1

Temat: brak wadium itp.

Witam wszystkich.
1. wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej załączone do oferty w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem. W gwarancji nie ma zapisu, że traci moc z chwilą zwrotu oryginały przed czasem. Jest zapis że jest ważna od...... do......... . Ponadto jest zapis że zamawiający na pierwsze pisemne wezwanie może domagać się wypłaty  kwoty gwarantowanej jeśli zostaną naruszone przez wykonawcę postanowienia ustawy z 29 stycznia 2004 roku. Czy można uznać takie gwarancje nie dość , że kopia to jeszcze taki ogólny zapis.
2. Jeden wykonawca wniósł wadium w gotówce w banku ale godzinę przed otwarciem ofert.
Na godzinę otwarcia nie było na koncie zamawiającego wadium. Wykonawca powiedział że w SIWZ był zapis iż należy wnieść wadium do godz 10 w dniu 09.11.2010 r. a nie że ma się znaleźć na koncie. Do oferty dołączył blankiet z wpłaty.

Co radzicie?

2 (edytowany przez Marcel 2010-11-09 18:47:19)

Odp: brak wadium itp.

1- może zostać
2. Jeżeli kasy nie było na koncie w wymaganym terminie i do wymaganej godziny,  to wiadomo,  sprawa jasna sad

3

dzięki marcel

4

Hm ale teraz usłyszałam taką interpretację, że jak nie ma zapisu w SIWZ iż  "należy wnieść wadium do godz 10 w dniu 08.11.2010 r. zamawiający uzna że kwota wpłynęła w wyznaczonym terminie jak zostanie zaksięgowana na koncie zamawiającego" ja takiego zapisu nie miałam  ja mam tak "Zamawiający wymaga złożenia, do dnia 08.11.2010 r. do godz. 10:00, wadium w wysokości 7000 zł (słownie: siedem tysięcy złotych). Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert". Natomiast wykonawca wniósł wadium przelewem ale wpłynęło na konto  w dniu 08.11.2010 r. ale o godzinie  14 00.
Do oferty załączył przelew i jak się uprzeć to kurcze jest wniesione.
I co w takim wypadku?

5

Ja się z taką interpretacją nie spotkałem, dla mnie oferta nie  był zabezpieczona.

6

nina napisał/a:

Do oferty załączył przelew i jak się uprzeć to kurcze jest wniesione.
I co w takim wypadku?

Nie jest. Co w takim przypadku - wykluczenie wykonawcy . Wadium przed otwarciem ofert musi być do dyspozycji zamawiającego, co oznacza że musi być zaksięgowane na jego koncie. Np. UZP/ZO/0 - 2217/06.

7

Dokładnie tak jak pisz MIRAS smile

8

O MIRAS dzięki za odpowiedź.Czyli nie ma szans zostawić tego wykonawcy? W sumie jest 5 oferta dopiero.

9

Nie ma znaczenia która jest w kolejce, nawet jak była by pierwsza to odpada.

10

Ok dzięki chłopaki smile