1

Temat: doświadczenie

przetarg (ponizej progów) na wykonanie łazienek. w opisie warunków udziału w postępowaniu w doświadczeniu wpisałam że wykonawca musi wykazać że wykonał min. 1 robotę budowlaną polegajacą na remoncie lub wykonaniu łazienki.
Wykonawca wpisał że wykonał "remont pomieszczeń" i na dowód tego dołączył protokoły odbioru robót i tam też nie jest napisane co to za roboty.
co radzicie?

2

Odp: doświadczenie

żądanie uzupełnienia wykazu poprzez wskazanie czy w tym "remoncie pomieszczeń" jest łazienka , a swoja drogą bardzo zawężono to doświadczenie a jak by zrobił hektary pomieszczeń ale kuchennych , czy też np: sal operacyjnych , węzłów sanitarnych albo np. umywalnie, natryski

3 (edytowany przez Agula1242 2010-12-02 12:05:37)

A czy protokół odbioru robót mozna uznać jako referencje?

4

Wyrok KIO z dnia 13 października 2010 r., sygn. akt KIO/2116/10:
"Izba wyjaśnia, że w § 1 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817), dalej ?rozporządzenie w sprawie dokumentów?, ustawodawca nie sprecyzował katalogu dokumentów jakie wraz z wykazem wykonanych dostaw może przedłożyć wykonawca w celu potwierdzenia, że dostawy zostały wykonane należycie. Wobec tego zgodnie z ustaloną linią orzeczniczą Izby dokumentem takim, prócz referencji mogą być również protokoły odbioru poszczególnych zadań".
Oczywiście, iż w takim protokole odbioru nie mogą być wskazane uchybienia wykonawcy stwierdzone podczas odbioru.

5

Jak najbardziej. Zamawiający myślę, że nie podpisałby odbioru, gdyby praca nie została należycie wykonana. Nie tylko referencje potwierdzają należyte wykonanie, oprócz w/w protokołu mogą to być np. faktury.

6

Ważna jest treść dokumentu potwierdzająca należyte wykonanie, a nie nazwa dokumentu.

7

Tak samo w wyroku KIO z dnia 23 czerwca 2010 r., sygn. akt KIO/ 1131/10

8

a co zrobić w sytuacji gdy wykonawca nie ponumerował stron, nie wpisał jakie dołączył załączniki a na kserowanych załącznikach (referncje i wpis do działalności gosp. ) nie ma poświadczenia za zgodność?
wezwać do uzupełnienia?

9

Agula1242 napisał/a:

a co zrobić w sytuacji gdy wykonawca nie ponumerował stron, nie wpisał jakie dołączył załączniki a na kserowanych załącznikach (referncje i wpis do działalności gosp. ) nie ma poświadczenia za zgodność?
wezwać do uzupełnienia?

I co wezwiesz go do siebie żeby przy tobie ponumerował strony wink

10

myślałam że wezwę aby poświadczył dokumenty a przy okazji poproszę by ponumerował

11

Co do poświadczenia dokumentów ok.
Ale ponumerowanie oferty darowałbym sobie.
Nie stanowi to przesłanki do odrzucenia .

12

No bez przesady, numeracja stron nie jest wam do niczego potrzeba.

13

Ponumerowanie stron to typowe zalecenie zamawiającego, ale nie uchybienie w ofercie.

14

Ginni napisał/a:

1)  Zamawiający myślę, że nie podpisałby odbioru, gdyby praca nie została należycie wykonana. Nie tylko referencje potwierdzają należyte wykonanie, oprócz w/w protokołu mogą to być np.  2) faktury.

1) Oj, podpisałby jak najbardziej. Zazwyczaj zamawiającemu bardziej zależy ma protokole niż wykonawcy (temu ostatniemu potrzebne są wyłącznie pieniążki, a nie papierki). Protokół będzie ważny także bez chwalenia wykonawcy i należytego wykonania.
2) Mnie nie wystarczyłyby. Poza fakturą mogą wędrować w drugą stronę np. kary umowne czy odszkodowania. Albo czeka się na zakończenie niedoróbek.

15

Zgadzam się z hubalem, faktury nie wchodzą w grę.

16 (edytowany przez Agula1242 2010-12-03 07:20:15)

A co jeśli wezwę wykonawcę do uzupełnienia potwierdzenia zgodności z oryginałem dokumentów a on nie przyjedzie i tego nie zrobi (pewnie nie zrobi bo jego oferta jest na czwartym miejscu) to na jakiej podstawie go wykluczam?

Jak dziś wyślę wezwanie do uzupełnienia to ile mam czekać na uzupełnienie? Czy są na to  jakieś przepisy?

17

Jeżeli nie uzupełni zostaje wykluczony z postępowania, a wadium należy zatrzymać (jeżeli było wymagane), jaki dacie czas to zależy od was i danego dokumentu który należy uzupełnić (ma to być czas niezbędny).

18

jak na uzupełnienie potwierdzenia zgodności z oryginałem to jak dam czas do poniedziałku do 14:00 to wydaje mi sie ok. tym bardziej ze firma do nas nie ma wiecej niż jakieś 30 km.

19

Agula1242 napisał/a:

jak na uzupełnienie potwierdzenia zgodności z oryginałem to jak dam czas do poniedziałku do 14:00 to wydaje mi sie ok. tym bardziej ze firma do nas nie ma wiecej niż jakieś 30 km.

może głupie pytanie, ale dopiero zaczynam w przetargach - wzywa się do uzupełnienia "potwierdzenia zgodności" (j. w) czy wzywa się do uzupełnienia dokumentu potwierdzonego za zgodność?

Bo jak rozumiem w tym pierwszym przypadku Zamawiający żądałby od wykonawcy przyjazdu i postawienia pieczątki i podpisu?! Tak można?

20

dokumenty są składene w oryginale lub kopi poswiadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę § 6. 1. rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane

21

Wzywasz do  uzupełnienia dok. które nie zostały potwierdzone, tak na dobrą sprawę ich nie ma, więc piszesz o uzupełnienie dok. X,Y,Z, które mają zostać uzupełnione w formie oryginałów lub kopii "za zgodność".

22

Agula1242 napisał/a:

dokumenty są składene w oryginale lub kopi poswiadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę § 6. 1. rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane

to rozumiem, aż tak źle ze mną nie jest wink chodziło mi bardziej o to co pisał Marcel.

23

Tak też zrobiłam. Wysłałam wezwanie o uzupełnienie dokumentów a nie pieczątek - to chyba jesne tym bardzie ze w SIWZ zapisałam że brak poświdczenia za zgodność kopii będzie traktowane jako brak dokumentów.

24

Dokładnie smile

25

mała uwaga nie pisalabym godziny ... 14:00 a kto to będzie sprawdzał ? w kancelarii o ile takowa jest ................do końca dnia powinno się pisać