Temat: oferta złożona przez pracownika zamawiającego PILNE
Witam, mam następujący problem. Chcę ogłosić przetarg na wykonanie usługi X. Wiem, że do przetargu wystartuje pracownik zamawiającego, nie prowadzi on działalności gospodarczej, jest zatrudniony na umowę o pracę. Jak należałoby określić kryteria wyboru oferty by wybrać tą najbardziej ekonomiczną? Wiadomo, że jeśli najniższą cenę zaproponuje pracownik to zamawiający będzie musiał zapłacić swoją część składek i wydatek Z będzie de facto wyższy niż cena na ofercie, którą będzie stanowiło wynagrodzenie brutto pracownika. Jeżeli następna w kolejce oferta będzie wyższa np. tylko o złotówkę to biorąc pod uwagę te dodatkowe koszty, które obciążą Z z tytułu umowy o dzieło z pracownikiem będą wyższe niż wynagrodzenie jakie musiałby zapłacić " niepracownikowi". Z punktu widzenia Z oferta pracownika wcale nie będzie najkorzystniejsza ekonomicznie. Jak ugryźć ten problem żeby wybrać najkorzystniejszą ofertę i nikogo nie dyskryminować?
Jest jeszcze problem z kwotą jaką Z ma podać na otwarciu ofert. Mam określoną kwotę w budżecie, która musi wystarczyć na wszystkie koszty związane z zamówieniem, w tym na ewentualne składki na ubezp.społ. Gdyby oferty były od nieprzcowników to kwota byłaby większa, jeśli od pracowników to mniejsza. Chyba trzeba z tym poczekać do terminu złożenia ofert i jak będzie wśród nich oferta od pracownika to po prostu podać niższą.
Podobne problemy mają chyba szkoły np. z zajęciami korekcyjnymi i innymi? Bardzo proszę o pomoc. Czekam na wszelkie sugestie w temacie oferty pochodzącej od pracownika.