1

Temat: rażaco niska cena

W kwestii doradztwa: oferta najtańsza jest z ceną 30% niższa od szacunku, dwie pozostałe ceny ofert: jedna wstrzeliła się w szacunek, druga 40% droższa. Czy w takiej sytuacji wystąpić o wyjaśnienie rażąco niskiej ceny. Przetarg dotyczy robót budowlanych? Czy 30% poniżej szacunku to już rażąco niska cena?

2

Odp: rażaco niska cena

Moim zdaniem nie.

3

Popieram Marcela.

4

Witam. Kiedyś uważało się tak - " ?Dla zakwalifikowania oferty do dalszego postępowania nie jest wystarczające złożenie jakichkolwiek wyjaśnień, lecz wyjaśnień odpowiednio umotywowanych, przekonujących, że zaproponowana oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny? (Wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 5 stycznia 2007 roku ? sygn. akt V
Ca 2214/06). Na aprobatę zasługuje w ocenie Izby podnoszone w doktrynie stanowisko, że odwołując się do doświadczeń państw Unii Europejskiej istnieje obowiązek wszczęcia procedury wyjaśniającej elementów cenowych oferty, gdy cena oferty odbiega o 10% od średniej ceny grupy ofert o zbliżonych cenach, względnie o 20% od wartości
szacunkowej zamówienia (?)."

Ale teraz raczej to nie zafunkcjonuje... smile Idź za Marcelem .. smile

5

teraz to raczej 30?40%.

6

ja miałam różnicę 50% i uznałam. Ale to zależy od charakteru robót.

7

Ja też byn nie wzywał

8

dorota26 napisał/a:

Czy 30% poniżej szacunku to już rażąco niska cena?

Moim zdaniem NIE.
Rażący jest najczęściej szacunek (czyż nie tak?), ale jeśli tu zrobiła go dorota26, to może zweryfikuję zdanie.