1

Temat: Informacja o niezgodnej z ustawą czynności

Zamawiający dokonał wyboru najkorzystniejszej oferty. W terminie 5 dni, przed podpisaniem umowy (zamawiający w wyborze nie wskazał daty podpisania umowy) do zamawiającego wpłynęła Informacja o błędach popełnionych przy wyborze oferty. Informację złożył wykonawca mający interes prawny.
Zamawiający uznał argumenty podniesione przez wykonawcę w informacji i poinformował wszystkich wykonawców przesyłając im treść informacji o powtórzeniu czynności.
Czy zamawiający może dokonać takiej czynności pomimo dokonania wyboru oferty ale przed podpisaniem umowy?
Czy zamawiający może uczynić to na podstawie informacji art. 181 pomimo tego, że na czynność wyboru służy jedynie odwołanie do KIO?

2

Odp: Informacja o niezgodnej z ustawą czynności

Jeżeli Zamawiający faktyczne popełnił błąd to postąpił prawidłowo ustosunkowując się do informacji zgodnie z art.181.

3

Ja mam podobne pytanie więc się podepne.
U mnie wybrano ofertę, nikogo nie wykluczono ani nie odrzucono. Nie było zachowania terminów i umowę podpisano dzień po wyborze najkorzystniejszej oferty. 4 dni po podpisaniu umowy przyszła od Wykonawcy drugiego w kolejności Informacja o niezgodnej z ustawą czynnośc.
Zastanawiam się czy jest sens wogóle na to odpowiadać?

4

Raczej odpowiedzieć, niech zostanie zachowana forma pisemna i przyzwoitość zamawiającego, skoro napisali niech dostana odpowiedź.

5

Dzięki

6

A co mam zrobic jezeli mam postepowanie poniżej progów  a wybrano oferte najtańszą z zapisem SIWZ - 100 % cena/. Informacje o niezgodnej z przepisami ustawy czynności wnosi firma stosownie do art. 181  ust. 1  i zarzuca  ocenę oferty niezgodnej z SIWZ oraz (89 ust.1. pkt2 i art 7). Czy musze odpowiadać na stawiane zarzuty  czy moge  pominąc ich uwagi i podpisac unowe z wybranym Wykonawcą?

7

A zarzuty są prawdziwe?
Jeśli nie, nie ma w ustawie wymogu odpowiadania na zarzuty.

8

milka napisał/a:

A co mam zrobic jezeli mam postepowanie poniżej progów  a wybrano oferte najtańszą z zapisem SIWZ - 100 % cena/. Informacje o niezgodnej z przepisami ustawy czynności wnosi firma stosownie do art. 181  ust. 1  i zarzuca  ocenę oferty niezgodnej z SIWZ oraz (89 ust.1. pkt2 i art 7). Czy musze odpowiadać na stawiane zarzuty  czy moge  pominąc ich uwagi i podpisac unowe z wybranym Wykonawcą?

Jak jesteś pewna swego to ci mogą................. smile śpij spokojnie

9

Odpowiadać nie musisz, lecz lepiej odpowiedzieć smile

10

dzieki

11

Po wyborze oferty przegrany wyk. A wnosi informację jak w temacie, a Z pisze pismo do wybranego wyk. B wraz z kopią tejże informacji "celem odniesienia się do zarzutów w nim zawartych" i wyznacza termin. Czy takie działanie Z jest uprawnione? Chyba w tym przypadku Z powinien sam odnieść sie do informacji, a nie wymagać tego od wybraengo W, którego oferty "zarzuty" dotyczą?

12

Zamawiający zdecydowanie przesadził, takie zachowanie jak tu nie znajduje uzasadnienia w przepisach prawa zp., zaś wyjaśnianie należy do zamawiającego.  Wykonawca oczywiście może dołączyć się do tej pracy, lecz tylko dobrowolnie.

13

lzmiuw napisał/a:

Po wyborze oferty przegrany wyk. A wnosi informację jak w temacie, a Z pisze pismo do wybranego wyk. B wraz z kopią tejże informacji "celem odniesienia się do zarzutów w nim zawartych" i wyznacza termin. Czy takie działanie Z jest uprawnione? Chyba w tym przypadku Z powinien sam odnieść sie do informacji, a nie wymagać tego od wybraengo W, którego oferty "zarzuty" dotyczą?

Zamawiający może się zwrócić, a Ty nie musisz się ustosunkowywać - ostateczna decyzja co z tym zrobić należeć bedzie do zamawiającego, dlatego w Twoim interesie leży wyjasnienie "zarzutów" chyba że masz coś do ukrycia smile

14

Jak Hubal zam. sam decyduje o zasadności przekazanej informacji i albo powtarza czynność albo dokonuje czynności zaniechanej wraz z poinormowaniem wykonawców jeżeli zarzuty są bezpodstawne radzę poinformować informującego  uniknie się np. skargi do nadrzędnych

15

Ja mam zawsze problem z "urzędnikami". Z reguły jest tak, że burmistrz, czy prezydent nie wie nic o tym co się dzieje w przetargach, a z upoważnienia jego podpisuje wszystkie dokumenty i prowadzi sprawę "Pani Krysia".... rodem z PRLU-u. Wtedy nie wysyłam Informacji o niezgodnej czynności z Pzp do samej Pani Krysi, ale kopie wysyłam jeszcze mailem do burmistrza, jako kierownika jednostki, a następnie wdrażam procedurę X smile))), czyli:

Sprawdzam w necie kto jest przewodniczącym Rady, kto jest przewodniczącym Komisji Rewizyjnej, szukam maila najbliższej RIO i najbliższego oddziału Rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych...

... i do tych wszystkich osób wysyłam kopię Informacji.

Nie pytajcie co robi "Pani Krysia", ale Pampersy są jej potrzebne smile)))))