1

Temat: odrzucenie oferty ????????????? - przedmiar robót a kosztorys ofertowy

Witam
mam 3 ofert dwie mają kosztorys szczegółowy a jedna kosztorys uproszczony

W pzredmiarze są pozycje, w których "obmiar" należy pomnożyć przez "krotność"
np. "Ręczne rozebranie nawierzchni - dalszy 1cm grubości dalsze 11cm" obmiar 220m2
w kosztorysach szczegółowych wyszczegulniono pozycje obmiar 220 i krotność 11
natomiast w kosztorysie uproszczonym nie ma pozycji krotność, jest tylko obmiar , cena i warość.
Z wyliczonej wartośći wynika, że oferen nie pomnożył obmiaru przez krotność.
Ale czy ma mnie to w ogule obchodzić skoro nie żądałem kosztorysu szczegółowego, a może sobie pomnożył już stawkę przez krotność albo i nie.
Problem w tym że cena jest najniższa a kryterium to 100% cena.

Bardzo roszę o szybką podpowuiędź , czas związania ofertą powoli upływa.

2

Odp: odrzucenie oferty ????????????? - przedmiar robót a kosztorys ofertowy

A jakie jest wynagrodzenie? Ryczałt czy kosztorysowe?

3

kosztorysowe

4

A jaka jest różnica w cenie ofert?
Tak czy owak musisz zwrócić się do wykonawcy o wyjaśnienie oferty zadając pytanie:
"Czy zaoferowana cena (złożony kosztorys) obejmuje również krotności poz. itp.?

Powodzenia

5

różnica w cenie około 35%

6

Zatem nie ujął i cóż. Jak przemilczysz i zostanie jak jest to mozesz mieć protest "rażąco niska cena" i potem, ze nie ujął tego i chce kasę.
Jak wystapisz o wyjaśnienia i powie, że ujął to mozez mieć tylko protest, a jak powie, że nie ujął to odrzucasz ofertę jako niezgodną z SIWZ. Finito.

Powodzenia

7

Jaki jest termin na wyjaśnienie?

8

i jaka podstawa prawna art 87 ust 1 ?

9

Jasne.
Termin sam ustalasz. Oczywiście realny, biorąc pod uwagę zakres wyjaśnień, ilość potrzebnego czasu itp. W przypadku miejscowego wykonawcy i prostej odpowiedzi np. 2 dni, podając datę i godzinę jak przy terminie składania ofert.

Powodzenia

10

Lukazs, sprawdź w swojej siwz, czy dopuściłeś kosztorysy uproszczone. NIe doszukałam się w treści postu tej informacji.

Jeżeli wymagaleś szczegółowej, to taki kosztorys powinnien zostać dołączony do oferty. Ponadto stoję na stanowisku, że obliczona wartość danej pozycji bez uwzględnienia wskaźników określonych w przedmiarze robót, który jest podstawą do sporządzania kwestionowanego kosztorysu, jest podstawą do odrzucenia oferty, bowiem jej treść nie odpowiada treści siwz (art. 89 ust. 1 pkt. 2 w związku z art. 82 ust. 3).
A, to dlatego ponieważ przedmiar robót jest elementem pomocniczym w dokumentacji projektowej a ta  stanowi opis przedmiotu zamówienia.
Jak więc stanowi tak powinien być opisany, szczególnie, że jest element w siwz, który mówi o opisie sposobu oblicenia ceny (art. 36.1.12).
Podpowiadano Ci by zrobić tak, a tak, ale jakkolwiek się nie zachowasz będzie to skutkować protestem.
Odpowiedz sobie na kilka wątpliwych pytań, jak wyżej i dokonaj czynności właściwej. smile

nora

11

Noro, lukazs nie wymagał kosztorysów szczegółowych, zatem uproszczony jest zgodny z SIWZ. Wykonawca wyliczył i wycenił wszystkie roboty, a czy w danej pozycji ujął "krotnośći" to tylko on wie. Dlatego jeśli ofertę odrzuci na pdst. art. 89 ust. 1 pkt. 2 to protest ma bankowo.
Różnica cen pozwala zwrócić się do wykonawcy o wyjaśnienia, gdyż mając kosztorys uproszczony i taka cenę można przypuszczać, że nie ujął tych 'krotności". Jak sie do tego przyzna, co jest prawdopodobne, bo nikt nie bedzie pracował za darmo, to sprawa sama się rozwiąże.
Jeśli powie, że ujął to albo ma taniego wykonawcę, który nie bedzie żądał dodatkowej zapłaty za "krotności", albo ofertę odrzuci ze wzgledu na rażąco niską cene.
Dlatego, żeby wyjaśnić sytuację zamawiajacy powinien zwrócić się o wyjaśnienia.

Pozdrawiam

12

Dzieki wielkie.

13

a moze jestes w stanie skorzystac z art. 88 oczywista omylka?

14

Raczej nie , bo zmieni to cenę.

15

Pamiętaj, że zanim odrzucisz ofertę ze wzgledu na raąco niską cenę i tak musisz wystąpić o wyjaśnienia (art. 90 Pzp).

Pozdrawiam i życzę wesołych, a przede wszystkim spokojnych świąt.

16

"Raczej nie , bo zmieni to cenę"

w zaleznosci od Twoich zapisow w formularzu. czy zadales podania wartosci VAT? czy zadales ceny (w sensie UPZP czyli  brutto)?

17

Kosztorysy budowlane są zawsze w cenach netto. Takie oprogramowanie. Zatem nie ma mozliwości poprawienia.

Pozdrawiam

18

co do kosztorysow to juz rozne widzialem smile a jesli ma cene podana jako wart netto wylacznie?? to co sadzicie ???

19

nie ma takiej możliwości. Odsyłam do definicji "ceny" art. 2 pkt. 1 ustawy. Nie ma ceny netto w ofercie! to nie jest wówczas cena

nora

20

mowisz tak jakbys niegdy nie widziala ceny netto w formularzu smile hehe

dlatego zaznaczylem smile NETTO... róznie to bywa w ZP.

21

ależ widziałam, widziałam i to nie jedną, tyle tylko że była także cena i wartość brutto  tongue

a, tak na marginesie ja rzucę temat do dyskusji:

"w jakim celu, zamawiający tak konstruują tabele cenowe, że jest w nich cena netto, wartość netto, VAT i wartość brutto"?

wg. mnie, dla oceny i wyboru oferty, wystarczy cena brutto, wartość brutto i zastosowana stawka VAT

- nie mam wówczas kłopotów z art. 88 smile

nora

22

ja zawsze chciałem odstępować od wartości netto, bo interesuje mnie tylko cena oferty, ale..."u mnie" (w nowej pracy) zostałem spacyfikowany i również w formularzu chcę netto, itd. ...:( ech...

23

Podzielam zdanie Nory w tym temacie i dlatego odkad pamietam w formularzu ofertowym zamieszczam tylko pozycję: cena (brutto) ....., a w dalszej częśći, która zawiera podatek VAT w stawce ..... lub w kwocie...., i tylko przez te zwolnienia w VAT zarówno podmiotowe jak i przedmiotowe. Z tym, że jest to raczej w celu potwierdzenia niż wyliczenia ceny, bo cena (brutto) nie jest suma ceny netto i podatku. Nigdzie w formularzu nie zamieszczam miejsca na wpisanie ceny netto.

Pozdrawiam

24

dokladnie
Cena i stawka VAT to podstawa

choc i tak nie da sie tu ominac 88 sad przynajmniej rozne sa nt opinie

25

Jeśli jest tylko informacja o wacie i jego wyliczanie nie bierze udziału w konstruowaniu wyniku (ceny brutto) to można wówczas poprawić go jako omyłkę pisarską na podstawie wyjaśnień.
To tylko informacja. Czy Vat wyniesie 5144,00 czy 5 414,00 nie ma to wpływu na cenę, gdyż wówczas VAT nie jest składową sumy (netto = VAT = brutto), bo brutto zostało wyliczone np ilość x cena jednostkowa brutto = wartość brutto.

Pozdrawiam