Temat: Oryginały przesłanych dokumentów
Zamawiajacy jako formę porozumiewania sie z wykonawcą podał fax, email i pisemnie. Czy jeżeli przesyłam np. wezwanie do uzupełnienia dokumentu faksem to jeszcze muszę oryginał przesłac pocztą?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamawiajacy jako formę porozumiewania sie z wykonawcą podał fax, email i pisemnie. Czy jeżeli przesyłam np. wezwanie do uzupełnienia dokumentu faksem to jeszcze muszę oryginał przesłac pocztą?
Zgodnie z orzecznictwem KIO, dopuszczalne jest uzupełnianie dokumentów drogą faksu, ale osobiście polecam zapis w wezwaniu o treści np.:
Dokumenty należy przesłać na numer faksu oraz dostarczyć niezwłocznie w formie oryginału ."
Chodzi o oryginał pisma, które ja wysyłam do wykonawcy.
Wezwanie do uzupełnienia dokumentu wysłałam faksem i nie wiem czy oryginał tego pisma muszę przesłac czy nie.
Jeżeli dopuszczasz porozumiewanie się faksem to wystraczy - faks.
Wyślesz faksem i pocztą to bedziesz miał problem z terminem, do którego wykonawca ma uzupełnić dokumenty (nie dotrą jednocześnie, w zasadzie).
Także - faks.
Zawsze wysyłaj faksem a dla bezpieczeństwa oryginały, natomiast sporo dyskusji budzi uzupełniania dok. w formie np. faksu, osobiście jestem zwolennikiem uzupełniania w formie pisemnej i taki też zapis daję w SIWZ, faks mnie nie przekonuje.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc