1

Temat: Doświadczenie - uznać?

Wymagaliśmy wykazania się przez Wykonawcę realizacją 1 roboty w zakresie budowy sieci wodociągowej o wartości 5 mln zł.
Wykonawca przedłożył referencje na kwotę 5,1 mln zł lecz w zakres przedmiotu zamówienia wchodziło, oprócz robót, opracowanie dokumentacji którą wykonawca wycenił na 150 tys. zł.

Czy takie Doświadczenie jest do uznania?

2

Odp: Doświadczenie - uznać?

Dokumentacja to trochę inna sprawa jak sama robota budowlana, co innego gdyby np. w zakres robót wchodziły inne roboty, np. odbudowa nawierzchni, ale to cały czas r. budowlana, tutaj miałbym dylemat czy uznać, raczej nie.

3

Może wrzucę kwiatek do ogródka. A co jesli  rzeczona referencja dotyczyła zadania na zasadzie "zaprojektuj i wybuduj". Wtedy zgodnie z Pzp szło to jednym przetargiem jako RB wink

4

zgadza się wówczas należy potraktować jako całość, jak dobrze zauważył responder.

5

Treść postawionego warunku:
"...wykonać w okresie 5 lat co najmniej jedną robotę budowlaną, której przedmiotem były roboty związane z budową sieci wodociągowej, o wartości co najmniej 5 mln zł brutto."

Referencja dotyczyła jednego wykonanego zadania (kontraktu) w zakresie budowy sieci zrealizowanego w systemie "zaprojektuj i wybuduj". Wartość wg umowy to 5,1 mln zł, w tym koszt dokumentacji 150 tys. zł.

Czy powyższe oraz stanowisko wyrażone przez "responder'a"  powoduje że takie doświadczenie należy uznać?

6

Ja bym uznał, biorąc wypowiedź respondera.

7

chyba pomylono pojęcia,  nie chodzi tu przypadkiem o art.6 czyli stosowanie przepisów ustawy projekt (usługa) mniejsza wartość + robota budowlana > wartość - stosuje się przepisy tego przedmiotu , którego wartościowy udział jest większy czyli w tym przypadku robota budowlana ale to dotyczy postępowania
wykazane roboty budowlane miały mniejszą wartość od wartości wymaganej przez Z

8

Czy ktoś ma jakieś odrębne zdanie na powyższe zagadnienie (a może są wyroki) - a może  zgadzacie się np. z responder'em i Marcelem, a może to myszy1953 ma rację?

Oferta z tymi referencjami jest najkorzystniejsza, przetarg finansowany ze środków UE i nie chcemy popełnić błędu.

9

Ja dam argument za uznaniem.
Otóż istnieją takie zapominane pojęcia jak: zaokrąglenia, liczby zaokrąglone, dokładność pomiaru, liczny naturalne. Dla przykładu:
-  wartość 5 milionów złotych należy rozumieć jako wartość mieszczącą się w przedziale od 4500000,01zł do 5499999,99zł,
- zaś wartość 5,0 milionów należy rozumieć jako wartość mieszczącą się w przedziale od 4950000 do 5049999,
- i tak dalej.
Jasne?
Słyszałem nawet, że tak interpretują niektóre poważne instytucje, przy czym niekoniecznie musi chodzić o pieniądze.

10

Hubal to po co pisać minimum lub co najmniej  5 milionów . Równie dobrze można napisać około 5 milionów. Ja bym nie uznała. Ale to tylko moje zdanie.

11

Ciekawe Hubal czy dostajesz taką liczoną wyplatę przy umowie 3000,00 dostajesz 2500,00

12

ja też jestem zaakrąglona niekoniecznie po przecinku ,,,,,, nie uznać wezwać do uzupelnienia może ma inną realizację spełniającą

13

myszy1953 napisał/a:

Ciekawe Hubal czy dostajesz taką liczoną wyplatę przy umowie 3000,00 dostajesz 2500,00

Dobre smile
Arek - moim zdaniem wykonawca nie wykazał spełniania warunku

14

Moim rownież.

15

Uparciuchy, nie przyjmujecie prawd tłumaczonych w szkole powszechnej. Oto

myszy1953 napisał/a:

Proszę zauważyć, że liczba 3000,00 oznacza rozliczenie z dokładnością do 0,01. Zgadza się?

Sformułowanie ?około? jest zbyt mało precyzyjne i z tej przyczyny czasem rzeczywiście niewskazane.

W sumie poza mną nikt nie broni najlepszej oferty. No, trudno. Może przynajmniej ktoś zacznie rozumieć różnicę między liczbą 3000 a liczbą 3000,00.

16

hubal napisał/a:

W sumie poza mną nikt nie broni najlepszej oferty.

Najtańszej hubal, najtańszej. A to nie musi oznaczać najlepszej wink

17

są też liczby urojone  tongue