1

Temat: Unieważnienie postępowania po wyborze oferty

Proszę o pomoc. Dokonałem wyboru oferty po czym w trybie art. 181 ust. 1 wpłynęła mi informacja od innego wykonawcy, że oferta wybrana powinna być odrzucona jako niezgodna z treścią SIWZ. Wykonawca zaproponował urządzenia inne niż stanowi dokumentacja projektowa - nie równoważne. Po wyborze ferty zorientowałem się, że wskazane parametry techniczne urządzeń - nie odpowiadają urządzeniom wskazanym w dokumentacji projetowej (a tym samym w przedmiaach robót na podstawie których sporządza się kosztorys ofertowy). Stąd nie mogę tej ofercie zarzucić niezgodnośći z treścią SIWZ. To był błąd w postępowaniu - nieprawidłowy opis przedmiotu zamówienia, który ma wpływ na wynik tego postępowania. Zgdnie z art. 146 ust. 6 Prezes Urzędu może wystąpić w takim przypadku o unieważanienie umowy, stąd chcę się powołać na artykuł 93 ust. 1 pkt. 7 - postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy i unieważnić to postepowanie.  Nie wiem tylko czy prawidowo rozumuję tym bardziej, iż zgodnie z art. 2 pkt. 7a) postepowanie kończy się chwilą wyboru oferty, a ja jestem po wyborze oerty najkorzystniejszej.

2

Odp: Unieważnienie postępowania po wyborze oferty

murator napisał/a:

Nie wiem tylko czy prawidowo rozumuję tym bardziej, iż zgodnie z art. 2 pkt. 7a) postepowanie kończy się chwilą wyboru oferty, a ja jestem po wyborze oerty najkorzystniejszej.

Podzielam Twoje wątpliwości ale unieważnić trzeba.

3

PILNE!!

Zgadzam się - trzeba unieważnić postępowanie.
ale czy wcześniej nie muszę niczego robić  z wyborem?

może jakaś informacja o unieważnieniu czynności wyboru oferty?

4

Polecam art. 181.2.
Jeśli nie, to bym unieważniał na podst. 93.1.7 bez zważania na fakt wybrania oferty.

5

w wyniku informacji złozonej przez rywala dokonujesz ponownej oceny ofert , porównujesz z parametrami siwz i wychodzi ,że zamawiajacy naruszył  art. 29  i dalej ...   93.1.7

6

uwzględniasz informacje, powtórna ocena ofert, odrzucasz ofertę niezgodną ze siwz dokonujesz powtórnej oceny ofert, wybierasz najkorzystniejszą ofertę i koniec.

7

Lepiej unieważnić niż wybierać mając świadomość popełnionych błędów

8

no fakt ja podałam rozwiązanie jeśli nie ma błędów w postępowaniu jeśli zamawiacz ma wątpliwości to pewnie lepiej unieważnić.

9

Ale jakie było wynagrodzenie jak ryczałt to przedmiary nie graja roli tylko projekt.

10

MUrator napisał : "To był błąd w postępowaniu - nieprawidłowy opis przedmiotu zamówienia, który ma wpływ na wynik tego postępowania".