1

Temat: Jak to widzicie?

Mam taki problem
Umowa na dostawy sukcesywne zawarta w 2008r. z mocą obowiązywania w latach 2009-2011.
Okazuje się, że za dużo płacimy i będziemy ograniczać do niezbędnego minimum zamawianie materiałów.
Czy można zakupić te materiały  u innego dostawcy na kwotę poniżej 14 000 euro bez stosowania przepisów ustawy Pzp?
Justine

2

Odp: Jak to widzicie?

Skoro obowiązuje was umowa, to jakim prawem chcecie zamawiać u innego wykonawcy????

3

no jak dla mie to nie bardzo ale to moje zdanie

4

Generalnie moje zdanie też jest na nie, ale to jedna z reakcji nowej kadencji : (
Sprawdzanie umów, zobowiązań, rozliczanie i szukanie oszczędności...
Czarno to widzę, ale nie chcę uchodzić w oczach kierownictwa za "element oporu" na zmiany.

5

Nie można kupować materiałów u innego dostawcy, ponieważ już je kupujecie w zw. z zawartą umową.

6

Tłumaczyłam na każdy możliwy sposób, ale jakoś to nie trafia.
Może uruchomię radcę prawnego, bo sama nie daję rady.
Nowa władza, nowe pomysły.
W jakich czasach przyszło żyć...

7

Nowa władza musi teraz przyjąć do wiadomości nowe rzeczy, więc radca może być pomocny.

8

Ja mam spoko stara władza została.

9

Noo, ja też smile

10

Marcel napisał/a:

Skoro obowiązuje was umowa, to jakim prawem chcecie zamawiać u innego wykonawcy????

To racja oczywista - oczywistość. Natomiast proponuję negocjacje umowy lub jej wypowiedzenie zgodnie z warunkami w niej obowiązującymi.

11

chwila, jakie negocjacje!?, wybrali zapewne wykonawcę w danym trybie, a teraz wychodzi że za drogo!, nie ma chyba podstawy wypowiedzenia, litości.

12

rozumiem, że przyjęli jakiś współczynnik rewaloryzacji bo inaczej nie wyobrażam sobie, że nie znali ceny wcześniej

13

Niech pytający najpierw dokładnie przeanalizuje umowę.

14

To racja

15

cbud napisał/a:
Marcel napisał/a:

To racja oczywista - oczywistość. Natomiast proponuję negocjacje umowy lub jej wypowiedzenie zgodnie z warunkami w niej obowiązującymi.

16

a co chciałbyś negocjować? proponuję odstąpić od umowy na zasadzie " bo ja tak chcę" pewnie wpisanej w paragrafie pod tytułem odstąpienie od umowy

17

Zapisy z umowy:

Wskazane w Załączniku nr 1 do niniejszej umowy, ilości towarów mają charakter szacunkowy i Zamawiający nie gwarantuje ich całkowitej realizacji.

W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach.

Zakazuje się zmian postanowień niniejszej umowy w stosunku do treści złożonej oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba  że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z konieczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla Zamawiającego.

18

No ja tutaj nie widzę żadnej podstawy.

19

ja też nie

20

Ja też.
Umowę kontynuować, nie kombinować, chyba że oficjalny doradca prawny pozwoli.
Miom zdaniem kupowanie obok umowy jest niebezpieczne i czasem może naruszyć prawo.
Ale jeśli ktoś się upiera, no to dać ostrzeżenie i niech robi co uważa. Jest dorosły i co najwyżej będzie odpowiadać.