1 (edytowany przez Marcia28 2010-11-26 19:59:37)

Temat: Tajemnica firmy PILNE!!!!

Ogłosiłam przetarg na ochronę mienia.
Czy:
1. umowa spółki cywilnej
2. kopie licencji pracowników ochrony
3. kopia koncesji na prowadzenie działalności gospodarczej
mogą stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa?

2

Odp: Tajemnica firmy PILNE!!!!

Nie, te dokumenty nie stanowią moim zadaniem tajemnicy, także Wykonawca nie może zastrzec tajności następujących informacji:

* nazwy (firmy) oraz swojego adresu,
    * ceny oferty,
    * terminu wykonania zamówienia,
    * okresu gwarancji,
    * warunków płatności zawartych w ofertach.

Są to informacje, które musisz podać na publicznym otwarciu ofert, wobec tego nie jest możliwe, abyś spełnił żądanie wykonawcy zachowania ich poufności (art. 86 ust. 4 ustawy Pzp).
Ponadto orzecznictwo ukształtowało pewien kanon informacji, które nie mogą być zastrzegane jako tajemnica przedsiębiorstwa. Chodzi m.in. o:

* odpis z Krajowego Rejestru Sądowego,
    * zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,
    * informacje z Krajowego Rejestru Karnego, urzędów skarbowych, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

3

Co do umowy mam pewne wątpliwości, zależy z jakimi zapisami mamy do czynienia w umowie spółki cywilnej i jakie środki przedsięwzieli  wspólnicy  aby zachować ją "chronić" ( przepraszam za mało prawne określenie ale nic mi innego o tej porze do głowy nie przychodzi).  Jest opinia UZP  co do zakresu pojęciowego " tajemnica przedsiębiorstwa".

4

Jeżeli chodzi o umowę- można się zastanowić.

5

No to zastanawiajcie się, ale w odniesieniu do ?przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji? zgodnie z art.8.3 Pzp. Zajrzycie tam koniecznie zanim podejmiecie kolejne kroki.

6 (edytowany przez Marcia28 2010-11-27 10:45:50)

gladiq napisał/a:

Co do umowy mam pewne wątpliwości, zależy z jakimi zapisami mamy do czynienia w umowie spółki cywilnej i jakie środki przedsięwzieli  wspólnicy  aby zachować ją "chronić" ( przepraszam za mało prawne określenie ale nic mi innego o tej porze do głowy nie przychodzi).  Jest opinia UZP  co do zakresu pojęciowego " tajemnica przedsiębiorstwa".

Na wszelki wypadek, umowę zostawiam, resztę odtajniam.

7

hubal napisał/a:

No to zastanawiajcie się, ale w odniesieniu do ?przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji? zgodnie z art.8.3 Pzp. Zajrzycie tam koniecznie zanim podejmiecie kolejne kroki.

Podaj zagadnienia jaki należy brać pod uwagę w tym stanie faktycznym.

8

Czyżby to pytanie do mnie?

9

Na to wychodzi smile

10

Aaa, to trąci nieporozumieniem.