1

Temat: Termin ważności dokumentów w wolnej ręce.

Pytanie techniczne w postępowaniu z wolnej ręki powyżej "progów unijnych" żądam KRS, ZUS. US, KRK. dokumentów ważnych na 6 i 3 miesiące od Terminu... no właśnie którego Terminu - negocjacji, zaproszenia? (nie ma tutaj Terminu składania wniosków czy ofert). Wykonawcy mogą najpóźniej w dniu podpisania umowy dostarczyć te dokumenty. W ustawie nie znalazłam żadnego zapisu regulującego to zagadnienie.

2

Odp: Termin ważności dokumentów w wolnej ręce.

zaraz
Dokumenty ważne są 3 i 6 miesięcy od terminu wydania.
Dokumenty mają być ważne na dzień negocjacji

3

Moim skromnym zdaniem, dokumenty mają być ważne na dzien wyznaczony jako pierwszy dzien negocjacji, o czym wykonawca powinien być poinformowany.

4

No dobrze ale dlaczego tak? Wykonawca może złożyć dokumenty najpóźniej w dniu podpisania umowy. Po za tym co zrobić jeżeli dokumenty złożone w dniu negocjacji nie będą ważne w dniu podpsania umowy? I z czego to wynika, że dokumenty muszą być wystawione nie wczesniej niż 3/6  miesięcy przed upływem terminu negocjacji?

5

Termin negocjacji utożsamiałbym z terminem zgłaszania ofert.
I na tym etapie powinieneś wiedzieć czy W spełnia twoje warunki czy nie.

6

Zastanawiam czy wskazując że dokumenty mają być wystawione nie wczesniej niż 3/6 miesięcy przed upływem terminu negocjacji (I dnia negocjacji bo przecież nie wiem ile czasu zajmą negocjacje?) Wykonawca nie postawi mi zarzutu że skracam mu ustawowy termin na złożenie dokumentów? I czy można tak modyfikować termin wystawienia dokumentów wskazany w rozporządzeniu?

7

Wykonawca musi wiedzieć:
1. jakie warunki ma spełniać
2. na jaki dzień ma wykazać ich spełnianie
3. jakie dokumenty musi przedstawic - na potwierdzenie ich spełniania
4. kiedy musi je przedstawic - zgodnie z PZP ma na to czas do zawarcia umowy, z tym że z dokumentów tych musi wynikać iż spełnia postawione warunki na 1 dzień negocjacji.

8

tak jest jak ww.

9

Las Palmas napisał/a:

1. Zastanawiam czy wskazując że dokumenty mają być wystawione nie wczesniej niż 3/6 miesięcy przed upływem terminu negocjacji (I dnia negocjacji bo przecież nie wiem ile czasu zajmą negocjacje?) Wykonawca nie postawi mi zarzutu że skracam mu ustawowy termin na złożenie dokumentów?
2. I czy można tak modyfikować termin wystawienia dokumentów wskazany w rozporządzeniu?

1. Nie powinien, przecież na złożenie dokumentów ma czas do dnia zawarcia umowy. Ty wskazujesz mu tylko dzien na który dokumenty te maj byc wazne.
2. Moim zdaniem to nie jest żadna modyfikacja - fakt, ustawa nie mówi wprost na "kiedy?", zatem postepujesz przez analogię do innych postępowań z tym zastrzezeniem, że wykonawca ma czas  na złożnie dokumentów do dnia zawarcia umowy.

10

Skoro ustawa tego nie reguluje, to i sankcją za niedochowanie wymagania zamawiającego może być problem.

11

Jeżeli chodzi o dok. na kiedy mają być ważne, czy dzień negocjacji czy inny, jest to faktycznie niesprecyzowane.