ostrożnie ze zmianani i aneksami.

14

Zgadzam się hubal, lecz nawet jeżeli ten aneks nie jest potrzeby lecz został sporządzony nikt z tego powodu nie będzie miał jakiś nieprzyjemności.

15

Nie rozumiemy się.
Codzi mi o to, że właśnie w efekcie sporządzenia aneksu niejednokrotnie można mieć nieprzyjemności.

W tym wątku mamy doskonały przykład: przekroczenie terminu z winy zamawiającego. Jakie mogą być skutki? Raczej żadne - tak przynajmniej wynika z postów. Jeśli jednak spiszemy aneks, to będzie dowód zmiany umowy, zmiana to przekroczenie przepisu prawa zagrożone określoną karą.

Wniosek prosty: jeśli chcecie narazić zamawiającego na karę to piszcie aneks.

16

sprawa się chyba trochę skomplikuje jeśli Wykonawca będzie chciał udowodnić brak swojej winy za nie dotrzymanie terminu bo Zamawiający MA OBOWIĄZEK stosowania kar umownych za przekroczenie terminu.

17

A czyż w punkcie o karach nie ma zapisu ?z winy? lub analogicznego (zazwyczaj się stawia)? Przy takim zapisie, gdy wykonawca nie jest winny, to automatycznie nie ma kary.