1 (edytowany przez Marcia28 2010-12-01 15:24:51)

Temat: wysłanie zawiadomienia o wyborze pocztą - zwrot

Witam,
umowę w sprawie zamówienia publicznego zamawiający może zawrzeć w terminie nie krótszym niż 10 dni od dnia przesłania pocztą zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty (przetarg poniżej progów). Mija 10 dni, podpisuję umowę. Po podpisaniu umowy przychodzi zwrot : jeden z wykonawcow (wykonawca wykluczony!) nie odebral zawiadomienia (2 razy awizowane). Co wtedy? Czy to jest problem wykonawcy, że nie odebrał poleconego?

2

Odp: wysłanie zawiadomienia o wyborze pocztą - zwrot

To już nie twój problem, ty zrobiłaś wszystko zgodnie z prawem.

3

Mówi się trudno i należy uważać przesyłkę za doręczoną.

4

ostatnio usłyszałam na szkoleniu , że to czy było dobrze dostarczone zalezy od koloru zwrotki, ponoć ma byc biała nie żółta... nie wiem czy to żart, czy na poważnie bo nie dopytywałam a nikt nie drązył tematu jako, że szkolenie było dla Wykonawców nie dla Zamawiających

5

No bez przesady, ludzie niebawem jeszcze będzie warunek że ma być zwrotka na papierze klasy X,Y,Z  smile

6

kto wie smile

7 (edytowany przez BBG 2010-12-02 07:49:43)

Antypka napisał/a:

ostatnio usłyszałam na szkoleniu , że to czy było dobrze dostarczone zalezy od koloru zwrotki, ponoć ma byc biała nie żółta...

nie bardzo rozumiem - przecież zwrotkę otrzymujesz tą co wypełniłaś (ew. kancelaria).

8

Ma być tylko przesłane. Ważne, że na prawidłowy nr fax i adres.

9

alez ja się zgadzam z Wami, ale trener wymyślił te kolory zwrotki... nie pracuje bezpośrednio w kancelarii, wiec szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam, że są  jakieś białe zwrotki, bo żółte to i owszem widziałam

10

Może trener jest wydawcą białych zwrotek i po prostu ją reklamował smile

11

smile)))))))))) dobre....generalnie masakra

12

Marcel napisał/a:

Może trener jest wydawcą białych zwrotek i po prostu ją reklamował smile

jedyne logiczne wyjaśnienie wink

13

Marcia28 napisał/a:

Czy to jest problem wykonawcy, że nie odebrał poleconego?

Tylko i wyłącznie wykonawcy.

14

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4950

15

Z opinii UZP:
"Ustawodawca odwołuje się do tzw. ?teorii wysłania? , według której samo podjęcie decyzji o zakomunikowaniu adresatowi oświadczenia woli oraz wykonanie niezbędnych do realizacji tego skutku czynności jest wystarczające dla uznania, że oświadczenie woli zostało złożone. W tym znaczeniu nadanie przez zamawiającego pisma zawierającego informację o czynności w placówce pocztowej, przekazanie go kurierowi, czy też wysłanie przy pomocy faksu albo poczty elektronicznej jest złożeniem oświadczenia woli".