1

Temat: Brak przedłużenia terminu związania ofertą

Zbliża się koniec terminu związania ofertą. Ja nie mam zamiaru go przedłużać, żaden z wykonawców też nie złożył wniosku. Rozstrzygnięcia oczywiście nie ma. Co zrobić, gdy nikt nie przedłuzy terminu związania ofertą? Część wykonawców wniosło wadium w pieniądzu, a część w gwarancji. Gwarancje stracą ważność. Czy mogę wykluczyć takich wykonawców, art. 24 ust. 2 pkt2 nie przewiduje takiego przypadku? Co z wykonawcami, którzy wnieśli wadium w pieniądzu?

2

Odp: Brak przedłużenia terminu związania ofertą

jeżeli przed wyborem oferty najkorzystniejszej upłynie TZO, w  takim przypadku musisz unieważnić rozpoczęte postępowanie.

3

W przypadku gdy upłynie termin związania ofertą i nie zwrócisz się do wykonawcy o jego przedłużenie, nie jest on zobowiązany do zawarcia umowy na podstawie treści złożonej oferty. Jeżeli zaś sam wykonawca samodzielnie nie przedłużył tego terminu, świadczy to o tym, iż nie ma on istotnego interesu, by zawrzeć z Tobą umowę. Może to wynikać z różnych okoliczności, np. zmiany warunków realizacji zamówienia, które mogły zmienić się w czasie na tyle, że realizacja zamówienia nie leży w jego interesie wykonawcy lub też jest już niemożliwa na zasadach określonych w ofercie przetargowej. Gdy wykonawca, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, dąży do zawarcia z Tobą umowy mimo upływu terminu związania ofertą, samodzielnie przedłuża ten termin na czas niezbędny do zawarcia umowy, informując Ciebie o tym.
Gdy niemożliwe jest dokonanie wyboru oferty najkorzystniejszej i rozstrzygnięcie postępowania zakończonym podpisaniem ważnej umowy o zamówienie, musisz unieważnić postępowanie (art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp).

4

Dzięki wielkie

5

Marcel napisał/a:

Gdy niemożliwe jest dokonanie wyboru oferty najkorzystniejszej i rozstrzygnięcie postępowania zakończonym podpisaniem ważnej umowy o zamówienie, musisz unieważnić postępowanie (art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp).

poprawka: nie "ważnej umowy" lecz "niepodlegającej unieważnieniu umowy"

z resztą też nie do końca się zgadzam, ale o tym później

pytanie: czy jeśli chcę unieważnić postępowanie na podstawie art. 93 ust 1 pkt 7 ale dokonuje tego PO WYBORZE oferty, czy muszę najpierw unieważnić czynność wybory??

6

Unieważnisz postępowanie, oraz piszesz w jednym piśmie że również unieważnisz czynność wyboru oferty najkorzystniejszej.

7

Zbliża się koniec terminu związania ofertą. Ja nie mam zamiaru go przedłużać, ......"

To po robiliście postepowanie ?
Pytanie : Jak się unieważnia czynność wyboru oferty najkorzystniejszej?

8

Pytanie : Jak się unieważnia czynność wyboru oferty najkorzystniejszej?

oto jest pytanie smile

9

Oto jest odpowiedź smile :
?Z. unieważnia wybór oferty najkorzystniejszej?, gdzie zamiast Z. wstawić nazwę zamawiającego lub kierownika, a cały tekst rozpowszechnić jak informację o wyborze.

Unieważnienie wyboru moim zdaniem jest bezprzedmiotowe gdy unieważnia się całe postępowanie.

10

Zgadza się, a jeżeli postępowanie nie zostanie unieważnione, np. na podstawie informacji z art.181, to po prostu pisze się pismo że w związku np. z art.181, i uznania zasadności otrzymanej informacji........, Zamawiający unieważnia wybór oferty najkorzystniejszej i dokonuje ponownej oceny ofert....... .

11

............... chyba powinno być Zamawiający dokonuje ponownej oceny ofert  , w wyniku której dokonuje ponownego wyboru oferty najkorzystniejszej ( o ile takiego wyboru dokona)

12

Też tak może być, to co podałem to taki przykładzik na szybko wink