1

Temat: oświadczenie art. 24 ust. 1 pkt 2

Czy zamawiający ma obowiązek zamieścic w SIWZ wzór oświadczenia z art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy dla osob fizycznych?
Wykonawca będacy osoba fizyczna zarzucil mi ze w SIWZ nie zamiescilam takiego wzoru i dlatego nie zalaczyl do oferty. Nie chce mi tez uzupelnic wiec musze go wykluczyc. Jak sie bronic jesli wykonawca zlozy mi odwolanie?

2

Odp: oświadczenie art. 24 ust. 1 pkt 2

Wydaje mi się że Zamawiający nie ma takiego obowiązku.

3

Nie ma takiego obowiązku, lecz dobrze jest go zamieścić, ułatwi to pracę przy sprawdzaniu ofert.

4

BBG napisał/a:

Wydaje mi się że Zamawiający nie ma takiego obowiązku.

Nie ma takiego obowiązku - na 100%.

5

Pytanie:
Czy jeżeli zamawiający żąda oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia powinien żądać również oświadczenia osoby fizycznej w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 2, które zawiera się w oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia?

Odpowiedź UZP:
Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia ma charakter ogólny, oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt. 2 Pzp ma charakter szczegółowy i zawiera się w treści oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia. Zamawiający nie w każdym przypadku musi żądać ogólnego oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia, jeśli  takiego oświadczenia nie żąda może uznać, że zasadnie jest żądanie oświadczenia, o którym mowa w § 2 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów.

Moim zdaniem, na podstwie tej wypowiedzi - jeżeli Wykonawca złożył oświdczenie ogólne, to bez sensu jest wymóg składania oświdczenia szczególowego. Musielibyśmy wzywać wykonawcę do składania oświdczenia, które już złożył.

6

Pytanie do Marcia28 - czy żądałaś w SIWZ ogólnego oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 1 Pzp oraz dodatkowo dla osób fizycznych oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2?
Czy tylko jednego oświadczenia - 24 ust. 1 pkt 2?

7 (edytowany przez Marcia28 2010-11-30 13:45:34)

Obydwu. I teraz mam dylemat, bo wezwalam do uzupelnienia. I konsekwentnie musze wykluczyc, jesli wykonawca nie uzupełnił. Uznalam, że skoro brak KRS naklada obowiązek na zamawiającego, aby wezwal do uzupełnienia, to analogiczna sytuacja jest z oświadczeniem art. 24 ust. 1 pkt. 2......

8

Nie musisz.
27 listopada pytałam na forum co mam zrobić w sytuacji gdy żądałam obu oświadczeń a z ofertą dostałam tylko jedno - czyli ogólne z 24 ust. 1.
Oczywiście wezwałam do uzupełnienia tego z 24 ust. 1 pkt 2 i wykonawca uzupełnił wadliwie -  z datą po terminie składania ofert.
No i uzyskałam informacje że należy uznać to pierwsze ogóle, poprawnie złożone, w którym zawiera się to małe z 24 ust. 1 pkt. 2

9

Nie wykluczać.

10

Ja traktuję oświadczenie z art. 24 ust. 1 pkt. 2 jako odrębny dokument, niezależnie od tego czy żądam tego ogólnego oświadczenia z art. 24 ust. 1. Jeśli go brakuje, wzywam do uzupełnienia, a gdy wykonawca nie uzupełni - wykluczam. Jeśli brakowało by KRS też nie wykluczacie??? Ja to oświadczenie traktuje na równi z KRS.

11

Ja nie wzywam w takiej sytuacji do uzupełnienia choć przyznam że myślałam podobnie jak  Marcia 28. Może będzie wkrótce jakiś wyrok KIO w tej sprawi.

12

No właśnie, są już jakieś wyroki KIO dot. "zdublowanych" oświadczeń?

13

http://cdik.pl/forum/viewtopic.php?id=5174

14

Marcel napisał/a:

http://cdik.pl/forum/viewtopic.php?id=5174

Marcel, zgadzam się z Twoim stanowiskiem w ww. poście w 100% - wzywać do uzupełnienia, jeśli wykonawca nie uzupełni - wykluczac.
Zastanawiające jest jest dla mnie stanowisko większości - wzywać i nie wykluczać jak nie uzupełni. To po co wzywac?

15

Skoro mamy traktować Wykonawców równo to trzeba według mnie wymagać dostarczenia oświadczenia 24 ust 1 pkt 2.
Wykonawca mający wpis do KRS musi dostarczyć oświadczenie art. 24 ust. 1 i KRS a Wykonawca os. fizyczna dwa oświadczenia (ogólne i szczególne) - inaczej będzie nierówność - jeden musi dać 1 papierek a drugi 2. Jeden ma wyżej postawioną poprzeczkę a drugi niżej.

16

Nie da się ukryć że jest to naprawdę dziwna sytuacja, trzeba szukać, lub czekać na wyroki, a na dzień dzisiejszy to chyba indywidualne podejście każdego z nas.

17 (edytowany przez Marcia28 2010-12-01 07:58:02)

Bitter napisał/a:

Skoro mamy traktować Wykonawców równo to trzeba według mnie wymagać dostarczenia oświadczenia 24 ust 1 pkt 2.
Wykonawca mający wpis do KRS musi dostarczyć oświadczenie art. 24 ust. 1 i KRS a Wykonawca os. fizyczna dwa oświadczenia (ogólne i szczególne) - inaczej będzie nierówność - jeden musi dać 1 papierek a drugi 2. Jeden ma wyżej postawioną poprzeczkę a drugi niżej.

Dokładnie!
Jeszcze jedna mała dygresja:
Na potwierdzenie spełniania warunku dot. brak podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp, Wykonawca będący osobą fizyczną winien zlożyć (zgodnie z zapisami SIWZ):
1.Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia.
2.Oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy.
Uzasadnienie wykluczenia wykonawcy, który nie zlożył oswiadczenia z pkt.2:
Zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych  Zamawiający wezwał Wykonawcę do złożenia dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Wykonawca w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie nie złożył dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu  w zakresie:
- warunku dot. brak podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa  w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp: Wykonawca, X, będący osobą fizyczną nie złożył oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy ? Prawo zamówień publicznych, zgodnie z którym z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawców, w stosunku do których otwarto likwidację lub których upadłość ogłoszono, z wyjątkiem Wykonawców, którzy po ogłoszeniu upadłości zawarli układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego.
Nie złożenie dokumentów przez Wykonawcę, potwierdzających spełnianie warunków udziału  w postępowaniu nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert skutkuje obowiązkiem jego wykluczenia z postępowania z powodu nie wykazania spełniania warunków (art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp).
Zamawiający odrzucił ofertę nr X zgodnie z art. 24 ust. 4 ustawy Pzp ? ofertę Wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.