1

Temat: Przetarg nieograniczony-co zrobić?

Witam.Mama pare pytań odnośnie Przetargu nieograniczonego

Przetarg został podzieleony na 6 częśći- są to usługi szkoleniowe i eduakcyjne. Kazda z cześci ma oddzielną  kwote na finasowanie i kwoty te nie przekareaczaja progów unijnych.

1) Wszyscy wykonawcy którzy złożyli swoje oferty na wszystkie części posiadaja braki w dokumentacji. U wszystkich brakuje komletnej dokumentacji dot. dołączonych referencji. w niektórych ofertach brakuje kilku referencji w stosunku do wykazanych usług i dostaw a w niektórych nie ma ich wogóle.
Czy w takim przypadku wezwać wszystkich wykonawców do uzupełnienia  dokumentacji na podstawie art.26 ust.3,4.?
Jaki termin mam podać na uzupełnienie tych dokumentacji( ile dni może być minimalnie)?
Co zrobić z wykonawcami którzy nie uzupełnili ofert w wyznaczonym czasie. Czy wykluczyć ich na podastawie art. 24 ust 2. A później ich ofertę odrzucić na podstawie art.89?Wiem,że takie przypadki będą.

2) W przypadku jednej cześci oprócz braku dokumentów jest przekroczona kwota jaka mamy na realizacje tego zadania. Jest to jedyna oferta jaka została zlożona. Czy najpierw wzywam do uzupełnienia dokumentacji i unieważniam postępowanie na to zadanie.Czy wogóle moge tak zrobić i unieważnić tylko jedna część?  Czy jeżeli wiem,że z innych ofert na usługi szkoleniowe pozostaja kwoty niewykorzystane to moge je przenieść na to zadanie- czy tak nie można zrobić- chodzi tu o małą kwotę brakującą 300,00 zł i nie unieważniać tej części?

3) Niektórzy wykonawcy z w przedstawionej ofercie przedstawili że wszystkie strony oferty sa objete tajemnicą. Czy moge sama poprawić ta informację czy pozostawić bez poprawiania i podać do informacji te informacje które moge podać zgodnie z ustawą- cene, nazwę wykonawcy itd.?

Prosze o pomoc. Sprawa jest pilna. Bo niektórzy wykonawcy według planu powimni zacząć zajęcia w ostatnich dniach listopada.

2

Odp: Przetarg nieograniczony-co zrobić?

To, że każda z nich nie przekracza progu unijnego nie ma znaczenia - art. 32.4

Ad. 1 - art. 26.3 - nie ma ustawowego, minimalnego terminu na uzupełnienie oferty - o tym decyduje zamawiający. W przypadku braku uzupełnienia pozostaje wykluczenie - art. 24.2.4. Implikacją wykluczenia będzie odrzucenie - art. 24.4.
Ps. Ogłaszacie przetarg na usługi szkoleniowe, a żądacie referencji dotyczących dostaw?

Ad. 2 - możecie przenieść - nie trzeba unieważniać (zważywszy na tak małą kwotę).

Ad. 3 - informacji z art. 86.4 nie można zastrzec jako tajemnicy - odczytujecie te dane podczas otwarcia ofert. Podobnie wykazu usług/referencji... . Poza tym należy zbadać, czy zastrzeżenie takie jest zgodne z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Ps. Piszesz, czy możesz - czy to znaczy, że nie podałaś tych informacji podczas publicznego otwarcia?

3

czyżby dostawą były materiały szkoleniowe? jakiś jazz

4

SĄ TO USŁUGI SZKOLENIOWE I EDUKACYJNE. BŁĄD MI SIE WKRADŁ  W PYTANIU.