1

Temat: Przetarg ograniczony

Witam. Mam pytanie. Został ogłoszony Przetarg ograniczony. Termin składania wniosków np 20.11.2010 r. godz. 12:00.

Czy otwarcie wniosków jest jawne? Wykonawców można informować o złożonych wnioskach?

Informację o wynikach oceny wniosków(art. 51 ust 1a)  wysyła się do każdego z wykonawców i podaje sie w piśmie wszystkie wnioski i ich ocenę czy tylko ocenę wykonawcy do którego piszemy pismo?

Jak patrzeć na przepis art. 27 ust 5 w stosunku do wyznaczonego terminu? Czy ważny jest wniosek który wpłynął nie później niż 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków jeśli dostaniemy informację, iż wykonawca wysłał wniosek?

pozdrawiam

2

Odp: Przetarg ograniczony

sytuacja art.27 ust.5 -delikatnie mówiąc absurdalna i chyba prawie się nie zdarza - zawsze można powiedzieć ,że nie było takiego telefonu . Ponadto dlaczego zamawiający ma czekać z oceną wniosków 7 dni ... bo ktoś przygotował wniosek na 5 minut przed terminem i łaskawie zadzwonił ,że go wysłał ( ustawodawca hołubi leniwych, a co z tymi co złozyli na czas powinna być jakaś premia )
Otwarcie wniosków niejawne.
Oceniacie wnioski pod względem spełniania warunków  ( tak jak przy ofertach- wykluczasz, odrzucasz lub zapraszasz do złozenia oferty po uprzednim sporządzeniu siwz)

3

acha o wynikach jak w art.51 ust.1a

4

kiedyś czytałam ,ze ma zastosowanie też przy wnioskach art.92 ust.1pkt.3) ale nie jestem pewna - chyba Piróg

5

Może ja wtrącę swoje zdanie.
Jeśli chodzi o ocenę, to ja uważam, że niecelowe jest podanie informacji każdremu wykonawcy o wszystkich wnioskach, to jak gol samobójczy, zaś wystarczy tylko ocenę wykonawcy do którego piszemy pismo.
Wniosek, który wpłynął nie później niż 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków jest jak najbardziej ważny, pod warunkiem wysłania go przed końcem terminu. Nie uważam sytuacji art.27 ust.5 za absurdalną (zakładam, że zamawiającemu zależy poprawić szanse na dobrą ofertę).
Art. 92 ust.1pkt.3) to ?z definicji? nie ma zastosowania, a wystarczy tam zajrzeć.