1

Temat: brak 2 pozycji w kosztorysie

Badam oferty w dużym przetaru na roboty budowlane. Wynagrodzenie kosztorysowe, najtańsza oferta - brak dwóch pozycji w kosztorysie ( ich wartość to około 50000zł) , ale następna oferta jest droższa o okoł 1 mln zł. Powinnam odrzucić jako ofertę niezgodną z SIWZ art.89 ust1 pkt 2, ale czytałam wyrok KIO który przyznał rację odwołującemu się Wykonawcy, że mała różnica w kosztorysie to nieistotna omyłka .

2 (edytowany przez rybicka81 2010-12-08 11:01:07)

Odp: brak 2 pozycji w kosztorysie

trzeba wezwać do uzupełnienia i ponownie zbadać oferty. tylko jeszcze czy kosztorys zawiera cenę ryczałtową

3

Wynagrodzenie kosztorysowe- napisałam wcześniej,  do uzupełnienia kosztorysu nie mogę wzywć.

4

Witam. Czyli - w kosztorysie masz ceny jednostkowe ale brak jest ilości ? - tak ?Czy w ogóle nie ma ani ilości ani cen jednostkowych?.

5

Jesli brakuje pozycji kosztorysowych to ja OUT robię. jak są błędy a dadzą się poprawić to poprawiam.

6

w kosztorysie zostały pominiete całkowiecie dwie pozycje, czyli nie mogę poprawić bo nie mam ani ilości ani ceny, a druga pozycja to nadzór archeologiczny

7

Oferta do odrzucenia.

8

j/w

9

niestety j.w.

10

Dzięki bardzo za pomoc

11

a co to za pozycja kosztorysowa  - koszt nadzoru archeologicznego ? to jest koszt jaki ma sobie wykonawca skalkulować w cenie za badania i ratownicze prace arch. tak jak koszt zajęcia pasa drogowego itd.
podaj podstawę wyceny bo to ciekawe jest?

12

no ciekawe fakt bo jak jest jak pisze myszy to jeszcze inna inszość.

13

na tym terenie mamy duzo stanowisk archeologicznych i wojwewódzki archeolog nas pilnuje

14

każdego pilnuje

15

wycenę prac zamawiacz sporządza na podstawie podręcznika Eugeniusza Smoktunowicza pt" Kosztorysowanie obiektów i robót budowlanych " - rozdział wycena prac archeologicznych a zakres robót winien obejmować i tu nalezy wymienić : wykopy pod ...

16

Wszyscy, wszystkich pilnują smile

17 (edytowany przez olo80 2010-12-08 17:38:57)

Ludzie co Wy piszecie!!! wybór drozzszej o 1 mln oferty to profanacja istoty zamówien publicznych, rozpusta i coś tam jeszcze wink  pomózcie Marii3 zeby jednak uratowała  ofertę

18

No cóż, można uznać ofertę i tyle, są na to sposoby ale trudno tutaj o nich pisać wink

19

Olo80, cóż Ty piszesz!!!

olo80 napisał/a:

1)  wybór drozzszej o 1 mln oferty to profanacja istoty zamówien publicznych, rozpusta i coś tam jeszcze wink  2)  pomózcie Marii3 zeby jednak uratowała  ofertę

1)Nieprawda, to istota! Ponadto można uważać, że brakujące pozycje to właśnie ten milion i na jedno wychodzi. 
2) Wszyscy się starają, jednak sprzeczność ze specyfikacją tak wyraźna, że nic nie można wymyśleć. Do odrzucenia. Zgadnąć brakujących cen nie da się.

20

Zgadzam się i potwierdzam, zresztą j.w.

21

No cóż właśnie na Ciebie liczylem Hubal (znany z niekonwecnjonalnych i odwaznych intrrpretacji pzp), sam nie potrafie podpowiedziec jak ale walczyłbym  do upadłego o ten MILION. Pozdrawiam
PS. Hubal nie ściemniaj ze dla dwóch nieistotnych braków w kosztorysie poswieciłbyś  MILION publicznych srodków!!

22

Dura lex set lex

23

Marcel napisał/a:

No cóż, można uznać ofertę i tyle, są na to sposoby ale trudno tutaj o nich pisać wink

Należy tylko pomyśleć smile

24

olo80 napisał/a:

Hubal nie ściemniaj ze dla dwóch nieistotnych braków w kosztorysie poswieciłbyś  MILION publicznych srodków!!

W odróżnieniu od niektórych innych osób na mnie akurat żadne liczby nie robią większego wrażenia. To tylko liczby. Pracujemy z nimi przecież na co dzień bez emocji.
Pozdrawiam. Mirasa też.

25

hubal napisał/a:

Pozdrawiam. Mirasa też.

Rozumiem, że za to "set" wink Również pozdrawiam.