1 (edytowany przez justi1977 2010-11-18 16:08:49)

Temat: Oferta otwarta przed terminem

Miałam dziś takie zdarzenie,kurier przyniósł ofertę w kopercie kurierskiej nieopisanej  i sekretarki mimo wiedzy że jest przetarg nie zachowały ostrożności i rozcięły kopertę kurierską uszkadzając kopertę wewnętrzną, na otwarciu  miałam wykonawców jeden z nich bardzo upierdliwy zaraz zauważył chamsko uszkodzoną kopertę. Przeczytałam tylko kwotę jaką mamy na zamówienie i im podziękowałam,pozostałych ofert nie otwarłam postępowanie unieważniam art.93 ust.1 pkt 7  przed terminem składania ofert. Wykonawca upierdliwy bardzo a postępowanie z dofinansowaniem unijnym nie chciałam ryzykować. Czy dobrze zrobiłam? co mam zrobić z pozostałymi Ofertami?

2

Odp: Oferta otwarta przed terminem

Po prostu, unieważniasz postępowanie.

3

Jeszcze jedno,nieotwarte oferty zwracam Wykonawcom od razu? i czy mogę w tym samym dniu ogłosić nowe postępowanie?

4

justi1977 napisał/a:

1. Czy dobrze zrobiłam? 2. co mam zrobić z pozostałymi ofertami?

1. Trochę się pośpieszyłaś z tym unieważnieniem.
2. Nie "otwieraj ich" zostaw a/a - nie odsyłaj wykonawcom (brak podstawy prawnej).

5

justi1977 napisał/a:

1. Jeszcze jedno,nieotwarte oferty zwracam Wykonawcom od razu?
2. i czy mogę w tym samym dniu ogłosić nowe postępowanie?

1. Nie odsyłaj.
2. Tak, aczkolwiek jeżeli postepowanie pow. progów - to wykonawcom przysługuje odwołanie na czynność unieważnienia.

6 (edytowany przez Marcel 2010-11-18 17:59:41)

W sumie brak podstawy, zwracasz oferty które wpłynęły po terminie.

7

Ot, co.

8

Dzięki bardzo, pomoc Mirasa i Marcela jak zwykle nieodzowna.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

9

Ujawnienie treści oferty musi być jednoznaczne

Naruszenie koperty, w której znajdowała się oferta, nie oznacza, że doszło do przedwczesnego zapoznania się z treścią oferty.
ORZECZENIE
Lubelska Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy unieważniła przetarg nieograniczony na szkolenia komputerowe. Konsorcjum firm, które zwyciężyło w przetargu, nie zgodziło się z decyzją o unieważnieniu i wniosło protest, wskazując, że nie zachodziły przesłanki do unieważnienia postępowania, a sama czynność zamawiającego nie została w ogóle uzasadniona. Zamawiający oddalił protest w całości, jako oczywiście niezasadny. Wskazał, że przed terminem otwarcia ofert doszło do pomyłkowego rozpieczętowania przez pracownika zamawiającego oferty złożonej przez konsorcjum. Naruszenie opakowania oferty sugerowało zaś, że można było zapoznać się z nią przed upływem terminu otwarcia ofert, czego zakazuje art. 86 ust. 1 i 2 prawa zamówień publicznych (Dz.U. z 2006 r. nr 164, poz. 1163 z późn. zm.). Taka okoliczność stanowiła rażące naruszenie procedury przetargowej, które uniemożliwia zamawiającemu zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Konsorcjum odwołało się do Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych, dowodząc, że rozpieczętowanie koperty z ofertą nie było równoznaczne z zapoznaniem się treścią oferty. Na dowód swego stanowiska przedsiębiorcy wskazali, że ich przedstawiciel obecny przy pomyłkowym otwarciu koperty dopilnował, aby nikt nie zapoznał się z jej treścią, a koperta została natychmiast zaklejona i miejsce sklejenia zostało opieczętowane pieczęcią zamawiającego. Nie można zdaniem konsorcjum zgodzić się z tezą zamawiającego, że naruszenie opakowania oferty sugeruje, iż ktoś mógł przedwcześnie zapoznać się z jej treścią.
Zespół arbitrów stwierdził, że odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 86 ust. 1 Pzp nie można zapoznać się z zawartością oferty przed upływem terminu składania ofert.
W badanej sprawie nie doszło jednak do zapoznania się z treścią oferty Konsorcjum. Zapoznanie się z pierwszą, tytułową stroną oferty wykonawcy, zawierającą jedynie określenie wykonawcy i przedmiotu zamówienia, nie jest zapoznaniem się z treścią oferty, o której stanowi art. 86 ust. 1 Pzp W tych okolicznościach nie było więc podstaw do unieważnienia postępowania przez zamawiającego.
Sygn. akt UZP/ZO/0-983/07
Ewa Grączewska-Ivanova
ewa.graczewska-ivanova@infor.pl
Gazeta Prawna
10 października 2007 roku

10

O tym właśnie pisałem w poście 4 (pkt 1) ale teraz już za późno karolk, postepowanie do unieważnienia.

11

Wiecie co Panowie, miałem podobną sytuację, analizowaliśmy za i przeciw, jednak najbezpieczniejszym wyjściem jest unieważnienie, ale to moja indywidualna opinia.

12

Ja przytoczyłem treść tego artykuł u wraz sygnaturą wyroku Zespołu Arbitrów głównie po to że w niektórych sytuacjach przedwczesnego  przypadkowego otwarcia ofert nie zachodzi konieczność unieważnienia postępowania.

13

Widzę chłopaki że utożsamiacie otwarcie oferty z otwarciem koperty, w której jest oferta. A co robicie w sytuacji, kiedy wykonawca przynosi ofertę - niezabezpieczoną kopertą??? Uniewazniacie postępowanie, odrzucacie ofertę, a może jeszcze coś innego? Pytam poważnie.

14

a widać cenę?

15

Powiem tak: może być widać wink

16

A jeśli sekretarka zobaczy cene to wkładamy ją do szfy razem z ofertą:)

17

Bez koperty to raczej nie przejdzie, nie więżę że wówczas nikt się nie zapozna z ceną.

18

ale ja myślałam o sekretarce (do szafy)

19

Marcel napisał/a:

Bez koperty to raczej nie przejdzie.

Czyli co, oferta do odrzucenia? Bo nie ma koperty?

20

No nie jeśli sekretarkę z ofertą schowamy do szafy.

21

Rozumiem nina, że piątek wink

22

no piątek smile smile

23

... to wszystko wyjaśnia smile

24

wiesz dzisiaj dzień jak co dzień ale w poniedziałek to może być różnie (wybory)

25

spoko w poniedziałek będzie tak jak przed poniedziałkiem śpij Nina spokojnie jak się zmiani to NAPEWNO NA LEPSZE