1

Temat: zwrot wadium na wniosek Wykonawcy

wadium wpłynęło od oferenta na czas, ale miał pecha zawaliła poczta i oferta została dostarczona do zamawiajacego o 1 dzień za późno. Zamawiający poinformował o zaistaniałej sytuacji wykonawcę, a ten  dzień później napisał wniosek o zwrot wadium. Pytanie kiedy należy zwrócic wadium czy zgodnie z art. 46 ust. 1 pzp. bo chyba nie z art. 46 ust. 2, który mówi tylko o  wniosku Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert? Czy należy powiadomić wykonawcę o planowanym terminie zwrotu wadium? I czy wadium należy zwrócić wraz z odsetkami, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku ban. i prowizji bankowej?

2

Odp: zwrot wadium na wniosek Wykonawcy

ja bym zwróciła niezwłocznie  - wystarczy zwrócic , druga część pytania jest odpowiedzią -
należy zwrócić wraz z odsetkami, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku ban. i prowizji bankowej?

3

No dobrze ale czy możesz wskazać podstawę prawną do zwrotu wadium? w art. 46 nie ma nic o zwrocie wadium na wniosek wykonawcy, który złożył ofertę po terminie?

4

Ja bym się zastanawiała czy należy to traktować jako zwrot wadium i stosować Ustawę - w postępowaniu nie bierze udziału oferta wykonawcy więc ta kwota nie jest zabezpieczeniem oferty.

5

Zwrócić niezwłocznie, chyba że postępowanie jest powyżej progów.

6

Postępowanie jest powyżej progów. Z tego co piszecie wynika, że mimo iż ofertę można zwrócić dopiero po upływie terminu do wniesienia odwołania, "wadium" należy zwrócić niezwłocznie. Ja zaś myślałam, że może należy zwrócić zgodnie z art. 46 ust.1.

7

Niestety musisz zatrzymać ofertę zgodnie z art.84 ust.2 a poniewaz nie przewidziano takiej sytuacji w katalogu zwrotu wadium to tez bym je zatrzymała - pisz o progach postępowania  bo wprowadziłam Cię w błąd sadząc ,że przetarg <

8

Jeżeli jest powyżej progów należy zatrzymać wadium do momentu czasu na wniesienie odwołania.

9

chyba słusznie , nie ma aby zwracać ale i nie ma żeby nie zwracać    lol

10

Obiecuję, że na przyszłość będę pamiętać o podaniu progu zamówienia. Zastanawiam się, dlaczego nie powinnam zastosować art. 46 ust. 1? czy dlatego, że oferta została złozona w po terminie i nie będzie oceniana więc nie ma też wadium? i od kiedy liczyć termin i od jakiej czynności ( 10 lub 15 dni) na złożenie odwołania? ustawa mówi tylko o zwróceniu oferty po upływie terminu na wniesienie odwołania a nic o wadium w tym przypadku. Proszę o podpowiedź.

11

art.182.3.1  - 10 dni  jeżeli nie wniesiono odwołania na 11 dzień możesz zwrócić