1

Temat: Omyłka pisarska czy rachunkowa popełniona przez zamawiającego

Pilnie potrzebuje pomocy.
Przetarg na usługi ochrony, precyzyjnie określony we wszystkich dokumentach termin realizacji  i zakres godzin dobowych pracy i formularz cenowy gdzie wkradł się błąd w ilości godzin w jednej z kolumn. Niezgodność została zauważona zbyt późno, aby dokonać modyfikacji, lecz jest bezsprzecznie widoczna "gołym okiem". Oferty zostały złożone.
Mój problem: czy Zamawiający może poprawić pomyłkę, którą sam popełnił? Ceny jednostkowe nie ulegają zmianom.
Aby lepiej naświetlić sprawę posłużę się takim przykładem:
Dokumenty stanowią: "Praca ma być wykonywana w godzinach od 7.00 do 17.00 od poniedziałku do piątku. Wynika z tego ilość godzin: 5 dni x 10 godzin = 50 (tak być powinno) , a w formularzu cenowym określono ilość godzin np. 60.  Wykonawcy też zorientowali się, że ilość godzin jest błędna, lecz wypełniają formularz, już zaocznie zgadzając się na poprawki.
czy mogę uznać to za omyłkę własną i dokonać poprawek?
Bardzo proszę o podpowiedzi.

2

Odp: Omyłka pisarska czy rachunkowa popełniona przez zamawiającego

Rozumiem, że wykonawcy wycenili uwzględniając błędną ilość i że cena jest ryczałtowa. Wydaje się, że w takiej sytuacji raczej nie można poprawić i postępowanie do unieważnienia.

3

Postępowanie jest obarczone wadą i tyle.

4

Ano  jest i to bezsprzecznie. Problem jednak nie na tym, lecz na ile jest ona istotna i jak ewentualnie naprawić.

5

Dziękuję za podpowiedzi.
A jednak znalazło się wyjście:). Zdążyłam sprostować na stronie internetowej błędnie podaną ilość godzin. Cena nie była ryczałtowa, lecz na podstawie 1 roboczogodziny. W ofertach, gdzie błędnie podano ilość godzin dokonaliśmy poprawek omyłek arytmetycznych. Prawnik zaaprobował takie postępowanie,nie było żadnych problemów.

6

Cieszymy się smile

7

A ja jeszcze bardziej:).Pozdrawiam wszystkich.

8

bardzo oryginalne rozwiązanie

9

Ginni napisał/a:

Prawnik zaaprobował takie postępowanie,nie było żadnych problemów.

Teraz pozostaje czekać na reakcję wykonawców. Oby wśród nich nie było wykonawcy, któremy pomagałem sporządzić ofertę wink no bo wtedy....

10

Wykonawcy sami zauważyli pomyłkę i ją sygnalizowali. Spójrz:  Siwz mogę poprawić przed terminem otwarcia ofert - i to uczyniłam. Nie jest moja winą, że co niektórzy złożyli oferty z tygodniowym wyprzedzeniem. Wykonawca też powinien zaglądać na stronę zamawiającego. A gdyby chodziło o jakieś dodatkowe wymogi? Wzywałabym do uzupełnienia i postępowanie też toczyłoby się dalej Jeśli nie dokonali sprostowań swoich ofert, to liczyli na poprawienie błędów. Zgodnie z orzeczeniem KIO dziś omyłką będzie każda niezgodność treści oferty z treścią siwz, która z założenia ma być zgodna z treścią siwz,  chyba że sam wykonawca tego nie potwierdzi - nie zgodzi się na poprawienie treści oferty. Niektórzy sami przeliczyli godziny i ...też popełnili błędy rachunkowe. Co robić? Nie poprawiać? Wystarczy przeczytać wyrok KIO/UZP 179/10, który mówi, że omyłką będą zarówno błędy w przygotowaniu oferty i odpowiednim, prawidłowym wyrażeniu jej treści popełnione przez wykonawcę. Reasumując, zamawiający też może się pomylić, lecz w tym przypadku nikomu nie stała się krzywda. Pozdrawiam:)

11

Sorki - oczywiście miało być przed terminem składania ofert.