1

Temat: co z tym zrobić

PN Na zimę, Podział na części.
Po podpisaniu umowy dwóch wykonawców dwóch części odstępuje od umowy ponieważ zmienili zdanie i jednak nie podołają. Zima trwa w najlepsze i co zrobić? Czy można zawrzeć umowę na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 3 . Umowę z kimś trzeba szybko - już zawrzeć.
Obydwie części przekraczają 14 tys euro.

2

Odp: co z tym zrobić

Ogłosić jeszcze raz to tylko 7 dni (a teraz jest ocieplenie)

3

Nie bardzo to pasuje, gdyż odstąpienie od umów nastąpiło 3 grudnia był to okres olbrzymich opadów, natychmiast telefonicznie wezwano wykonawców innych części aby oni odśnieżyli.
Co prawda zgodzili się odśnieżać bez umów - wszystko to było ad hoc.
Bardziej chodzi mi o to aby zostać już przy tych wykonawcach którzy łaskawie zgodzili się odśnieżać za wynegocjowane wynagrodzenie mieszczące się na szczęście w naszym budżecie.
Tylko jak to teraz w papiery ubrać żeby jakoś wyglądało.
Nie było pisemnego zaproszenia tylko na telefon zostali zaproszeni, nie było wzoru umowy - podczas rozmów kształtowały się warunki umowy. Nie było ogłoszenia  zamiarze zawarcia umowy do BZP, bo chodziło o to żeby ktoś odśnieżył bo drogi były nieprzejezdne, należało niezwłocznie to wykonać. Odstąpienie od umów i rozmowy z innymi nastąpiły w tym samym dniu.

4

Ale jak ogłosisz przetarg to jest prawdopodobieństwo, że zgłoszą się wykonawcy Inni? ja miałam taki przypadek i musiałam prosić. Jak wygra ten sam co wykonywał już usługę to spoko ją rozliczysz.

5

A jak nie ma innej możliwości to zlecić im np. zlecić odśnieżenie czegoś co nie było w przedmiocie zamówienia (jakiś parking) i im zapłacić. A ty zrób przeatrg.

6

Ten przetarg był już pięć razy ogłaszany zawsze lokali się zgłaszali, ostatnio zgłosili się inni i nie poradzili sobie - odstąpili. Mamy trudny teren i mało pieniędzy w budżecie. Trzeba tylko liczyć  na lokalnych. Ogłaszając teraz po raz kolejny PN ryzykujemy że zostaniemy z niczym a zima zbiera już swoje żniwo.

7

Było pięć przetargów ale za każdym razem ktoś został wybrany? Jak nie było ofert to czytaj art. 67 ust 1 pkt 4 jak zachodza przesłanki to WR.

8

Za każdym razem Wykonawcy lokalni startowali i  oni windowali cenę mimo że wiedzieli jaki mamy budżet. PN były unieważniane na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 - zbyt wysoka cena.
Szli na upartego chcąc abyśmy na siłę zwiększyli pulę środków. Po koniec wystartowali inni - tzn nie z naszej gminy - mieszcząc się w w naszej puli. No ale jak to z obcymi woleli zapłacić karę za zerwanie umów i mieć spokój niz się martwić ciężką zimą.
Lokalni podkreślają że nie wystartują w PN na te 3 części - więc raczej jest pewne że w przypadku PN zostaniemy z niczym.
Chodzi tez o to że ta działka to taki troche monopol i trzeba się liczyć z lokalnymi wykonawcami.

9

Ja to zrobiłabym tak jeden PN nikt nie składa oferty i wtedy WR. Inaczej to ryzyko kontole tak się czepiają że szok. Może ktoś inny coś wymyśli i pomoże.

10

Czy nikt już nie ma żadnego pomysłu?

11

mika 8 napisał/a:

1) ... zgodzili się odśnieżać bez umów - wszystko to było ad hoc.
2) Tylko jak to teraz w papiery ubrać żeby jakoś wyglądało.
3) Nie było pisemnego zaproszenia tylko na telefon zostali zaproszeni, .... podczas rozmów kształtowały się warunki umowy.

1+3) Dla nich to wszystko jedno, ale czy to oznacza bezpłatnie??? A jeśli przyjdą po pieniądze, to na jakiej podstawie zapłacić?
2) Z tego co dotychczas wiem, to przynajmniej należy podpisać umowę. A jeśli wykonano bez  umowy, to nie wiem. Jeśli kto wie, to bardzo proszę o podpowiedź.
Sprawa szersza: jak zapłacić pieniądze publiczne w takiej lub podobnej sytuacji?