1

Temat: wybór dokonany, umowy brak

Taka sytuacja: wybór oferty (jedynej złozonej) dokonany, zabezpieczenie wniesione i teraz Z stwierdza, że nie będzie realizował zadania (o przyczyny proszę nie pytać smile).  Co teraz? Postępowanie zakończone wyborem, więc unieważnić chyba nie można.
A może zawrzeć umowę i zaraz ja rozwiązać - 145.1

2

Odp: wybór dokonany, umowy brak

tak i zapłacić karę za odstąpienie smile

3

Czyli wniósł zabezpieczenie, a umowy jeszcze nie podpisał?

4

Marcel napisał/a:

Czyli wniósł zabezpieczenie, a umowy jeszcze nie podpisał?

Tak

5

aby się wypowiedzieć trzeba by przeczytać umowę

6

A co z wadium, przecież skoro było wymagane jest do zabrania.

7

Wadium nie było; poza tym to zamawiacz nie chce podpisać umowy, nie wykonawca.

8

Zamawiający też jest wolny i może na przykład: nie podpisać umowy albo odstąpić po podpisaniu, porozumieć się z drugą stroną albo nie, unieważnić postępowanie albo nie - w każdym przypadku powinien ponieść konsekwencje swego zachowania, w szczególności zwrot kosztów drugiej stronie i kary umowne; wykluczone zatrzymanie wadium.

9

No tak, tylko jeżeli jest już po wyborze oferty najkorzystniejszej, to brak przesłanki do unieważnienia postępowania.

10

Jak to brak? To nie można naprawić błędu???

11

Jest złożona jedna oferta, jest po wyborze najkorzystniejszej oferty, Wykonawca lub Zamawiający nie chcą podpisać umowy, więc brak jest w tym przypadku podstawy do unieważnienia postępowania.
Jedyną sankcją w tym przypadku jest to że  jeśli wykonawca, którego ofertę wybrałeś jako najkorzystniejszą, uchyla się od zawarcia umowy, a w przedmiotowym postępowaniu wymagałeś wadium, zobowiązany jesteś jedynie do zatrzymania wykonawcy wadium wraz z odsetkami zgodnie z art. 46 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp.

12

Póki mój prawnik nie orzeknie, że nie mam racji, podtrzymuję swoje zdanie o możliwościach wyjścia.

13

No tak, dobrze mieć dobrego prawnika w swojej jednostce sad

14

W tym wypadku błędem zamawiajacego było ogłaszanie przetargu

15

A dlaczego błędem, jasnowidzem nikt nie jest żeby przewidzieć jak potoczą się losy.

16

Marcel napisał/a:

dobrze mieć dobrego prawnika w swojej jednostce sad

Też tak myślę, ale post uprościłem w tym zakresie, są możliwe przecież także inne rozwiązania.

Teraz proponuję wrócić do sedna sprawy albo zakończyć dyskusję.

17

A może coś teraz wymyślić, że wystąpiła istotna zmiana okoliczności i wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym - art. 93/1/6.
Co teraz wykonawca może Ci zrobić jak nie podpiszesz umowy - ewentualnie zażądać zwrotu kosztów udziału w postępowaniu na podstawie art. 93/4.
Jeżeli podpiszesz umowę, narazisz się zapewne na większe koszty niż przy wersji nie podpisujemy i szukamy = wymyślały:) uzasadnienia. Jak podpiszesz, pewnie masz karę za odstąpienie od umowy no i kiepsko ? Zamawiający ją zapłaci.
Poza tym nawet jak przyjdzie jakaś kontrola, kiedyś tam ? to co zrobią zamawiającemu, niewiele. Napiszą uwagę, że postępuje nieproceduralnie ale środków nie wydatkował i w mojej ocenie będzie jakieś to tam uchybienie ale raczej w kategorii drobnej.

18

Dziękuję za rozwinięcie jednej z moich tez.

Jednocześnie wyrażę wątpliwość czy nasze rozważania nie są próżne, tzn. czy sam zainteresowany jest jeszcze zainteresowany.

19

lzmiuw napisał/a:

i teraz Z stwierdza, że nie będzie realizował zadania

Ku przestrodze:

Jeśli wykonawca dochował wszystkich wymogów, a mimo to zamawiający nie chce podpisać kontraktu, to można wystąpić z pozwem o zobowiązanie go do złożenia oświadczenia woli. Jest już wyrok sądu powszechnego zastępujący w całości umowę w sprawie zamówienia publicznego. Jest to wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 16 lipca 2009 r. (XVI GC 682/08).