1

Temat: gwarancja

zamawiający w SIWZ żądał minimum 5 lat gwarancji - Wykonawca w formularzu ofertowym nie wpisał w wymaganym polu jaki będzie okres gwarancji (pole jest puste) , co z tym faktem zrobić? czy oferta jest niezgodna z SIWZ - należy ja odrzucić?

2

Odp: gwarancja

jeśli dodatkowo w ofercie znalazł się zapis w stylu: "zapoznałem się z warunkami przetargu, SIWZ i akceptuję je bez zastrzeżeń" to OK, ale nawet jeśli go nie było to też bardziej uchybienie formalne niż powód do odrzucenia oferty, lecz skłaniam się do poprawienia 87.2.3.

3

oki a jeśli wykonawca wpisze że oferuje mi rok gwarancji kiedy ja chciałam 2 lata to mając na uwadze to co napisałeś powinnam uznać że to jest omyłka bo w formularzu znajduje sie inny punkt w którym wykonawca oświadcza, że zgadza się na warunki SIWZ? Ku poprawie to bym się raczej nie skłaniała bo co tu poprawić, skoro nic nie jest wpisane

4

Ja z kolei skłaniam się do odrzucenia oferty (z powodu niezgodności ze specyfikacją). Poprawić nie da się, bo po drugie nie wiadomo na jaką treść.

A może wykonawca miał wątpliwości, czy w ogóle można tu mówić o gwarancji, czy raczej o rękojmi. Przecież z zasady WSZELKIE warunki gwarancji ustala wykonawca i wystawia stosowny dokument - tak stanowi przepis Kc.

5

No tak opinie są różne, ja jednak skusił bym się do poprawienia, a wybór należy do Doroty, niech sama spróbuje jeszcze coś konkretnego poszukać w temacie.