1

Temat: cena cyfra i słownie?

Witam! mam problem. Wykonawca wpisał w formularzu cyfra cene brutto 1.973.018 zł, a słownie: "milion dziewięćset siedemdziesiąt trzy tysiące 18/100". Co zrobić? Potraktować jako omyłkę pisarska? Tylko skąd wiem gdzie się pomylił? Myslałem o wyjasnienie w trybie art. 87 ust. 1 ale czy nie bedzie to podchodzilo pod negocjacje jesli zapytam ktora cena jest prawidlowa?

2

Odp: cena cyfra i słownie?

Jeżeli będziesz w stanie stwierdzić, że pomimo zaistniałej rozbieżności w cenie ofertowej cena podana liczbą lub słownie nie budzi wątpliwości, możesz poprawić zaistniałą omyłkę jako oczywistą omyłkę pisarską. Tym bardziej że za oczywistą omyłkę pisarską uznaje się również tę, która nie jest widoczna w treści samego formularza ofertowego, a wynika z porównania pozostałych dokumentów stanowiących zawartość oferty (wyrok KIO z 6 marca 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 215/09).

3

Dzięki! Niestety nie mogę tego stwierdzić bo z niczego nie wynika, czy wykonawca mial na myski 18 zlotych czy 18 groszy. Jednak zastanawiajac sie nad tym rozwiazaniem ;-) moglbym sie podpisac pod tym, ze zapis 1.973.018 zł wyraźnie mówi, że chodzi o 18 złotych a nie groszy.

4

to ma wynikać z wyliczenia matematycznego cena netto x stawka podatku VAT = cena brutto a to co napisal słownie to było kiedyś w ustawie
poprawić jako oczywistą pomyłkę pisarską

5

Osobiście bym poprawił, szkoda oferty.

6

Oki Marcel. Dzieki, ale ktora cene poprawic? Cena dotyczy roboty budowlanej. Nie mam kosztorysow. Mozektos sie walna przy pisaniu cyfra? Facet jest i tak trzeci w kolejce, wiec jak odrzuce to nie bede mial chyba problemow. Dzisiaj musze podjac decyzje.

7

Hmm, w takim wypadku sprawa nie robi się już tak oczywista!

8

będziesz miał kłopoty bo zgodnie z art.87 ust.2 Zamawiający poprawia (a nie może poprawić ) więc chyba wszystko jasne a tak zwyczajowo to się chyba pisze liczby cyframi a dopiero potem słownie tego słownie mogłoby wogóle nie być

9

Marcel, a co ty myslisz? Myszy1953, - nie wiem czy zwyczaj pisania liczb cyfra jest podstawa do poprawienia liczby napisanej slownie.

10

Zwyczajowo również jako właściwą bierze się pod uwagę- w przypadku rozbieżności- kwotę wpisaną słownie, właśnie po to ona jest, bo teoretycznie łatwiej zrobić błąd przy pisaniu kwot cyframi.

11

BBG chyba nie znasz nowelizacji

12

Oczywistą omyłką pisarską? jest omyłka widoczna, niezamierzona niedokładność, błąd pisarski lub inna podobna usterka w tekście.

13

Ciężko coś poradzić nie mając przed sobą papierów, z tego co czytałem to osobiście sądzę że wykonawca ma na myśli 18 groszy.

14

Powyższa dyskusja dowodzi że nie mamy doczynienia z "oczywistością" tej omyłki, choć dla mnie jest oczywiste że wykonawcy chodzi o 18 groszy.

15

Dla mnie również 18 gr, co napisałem powyżej.

16 (edytowany przez klimczakmi 2010-11-19 12:11:48)

A ja bym powiedział że 18 zł takie gdybanie.
1.973.018 w polskim zapisie cyfr nie stosuje się przecinków czy kropek na oddzielenie milionów, tysięcy itd.
Oczywiście istnieją zapisy uznające kropki za oddzielenie takich wartości.
Przyjmując że W kropkami oddziela miliony itd to suma wynosi  1 973 018 złotych i zero groszy.

Zapis słowny
milion dziewięćset siedemdziesiąt trzy tysiące 18/100
to już jakiś mix
18/100 może oznaczać zarówno 18 zł jak i 18 groszy
18/100 to tylko ułamek bez podania jednostki nie ma szans na stwierdzenie która wartość jest prawdziwa.