1

Temat: Podpisanie umowy.

Mam  taką oto sytuację:

Ofertę złożyła Spółka Akcyjna XYZ, Zamawiający dokonał wyboru i wybrał włąsnie tą firmę.
Kwestia podpisania umowy - spółka w swojej strukturze ma kilka oddziałów, i w piśmie do Zamawiającego infromuję, że w przygotowywanej umowie należy wpisać dane (firmę itp.) Spółki Akcyjnej XYZ oraz dodatkowo nazwę Oddziału tej spółki, który bezpośrednio ma świadczyć usługę.

1)Czy w tak przedstawinej sytuacji mogę dodać zawpis dotyczący oddział w umowie, skoro w formularzu ofertowym mam nazwę tylko samej spółki XYZ?????
2)I czy umowę z tym Wykononawcą może podpisać pełnomocnik, którym jest dyrektor oddziału społki XYZ, a pełnomocnictwo ma zgodne z warunkami reprezentacji   okrełsonymi w KRS????

2

Odp: Podpisanie umowy.

http://lex.pl/czasopisma/mzpfziw/art10_10.pdf

3

Dzięki Marcel za artykuł:)
Wydaje mi się, że mogłem wpisać w umowie ten oddział pomimo, że oferta złożona przez centralę(nigdzie w formularzu ofertowym nie było mowy o oddziale tylko był w KRS).
Pondto umowę podpisze pełnomocnik umocowny do reprezentacji w zakresie działania oddziału, więc wpisanie w umowie nazwy oddziału będzie spójne z pełnomocnictwem.
co o tym sądziecie?

4

Może  jeszcze jakieś porady i opinie?

5

Nie widzę powodów do wahań.
Moim zdaniem można wpisać - prócz firmy zapisanej w ofercie - także oddział. Zaś podpis na umowie może złożyć dowolna osoba (lub osoby) wskazana pisemnie w ofercie lub teraz. Osobiście jednak wobec takich wątpliwości starałbym się o bardziej oficjalną poradę prawnika na miejscu.

6

Jak dla mnie to tak jak radzi hubal, lepiej się jeszcze dokładniej poradzić prawnika.

7

Tak szczerze to mój prawnik za bardzo lotny w temacie związanym z KSH to nie jest:) muszę sam coś wymóżdzyć:)
Wydaje mi się, że mogłem wpisać tą nazwę oddziąłu bo przecież to tylko oddział a nie podmiot - podmiotem prawa a co za tym idzie Wykonawcą w moim przypadku pozostaje nadal Spółka.
Bardziej mnie zastanawia prawidłowość pełnomocnictwa do podpisania umowy dokładnie to o zapis: "upoważniony do składania oświadczeń woli oraz podpisywania umów w zakresie działalności oddziału". Jeżeli wpiszę nazwę  odziału to pełnomocnik jest upoważniony do podpisania umowy, gdybym jednak go nie wpisał w treści umowy to już powstają pewne wątpliwości.

8 (edytowany przez hubal 2010-11-29 06:44:12)

Tak szczerze to ja też nie za bardzo lotny w temacie związanym z KSH, ale po pierwsze chodzi o rozpoznanie na miejscu zapisów konkretnych dokumentów, po drugie o odpowiedzialność, po trzecie z daleka widać zapis: "upoważniony ... w zakresie działalności oddziału". Gdyby ofertę złożył oddział, to w porządku, skoro jednak nie oddział oferował, to oddział nie może odpowiadać,  jego przedstawiciel nie może podpisać przedmiotowej umowy (tzn. jego podpis może nie wystarczyć) i konieczna jest specjalna dyspozycja w tym zakresie, chyba że wynika ona z posiadanych dokumentów

9

Tylko że jeżeli potraktować oddział jako strukturę organizacyjną Spółki to jako takiej podmiotowości prawnej on nie posiada, a więc kwestia odpowiedzialności skupia się i tak na spółce jako całości. Pozostaje kwestaj reprezentacji, ale skoro Wykonawca sam poinformował w piśmie po zawiadomieniu o wynikach postępowania, po pierwsze kogo należy wpisać w umowie, po drugie że to na oddziale skupi się cały zakres realizacji umowy - to wydaje mi się, że w związku z wpisaniem tego odziału do umowy oraz mając na uwdze cały zakres dokumnetacji włączając załoączone pełnomocnictwo- to jednak tak określona reprezentacja jest w porządku.

10 (edytowany przez hubal 2010-11-29 08:07:33)

and1 napisał/a:

Tylko że (...) kwestia odpowiedzialności skupia się i tak na spółce jako całości

To po co wpisywać oddział do umowy???

and1 napisał/a:

włączając załoączone pełnomocnictwo- to jednak tak określona reprezentacja jest w porządku.

Jeśli jest jednoznaczne pełnomocnictwo do podpisania umowy w imieniu spółki, to w porządku i nie ma o czym dyskutować. Skoro and1 dyskutuje, to znaczy że są istotne wątpliwości w tym zakresie, a zatem jak pisałem - należy radzić się u prawnika na miejscu. Wymiana prywatnych poglądów na forum nie może być podstawą rozstrzygania bardzo konkretnych spraw i wątpliwości.
To podobnie jak z lekarzem rodzinnym. A jeśli mamy wątpliwości co do jego kompetencji, to zmieniamy lekarza!