1

Temat: Wiedza i doświadczenie

Wykonawca złozył dokument potwierdzający wiedzę i dośw. na kwotę wymaganą przez zamaw. tyle że wyrażoną w Euro. Wzywac do wyjaśnienia? Co z tym robić? Jak to przeliczyć?

2

Odp: Wiedza i doświadczenie

Zawsze najlepiej jest w SIWZ wpisać na jaki dzień zostanie przeliczona stawka Euro w przypadku gdy wykonawca przedstawi np. wykaz robót w obcej walucie, jeżeli tego nie było jak dla mnie najbardziej sensowna jest data na dzień składania ofert.

3

No własnie mam wątpliwości, a może na dzień wystawienia referencji? Mówimy oczywiście o kursie NBP?

4

Na dzień wystawienia referencji nie bardzo, a na przyszłość:
. Zamawiający informuje iż w przypadku gdy Wykonawca przedstawi w wykazie robót budowlanych na potwierdzenie warunku wymienionego w pkt???.SIWZ, prace wyrażone w innej walucie niż PLN, Zamawiający do oceny spełniania warunku przyjmie średni kurs tej waluty w stosunku do PLN publikowany przez NBP z dnia otwarcia ofert.
Również kurs ten zostanie przyjęty w przypadku przedstawienia polisy OC w walucie innej niż PLN.

5

Jednym słowem nie wzywać juz do wyjaśnień? a z przeliczenia sporządzasz jakąs notatke do postępowania?

6

w dokumencie potwierdzajacym wiedzę i doświadczenie nie musi być w ogóle żadnych wartości - to ma wpisać wykonawca w wykazie robót lub usług i na tej podstawie ocenia komisja , a dokument ma potwierdzać ,że zostały wyk. należycie lub z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone
i jeżeli nie było takiego zapisu o jakim pisze Marcel to żądalabym uzupelnienia wykazu

7

W wykazie kwota oczywiście jest, refertencje potwierdzają nalezyte wykonanie, wszystko tu jest ok, tyle, że nie maiałam takiego zapisu i nie wiem jak to teraz potraktować. Uzupełnienie mi tu nie pasuje bo tu nie ma co uzupełniać. Ewentualnie wyjasnienia

8

Przelicz jak podałem wyżej, jeżeli nie było zapisu w SIWZ to stosowna notatka na tą okoliczność.

9

Jeśli chodzi o mnie: przeliczyłbym na dzień wykonania zamówienia/zapłaty za wykonane zamówienia.

10

No własnie, mam ten dylemat...

11

No i tu jest wybór w tej kwestii jak niestety jest brak wcześniejszego zapisu w SIWZ smile

12

... no jest problem ale należy pamiętać o zasadzie równego traktowania wykonawców.

13

coś tu nie rozumiem kwota w wykazie jest podana w zł czy też w  euro jak w referencjach?

14

jeżeli podał w wykazie kwotę w euro to jak można twierdzić ,że spełnia wymóg zamawiającego - pewnie chciano aby wykazał realizacje o wartości minimum xxxxx złotych

15

Myszy, jeżeli podał w wykazie w euro to należy to przeliczyć.

16

tylko jak ? jeżeli wykonano to w roku 2007 to jak można przeliczać po kursie z otwarcia ofert w roku 2010 (bank, który ),kantor , a może od pana Józka)
cyt: "Jeśli chodzi o mnie: przeliczyłbym na dzień wykonania zamówienia/zapłaty za wykonane zamówienia: - a jaki był dzień zapłaty
każdy wykonawca może podważyć takowe wyliczanki

17

jestem uparta    cool

18

myszy1953 napisał/a:

cyt: "Jeśli chodzi o mnie: przeliczyłbym na dzień wykonania zamówienia/zapłaty za wykonane zamówienia: - a jaki był dzień zapłaty
każdy wykonawca może podważyć takowe wyliczanki

Jaki to dzień? - to może wynikać z dokumentów załączonych do oferty, wykazu etc.

19

myszy1953 napisał/a:

jestem uparta    cool

Jak...? wink

20

pierwszy post mówi co Wyk.  dołączył

21

myszy1953 napisał/a:

pierwszy post mówi co Wyk.  dołączył

1 i 7 i kto wie jeszcze co wykonawca dołączył...

22

no tak

23

czy ostateczne przeliczenie niezależnie od kursu aż tak różni się od wymaganego?

24

poddaję się

25

A ja bym przeliczył zgodnie z wartością kursu podaną w rozporządzeniu prezesa rady ministrów w sprawie kursu złotego .
Będzie zgodnie z PZP