1

Temat: Dokumenty - spółka cywilna

28.09.2010 r. w Rzeczpospolitej pojawił się artykuł "Spółki cywilne różnie traktowane w przetargach". W wyrażonej opinii proponuje się uzależnić żądanie dokumentów (US, ZUS) od wielkości spółki i wartości zamówienia - małe spółki w zamówieniach o małej wartości to Dokumenty tylko na samą spółkę, zaś dla dużych spółek i dla dużych zamówień autor sugeruje większy formalizm, więc Dokumenty powinny dotyczyć spółki oraz jej wspólników.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat. Czy:
1. wystarczy aby Dokumenty US, ZUS były wystawione na samą spółkę zgodnie z wyrokiem KIO/UZP 1789/09 z dnia 29.01.2010 r.

2. Dokumenty US, ZUS powinny dotyczyć zarówno spółki jak i jej wspólników zgodnie z wyrokiem KIO/UZP 1505/09 z dnia 09.12.2009 r.

2

Odp: Dokumenty - spółka cywilna

Im mniej dokumentów się żąda - tym lepiej. Zamawiający czasem sami sobie szkodzą. Jak nie trzeba - to nie żądać ...

3

Dziwna interpretacja, jeżeli chodzi o podział pomiędzy małe a duże wartości zamówienia!!!

4

Ale jeszcze ciekawiej w zakresie samych spółek.

ArekS napisał/a:

dla dużych spółek (...)  dokumenty powinny dotyczyć spółki oraz jej wspólników.

Czyli gdy jest np. 100 wspólników, to od każdego, a gdy 2, to wystarczy jedno.

5

Ja żądam dla wspólników i spółki, bardziej to mnie przekonuje.

6

Biorąc po uwagę różnorodność orzeczeń, żądam stosownych zaświadczeń wyłącznie od wspólników - bardziej mnie to przekonuje.

7

Co do żądania poszczególnych dokumentów, zaświadczeń. Ostatnio wymagam tylko minimum tzn oświadczen art 22 i 24 i zaleznie od przedmiotu zamówienia wymagam: 1doświadczenie-wykaz robót.usług/dostaw + referencje, 2. srodki pienięzne 3. dysponowanie osobą/sprzetem , 4 ewentualnie polisa OC
Resztę typu ZUS,US.KRK to zbędna papierologia  wink (ponizej unijnych). Pozdrawiam

8

w przypadku spółki cywilnej uważam, że jak już żadamy dokumentów to tylko i wyłaćznie od wspólników, a nie od spółki, gdyż ta w przypadku s.c. jest wyłacznie umową i jako taka podmiotowości prawnej nie posiada:)

9

To ja może rzucę wyrokami, np.
Zaświadczenia z ZUS i US zobowiązani są złożyć poszczególni wspólnicy spółki cywilnej, a także spółka, jako podmiot gospodarczy nieposiadający osobowości prawnej. A zatem zamawiający ma prawo wymagać zaświadczenia od poszczególnych członków spółki cywilnej (wyrok ZA z 28 lipca 2005 r., sygn. akt.  UZP/ZO/0-1885/05).
Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt  KIO/UZP 737/08).