1

Temat: Cena ryczałtowa dostawy- poprawa omyłek

Witam!
Mam problem? niby prosta sprawa, ale pogubiłam się w ?dzieleniu włosa na czworo?  i potrzebuję pomocy.

Przetarg nieograniczony na dostawy. Zamawiający określił w SIWZ cenę ryczałtową i sposób obliczenia ceny : 1. Cena podana w ofercie jest sumą wartości wszystkich elementów składających się na przedmiot zamówienia ? zgodnie z formularzem cenowym. 2. Cenę oferty należy obliczyć jako cenę ryczałtową (art. 632 K.c.) uwzględniając zakres zamówienia określony w dokumentacji przetargowej oraz wszelkie koszty związane z realizacją zamówienia jak i ewentualne ryzyko ekonomiczne, wynikające z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawierania umowy. 3. Cena, podana przez wykonawcę w formularzu oferty, jest wyrażoną w pieniądzu, łącznie z należnym podatkiem od towarów i usług VAT, wartością dostawy i innych świadczeń, stanowiących przedmiot zamówienia. 4. W oferowanej cenie należy uwzględnić koszt dowozu i rozładunku.

Formularz cenowy składa się z rubryk:
(kol.1) ilość ? (kol.2).Cena jed.brutto ? (kol.3). wartość brutto (1x2) ? (kol.4) .vat zł.

Wykonawca ma w formularzu, np:
(kol.1): 15 ? (kol.2): 10 ? (kol.3): 150,06 ? (kol.4): 27,06.
lub
(kol.1): 15 ? (kol.2): 12 ? (kol.3): 180,07 ? (kol.4): 32,47.
Jest kilkanaście takich ?kwiatków??

I tu mam problem i pytanie: czy poprawiam te wyliczenia mnożenia wykonawcy traktując je jako oczywiste omyłki rachunkowe, czy nie widzę tego, i sprawdzam jedynie ?sumę wartości wszystkich elementów? czyli nie sprawdzam jaki jest iloczyn ilości i ceny jednostkowej składający się na kol.3, a jedynie sumuję kolumnę 3 i wtedy dopiero ewentualnie jeżeli suma ta nie będzie się zgadzała poprawiam ją jako omyłkę rachunkową? A może jeszcze inaczej i nic nie sprawdzam?

Pomóżcie, bo się "zapętliłam", a rozwiązanie może byc proste i oczywiste, ale ja go już nie widzę ;-)))

2

Odp: Cena ryczałtowa dostawy- poprawa omyłek

hello.. nikt nie pomoże? może jakaś chociaż mała podpowiedź...

3

Odp: Cena ryczałtowa dostawy- poprawa omyłek

Najlepiej chyba zostawić cenę oferty w spokoju.
Poprawić też może by się dało, jednak nie bardzo wiadomo jak.
Specyfikacja nie była przemyślana do końca w tym kierunku.