1 (edytowany przez marta_kęt 2007-04-10 10:02:48)

Temat: szacowanie wartości kredytu

Muszę ogłosić przetarg na kredyt w wysokości 3.000.000 zł i nie wiem jak się szacuje wartość zamówienia w takim przypadku. Wiem, ze na wartość składają sie wszystkie opłaty, prowizje i odsetki, tylko jak to wygląda w praktyce. Może ktoś ma doświadczenie w kredytach i mi coś podpowie... a może powinien to zrobić skarbnik??

2

Odp: szacowanie wartości kredytu

marta_kęt napisał/a:

a może powinien to zrobić skarbnik??

Dokładnie tak...

3

Wiem, że tak byłoby świetnie, ale i Skarbnik i ja jesteśmy nowymi osobami na stanowiskach i podejrzewam, ze ona nie bedzie potrafiła tego zrobić i mi to poleci do wykonania:( a ja już zapobiegawczo proszę was o pomoc, choć mam nadzieję, że nie będę musiała tego szacować hmm

4

a na jakiej podstawie szacujesz ta wartosc? napewno na podstawie ktorejs z ofetrt rynkowych wiec zerknij sobie jakie sa koszty takiego kredytu nawet mozesz poprosic o symulacje bank - jesli nie masz. z tej symulacji wszystko - przynajmniej teoretycznie (gdyz oferta moze byc inna) wynika

5

Ja sobie nie wyobrażam, żeby wartosć takiego zamówienia szacował ktoś inny niż Skarbnik.

6

lub ksiegowa

7

mam z zeszłego roku podobną symulację na tą samą kwotę tylko nie wiem czy od września coś się nie zmieniło?? z drugiej strony to tylko szacunkowa wartość więc może na tym sie będe wzorowała.  A na pewno bedę się broniła ze wszystkich sił, żeby zrobiła to Skarbniczka a nie ja smile

8

jesli masz z banku taka informacje sprobuj ja uaktualnic, np wg poszczegolnych kryteriow: prowizja oproc itp
PAMIETAJ: szacowanie wart - uslugi - na 3 miesiace przed post

9

aha czyli zaktualizuję juz to co mam (po mojej poprzedniczce) i może jakoś to będzie... a ciężko to na pewno będzie bo to moje pierwsze takie duże postępowanie

10

marta

moze podaj im (do banku) wytyczne czyli wartosc kredytu okres kredytowania i inne warunki i poprops o wstepna kalkulacje kosztow
- zaznacz np ze chcesz aby zweryfikowali Tobie poprzednia wartosc do post przet.

11

Dzięki lolilap tylko mam mały dylemat bo nie wiem jaki to bank wcześniej robił symulację, bo ja wtedy jeszcze w zamówieniach nie pracowałam:( no nic najwyżej będę się kontaktowała z bankami

12

Marto,

1. nie staraj się być omnibusem  i wykazywać znajomość rzeczy na każdą czynność za którą odpowiadają inni. Pamiętaj, jest ustawa o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, która indywidualizuje odpowidzialność. smile

2. Nie pracuj za innych, bądź dobra w tym za co Ty odpowiadasz. Mimo, wielu dobrych rad naszych forumowiczów, polecam zażądaj szacowania wartości od osoby skarbnika, księgowego lub kogoś kto odpowiada za finanse w firmie.

nora

13

marta,

kto wczesniej szacowal zapewne mozesz dowiedziec sie z umowy w poprzednim roku - bo mniemam ze taka byla.

NORA na racje, tylko rzeczywistosc czesto bywa iinna - a szczegolnie kiedy zaczynasz smile
ale pamietaj co teraz wywalczyysz twoje pozostanie! nie daj sobie wejsc na glowe - ale pamietaj dyplomacja to podstawa dla zatwardzialych starych pracownikow (NIERZADKO LENIUSZKOW CO WIDAC NA ZALACZONYM.... ) smile  smile

14

Norko, ja niestety niejednokrotnie muszę szacować wartość za inne "wydziały", które piszą np. "wartość szacunkowa zamówienia - około 100.000 zł". Gdybym na innych liczył, to pewnie po pierwszej kontroli miałbym wszystkie umowy nieważne smile Poza tym muszę się znać (przynajmniej staram się) na papierze toaletowym, komputerach, sprzątaniu pomieszczeń, robotach budowlanych... Ech, ciężko się z takimi ludźmi współpracuje...

15

Przy szacowaniu wartości wystarczy mieć informacje i samemu mozna je zestawić. Szacowanie wartości jest bardzo istotne dla wyboru trybu i procedury i powinno być jak najdokładniejsze wtedy, gdy wartość ta zbliża się niebezpiecznie do jakiegoś progu (6000, 60 000). W innych przypadkach nie jest to tak bardzo istotne. Oczywiście bez przesady. Gdy przy zamówieniu 40 000 euro niedoszacyjemy lub przesacujemy o 1000 lub przy 400 000 euro o 5000 to nie ma tragedii. Gorzej gdy przy 5900 euro lub przy 59 000 euro nie zachowamy należytej staranności.

Jeśliu mogę Marcie coś poradzić, to niech zrobi sobie tabelke i obdzwoni 3 banki, które na słowo kredyt, aż się palą, żeby go udzielić i nie mówiąc za dużo poprosić o podanie potrzebnych jej danych. Wpisać w tabelkę, wpisać nazwę banku i ewentualnie z kim rozmawiała. To wszystko.

Pozdrawiam

16

Jacku, to ja Tobie współczuję. Jednak, nie sądzę byś to akurat to Ty miał problem pokontrolny, chyba że ... tak macie ustawioną organizację, że nie wiadomo, kto i za co..?

Walczę z tym od lat. Wymaga to niezwykłej asertywności czego Ci życzę, bo na prawdę nie warto pracowac za innych smile)
A, Marcie, na starcie jej nowej pracy tym bardziej nie polecam metody: "znam się na wszystkim i zaraz wam to udowodnię". Wnet ci "wszyscy" będą to skutecznie wykorzystywać. Polecam zdobycie info z banków, jednak tylko dla swojej własnej wiedzy, niezaleznie ekzekwuj szacowanie od tego, kto powinien to uczynić. smile)

nora

17

Teoretycznie zgadzam się z Norą, jednak życie to życie. Czasem udaje mi się zmusić merytorycznych do zrobienia kalkulacji wartości szacunkowej, czasem na obiecankach sie kończy. Jeśli miałbym czekać na wyliczenie wartości szacunkowe to mógłbym niekeidy położyć sprawę, więc nie pozostaje mi wówczas nic innego jak zrobić to samemu.
Za sprawne przeprowadzenie postępowania i tak ja odpowiadam i przed kontrolujacym i tak ja się będę tłumaczył. Jeśli coś będzie nie tak to szef napewno nie bedzie miał pretensji do mery6torycznego tylko do mnie. Takie jest życie i trudno.

Pozdrawiam

18

nie zrozumcie mnie zle... nie szacujcie sami wart zamowien!!!!
ja nie przyjmuje wniosku do realizacji bez szacunku gdyz jest niekompletny!
tu sugerowalem inne rozwiazanie lub tez przynajmniej sugerowalem miejsce zdobycia informacji dla wylacznej weryfikujacej wiedzy sekretarza komisji(marta) gdyz akurat czasami bywaja specyficzne zamowienia do ktorych trzeba dodatkowych dzialan z naszej strony.

tu z nora zgadzam sie w 100% NIE ROBCIE SOBIE POD GORKE BO TO BEDA WYKORZYSTYWAC!!!
nie szacujcie a kontrolujcie ich logike lub jej brak w wycenach smile pozd ii powodzenia

19

tez walcze ze spychologia. mimo ze mamy specjalne zarzadzenie z ktorego jasno wynika ze oszacowanie wartosci zamowienia, opis przedmiotu i itp. leza w kwestii kierownika danego wydzialu zglaszajacego wniosek na rozpoczecie procedury, to musze niezle sie nawalczyc zeby dostac te papiery.

a wracajac do kredytu. jezeli bierzemy np. 5 mln a splacimy 5,8 mln to koszt wynosi 800.000 i to jest nasza wartosc szacunkowa, ktora teoretycznie powinien obliczyc skarbnik wink?

20

tak, to jest własnie ta wartość,  a jej obliczenie nalezy do skarbnika - skąd Ty masz się na tym znać? wink

nora

21

Wywalczyłam swoje nora4, lolilap  i inni. Walczę ze spychologią od dawna i juz ponad 2 lata w tym urzędzie jednak na innym stanowisku. Ale postawiłam na swoim więc wartość kredytu oszacowała Skarbnik - powiedziałam, że nie ruszę się od niej z pokoju póki nie będę znała wartości i podziałało i czas znalazła:)

22

moje gratulacje ! tak trzymaj smile
spychaczy wiele w tym swiecie (ZP) ale ktos ma przeciez prawo jazdy zeby je odpowiednio poprowadzic smile
pozdr.

23

gartuluję asertywności smile ...

nora