1

Temat: Szacowanie energia

Czy przy zakupie energii tzn.
Sprzedaż odbrębnie
i dystrybucja z wolenj ręki, robiąc szacunek wartości muszę łączyć te dwa zamówienia.
Wydaje mi się, że nie skoro sprzedaż to co innego a dystrybucja to co innego.
Jak Wy uważacie???

2

Odp: Szacowanie energia

Szacowałam osobno, to w końcu dwa różne postępowania

3

Osobno, lecz lepszym rozwiązaniem moim zdaniem, jest kompleksowa dostawa wraz z dystrybucją.

4

Absolutnie się nie zgodzę z Marcelem. "Przetarg dla sztuki" bowiem nie ma możliwości, aby zgłosił się kto inny niż dotychczasowy sprzedawca, tylko on może świadczyc sprzedaż energii wraz z jej dystrybucją. W parktyce - dwa PN bez oferty a potem WR z dotychczasowym, tylko gdzie tu uczciwa konkurencja? Najczęściej kompleksowe przetargi sa obsypywane zapytaniami o mozliwość składania ofert częściowych.  Szczerze nie polecam!

5

Absolutnie nie, czy osobno czy razem to i tak jedna WIELKA SZTUKA, nawet jak zrobisz osobno to myślisz że zgłosi się inny sprzedawca niż ten który "króluje" na Twoim rynku?

6

Proponuję troszkę rozeznać rynek. Jest bardzo wielu sprzedawców energii. W praktyce - u mnie było 4 oferty, przy czym dotychczasowy dostawca się nie zgłosił. Teraz mamy energię od innego dostawcy i to natńszą.
Poza tym robiąc kompleksówkę narażamy się niepotrzebnie przy ewen. kontroli.

7

novak napisał/a:

Poza tym robiąc kompleksówkę narażamy się niepotrzebnie przy ewen. kontroli.

A to nowina, prawo dopuszcza więc co tutaj ma kontrola, wybór sposobu postępowania należy do nas i powinien być podyktowany efektem, jaki chcesz osiągnąć, np. wspólne rozliczenie dostawy energii elektrycznej i usług przesyłowych.

8 (edytowany przez novak 2010-11-08 13:22:46)

Marcel napisał/a:

np. wspólne rozliczenie dostawy energii elektrycznej i usług przesyłowych.

tak, rzeczywiście, to bardzo istotny argument...
ciekawe, jak wypełnia się w takim postępowaniu treść artykułu 7 ust. 1 Pzp?
Powodzenia!

9

Zasada uczciwej konkurencji nie ma tutaj żadnego znaczenia, powiedz który przepis zabrania  "kompleksówki", moim zdaniem robią oddzielnie chyba Ci którzy mają za mało roboty.

10

Nie potrzebie się zapieniłeś. Każdy robi jak uważa. Ja nie lubię sztuki dla sztuki, bez względu na to ile mam roboty.
pozdrawiam

11

Poza tym robiąc kompleksówkę masz 2 PN i 1 WR, robiąc oddzielnie 1 PN i 1 WR, nie tak? wink
Pozdrawiam!

12

Nie rozumiem jakie 2 PN?

13

Czyli podsumowując.
Robię dwa postęowania jedno to dostawy - sprzedaż energii;
drugie to usługa - dustrybucja.
Szacowanie też robię odrębnie???