Osoba składająca ofertę (oświadczenie woli) musi być do tego uprawniona lub upełnomocniona.
Zatem pełnomocnik najpier musi złożyć pełnomocnictwo, na mocy którego jest uprawniony do złożenia oferty (osiadczenia woli w cudzym imieniu), a następnie moze dokonać czynności, co do której została upełnomocniona.
Dlatego nie może pełnomocnik przedstawić pełnomcnictwa w formie kopii potwierdzonej przez siebie samego, choćby z treści pełnomocnictwa wynikało, ze ma prawo do potwierdzania dokumentów za zgodność z oryginałem.
Jeśli chodzi o podstawę prawną odrzucenia oferty, to ja zawsze w SIWZ zamieszczam zapis dotyczący formy pełnomocnictwa: w oryginale, kopii poswiadczonej notarialnie, kopii poświadczonej przez osoby udzielające pełnomocnictwa (pisałem wcześniej dlaczego taką też.
Wówczas pods. prawną odrzucenia jest art. 89 ust. 1 pkt 1, 2 i 8 Pzp w związku z art. 99 i 104 KC, w związku z art. 14 i art. 82 ust. 2.
Uzasadnienie faktyczne to pokrótce:
1) Zapis w SIWZ, przez co art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp,
2) Art. 14 Pzp odsyłający do art. 99 KC, a więc forma pisemna pełnomocnictwa, przez co art. 89 ust 1 pkt. 8 Pzp, w związku ztym art. 82 ust. 2 Pzp przez co art. 89 ust. 1 pkt 1,
3) Art, 104 gdzieś w tekście uzasadnienia lub pominąć w podstawie i w tekście uzasadnienia.
Art. 99.
§ 1. Jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie.
§ 2. Pełnomocnictwo ogólne powinno być pod rygorem nieważności udzielone na piśmie.
Art. 104.
Jednostronna czynność prawna dokonana w cudzym imieniu bez umocowania lub z przekroczeniem jego zakresu jest nieważna. Jednakże gdy ten, komu zostało złożone oświadczenie woli w cudzym imieniu, zgodził się na działanie bez umocowania, stosuje się odpowiednio przepisy o zawarciu umowy bez umocowania.
Tak ja to robię i jak do tej pory nikt nie miał wątpliwości, ani wykonawcy odrzuceni (nawet ci z prawnikami np. PZU i Warta w PN), ani kontrolujacy.
Pozdrawiam