Temat: Wiedza i doświadczenie
Wykonawca złozył dokument potwierdzający wiedzę i dośw. na kwotę wymaganą przez zamaw. tyle że wyrażoną w Euro. Wzywac do wyjaśnienia? Co z tym robić? Jak to przeliczyć?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca złozył dokument potwierdzający wiedzę i dośw. na kwotę wymaganą przez zamaw. tyle że wyrażoną w Euro. Wzywac do wyjaśnienia? Co z tym robić? Jak to przeliczyć?
Zawsze najlepiej jest w SIWZ wpisać na jaki dzień zostanie przeliczona stawka Euro w przypadku gdy wykonawca przedstawi np. wykaz robót w obcej walucie, jeżeli tego nie było jak dla mnie najbardziej sensowna jest data na dzień składania ofert.
No własnie mam wątpliwości, a może na dzień wystawienia referencji? Mówimy oczywiście o kursie NBP?
Na dzień wystawienia referencji nie bardzo, a na przyszłość:
. Zamawiający informuje iż w przypadku gdy Wykonawca przedstawi w wykazie robót budowlanych na potwierdzenie warunku wymienionego w pkt???.SIWZ, prace wyrażone w innej walucie niż PLN, Zamawiający do oceny spełniania warunku przyjmie średni kurs tej waluty w stosunku do PLN publikowany przez NBP z dnia otwarcia ofert.
Również kurs ten zostanie przyjęty w przypadku przedstawienia polisy OC w walucie innej niż PLN.
Jednym słowem nie wzywać juz do wyjaśnień? a z przeliczenia sporządzasz jakąs notatke do postępowania?
w dokumencie potwierdzajacym wiedzę i doświadczenie nie musi być w ogóle żadnych wartości - to ma wpisać wykonawca w wykazie robót lub usług i na tej podstawie ocenia komisja , a dokument ma potwierdzać ,że zostały wyk. należycie lub z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone
i jeżeli nie było takiego zapisu o jakim pisze Marcel to żądalabym uzupelnienia wykazu
W wykazie kwota oczywiście jest, refertencje potwierdzają nalezyte wykonanie, wszystko tu jest ok, tyle, że nie maiałam takiego zapisu i nie wiem jak to teraz potraktować. Uzupełnienie mi tu nie pasuje bo tu nie ma co uzupełniać. Ewentualnie wyjasnienia
Przelicz jak podałem wyżej, jeżeli nie było zapisu w SIWZ to stosowna notatka na tą okoliczność.
Jeśli chodzi o mnie: przeliczyłbym na dzień wykonania zamówienia/zapłaty za wykonane zamówienia.
No własnie, mam ten dylemat...
No i tu jest wybór w tej kwestii jak niestety jest brak wcześniejszego zapisu w SIWZ
... no jest problem ale należy pamiętać o zasadzie równego traktowania wykonawców.
coś tu nie rozumiem kwota w wykazie jest podana w zł czy też w euro jak w referencjach?
jeżeli podał w wykazie kwotę w euro to jak można twierdzić ,że spełnia wymóg zamawiającego - pewnie chciano aby wykazał realizacje o wartości minimum xxxxx złotych
Myszy, jeżeli podał w wykazie w euro to należy to przeliczyć.
tylko jak ? jeżeli wykonano to w roku 2007 to jak można przeliczać po kursie z otwarcia ofert w roku 2010 (bank, który ),kantor , a może od pana Józka)
cyt: "Jeśli chodzi o mnie: przeliczyłbym na dzień wykonania zamówienia/zapłaty za wykonane zamówienia: - a jaki był dzień zapłaty
każdy wykonawca może podważyć takowe wyliczanki
jestem uparta
cyt: "Jeśli chodzi o mnie: przeliczyłbym na dzień wykonania zamówienia/zapłaty za wykonane zamówienia: - a jaki był dzień zapłaty
każdy wykonawca może podważyć takowe wyliczanki
Jaki to dzień? - to może wynikać z dokumentów załączonych do oferty, wykazu etc.
jestem uparta
Jak...?
pierwszy post mówi co Wyk. dołączył
pierwszy post mówi co Wyk. dołączył
1 i 7 i kto wie jeszcze co wykonawca dołączył...
no tak
czy ostateczne przeliczenie niezależnie od kursu aż tak różni się od wymaganego?
poddaję się
A ja bym przeliczył zgodnie z wartością kursu podaną w rozporządzeniu prezesa rady ministrów w sprawie kursu złotego .
Będzie zgodnie z PZP
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc