26

Odp: Podzielenie jeszcze raz

psz napisał/a:

w papierach jak na złość ...

Ba, gdyby tak na pewno, to nie widziałbym problemu. Tu jednak mamy do czynienia z wątpliwą  interpretacją. Bardzo wątpliwą.

psz napisał/a:

Ustawa Prawo budowlane w miarę dokładnie definiuje roboty budowlane.

Właśnie ta dokładność też wątpliwa i wytykana co i raz.

27

zgadzam się z Hubalem a opinia ta wydana została jako informacja i wyjaśnienie w związku z nagminną wymianą okien przez właścicieli nieruchomości , mieszkań czy też najemców i temu ona miala służyć a nie dla zamawiających których obowiązuje stosowanie ustawy Pzp

28

darek napisał/a:

a jeżeli jest mnie potrzebne 200 cegieł do urzędu, z których Janek (pracownik urzędu) zrobi murek, to też robota budowlana?

29

darek napisał/a:

a jeżeli jest mnie potrzebne 200 cegieł do urzędu, z których Janek (pracownik urzędu) zrobi murek, to też robota budowlana?

dla urzędu dostawa ale Panu Jankowi płacisz za wykonaną robotę budowlaną z uwzględnieniem materiału inwestora czyli placisz za robociznę i sprzęt - zgadza się ?

30

A jak zatrudnię uczniów  którzy w ramach  przygotowania zawodowego zrobią murek za darmo? to szacuję  materiał 200 cegieł?

31

A co do wymiany okien to ja zostaję przy swoim.

32

w zamówieniach publicznych nie ma za darmo , stoisz przy swoim do pierwszej kontroli i jak to jest dostawa to chyba zrzęknę się uprawnień

33

myszy1953 - wiesz co co znaczy "pracownik"?
Panu Jankowi płacę za umowę o pracę (etat), nie jest ważne czy zrobi ten murek czy nie,   bo i tak dostanie pensje  (oczywiście przerysowałem z tym, że nie jest ważne).

Idąc twoim tokiem rozumowania, to pewniwe można udowodnić, że płace mu za robotę budowlaną, lecz idac dalej to mozna dojść do wniosku, że placę mu za:
- przeniesienie cegieł,
- wyrób zaprawy,
- ułożenie cegieł,
- itd, itp....

34

myszy1953 napisał/a:

w zamówieniach publicznych nie ma za darmo , stoisz przy swoim do pierwszej kontroli i jak to jest dostawa to chyba zrzęknę się uprawnień

Ok trzymam cię za słowo (kontrola już za  niedługo) Ale dzisiaj też usłyszałam, że wymiana okiem bez rozkuwania to usługa z dostawą i to UM  tak twierdzi czyli kontrola zanosi się, że  będzie ok.

35

Jest to do obrony, a jak będziesz po kontroli daj znać wink

36

ok

37

myszy1953 napisał/a:

Wykonanie we własnym zakresie, własnymi siłami, nie jest zamówieniem publicznym. Jednak wszelkie zakupy do tego celu już są, należałoby je jakoś połączyć, szacować łącznie, a już na pewno tamte cegły. Czy robociznę i sprzęt ? Raczej też.

Uprawnień nie warto się zrzekać z powodów jak tu, one zresztą nie są od zamówień.

Moim zdaniem można rozumować następująco: pomalowanie całego budynku i wymiana całej stolarki pozostaje robotą budowlaną ze względu na wiedzę techniczną, jedynie mogą nie być objęte rygorami ustaw Prawo budowlane i w efekcie Pzp. Może to i dobrze ze względów praktycznych, bo przepisy nasze są jedne z najsurowszych wśród wszystkich 200 państw całego świata ! Szkoda jedynie, że kwalifikacja robót opiera się jedynie na  interpretacji.

A ogórek to warzywo czy owoc?

38

hubal napisał/a:

Może to i dobrze ze względów praktycznych, bo przepisy nasze są jedne z najsurowszych wśród wszystkich 200 państw całego świata !

Oj, to prawda, niestety, a ogórek to warzywo smile

39

Sprawa kwalifikowania robót to jedno, a podzielenie zamówienia to drugi aspekt, całkiem tu zapomniany.

nina napisał/a:

Czy to nie jest dzielenie?

W zasadzie KAŻDY  wykonawca budowlany jest w stanie podjąć się zarówno remontu jak i wymiany okien.

JAK OBRONIĆ w takiej sytuacji  podział zadania na remont i wymianę okien??? Przecież podstawowymi przesłankami, wspominanymi na tym forum, są: możliwość wykonania przez jednego wykonawcę, zbliżony czas i ten sam zamawiający.
Nie wierzę, że drugiego z zadań na 10 dni wcześniej nie można było przewidzieć. No i nie wierzę, że wścibska kontrola uwierzy.

40

Remont pomieszczeń bez wymiany okien, (okna miały zostać stare) prace rozpoczęte i trwały. W czasie remontu okazało się że kasa zostanie więc postanowiono wymienić okna (wcześniej nie myślano o tym). Oszacowano okna wyszło do 14 tys więc zamówiono je wraz z montażem.

41

Marcel napisał/a:

Polemizowałabym wink

42

BBG napisał/a:
Marcel napisał/a:

Polemizowałabym wink

no z tym ogórkiem to grubsza sprawa.

43

Zgodnie z obietnicą informuję, że kontrola przeszła bezboleśnie.

44

No to cieszy mnie to, potwierdziło to moją opinię smile

45

mnie też to cieszy smile smile

46

jak mówi mój szef kontrola się nie zna hahaha  w obu przypadkach czyli jak jest dobrze i jak jest źle

47

a z tym to ja się zgadzam smile

48

Różnie bywa.

49

zależy kto przyjdzie i jak ma ochotę przyłożyć się do pracy

50

Zazwyczaj jest tak że szukają dziury w całym, już niejednokrotnie się o tym przekonałem.