Temat: co z tym Vatem?
Przygotowuję przetarg na dostawę oleju opałowego na 2011 rok i nie wiem jak odnieść się od sytuacji, że od stycznia zmieni się stawka podatku VAT. Czy wprowdzić na mocy art.144 PZP istotne zmianuy umowy, a potem aneks?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przygotowuję przetarg na dostawę oleju opałowego na 2011 rok i nie wiem jak odnieść się od sytuacji, że od stycznia zmieni się stawka podatku VAT. Czy wprowdzić na mocy art.144 PZP istotne zmianuy umowy, a potem aneks?
Tak -
Jak najbardziej taki zapis być może, z akcentem na musi
A czy taki zapis mogę zamieścić w SIWZ " W sposobie obliczenia ceny" - W przypadku zmiany przepisów dotyczących ustawy o podatku od towarów i usług, Strony obowiązywać będzie cena z uwzględnieniem stawki VAT obowiązującej na dzień wystawienia faktury.
Najlepiej zrobić w SIWZ oddzielny punkt o dopuszczalnych zmianach umowy np.
1.Wszelkie zamiany umowy będą potwierdzone aneksem w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
2.Zmiany postanowień umowy będą mogły nastąpić w następujących okolicznościach:
.....
....
....
zmiany ustawowej wysokości podatku VAT, w przypadku gdy w trakcie realizacji przedmiotu umowy nastąpi zmiana stawki podatku VAT dla usług, dostaw/r.budowlanych objętych przedmiotem umowy.
nastąpi ustawowa zmiana ....
Ja mam inny pogląd.
Zarówno stawka podatku jak również jej zmiana są niezależne od stron umowy, z natury rzeczy nie mogą być one regulowane zapisami umowy ani aneksów, po prostu żaden zapis umowny nie jest w stanie wpłynąć na fakturę w tym zakresie.
Proponuję zapisy w stylu: ?Wykonawca będzie naliczać podatek zgodnie z obowiązującymi przepisami. Zmiana stawek podatku nie jest zmianą umowy i nie wymaga aneksu.?
I tak zapewne planowana umowa nie będzie zawierać ostatecznej kwoty, więc właściwie nie będzie co zmieniać.
No hubal jak nie jak tak:
Obowiązek zapłaty zwiększonego wynagrodzenia przez zamawiającego na skutek zmiany stawek VAT może wynikać jedynie ze stosownego zapisu umowy, w którym zamawiający przewidział możliwość zmiany umowy w przypadku zmiany stawki VAT. Do zmiany zawartej umowy uprawnia jedynie sytuacja, gdy zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany (art. 144 ust. 1 ustawy Pzp).
Jeżeli zatem w umowie zawieranej w sprawie zamówienia publicznego nie przewidziano takiej zmiany, zamawiający nie będzie mógł podpisać z wykonawcą aneksu do umowy o zmianie wynagrodzenia.
No jeśli ktoś koniecznie musi mieć aneks, to może od razu we wzorze umowy umieśćmy rozdział z nagłówkiem ?aneks? z nowymi treściami, które obowiązywałyby od 1 stycznia. Przepisy nie zabraniają podpisania aneksu choćby dziś.
Proszę jednak zauważyć, że tak jak nie jest zmianą umowy rozliczenie jej kosztorysem powykonawczym, czy waloryzacja z góry przewidziana, tak samo nie będzie zmianą wykorzystanie wcześniejszego zapisu np. ?od 1 stycznia rozliczenie będzie dokonywane w oparciu o następujące zasady: ...?
Gdy na budowie zamienia się rozwiązania, to niekoniecznie każdemu towarzyszy aneks.
Hubal, może masz i rację z tworzeniem aneksów, lecz ja tam wolę się nimi zabezpieczać.
A ja wprost przeciwnie: staram się bez aneksów i odradzam innym, bo aneks sam w sobie prawie nic nie załatwia, a jednocześnie może być niebezpieczny, chyba wiadomo dlaczego.
Miałem kiedyś upierdliwych kontrolerów, którzy wręcz nie dali mi żyć o te aneksy
A czy możemy dorobić aneks po upływie terminu wykonania umowy?
Dorobić da się wszystko, byle z głową
Chodzi mi o sporządzenie uczciwego aneksu, bez szczególnego kombinowania z datami.
To zależy czego ma dotyczyć, ale sądzę że tak.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc