1

Temat: POMOCY!!!!!

Hej

Ludzie pomóżcie

W postępowaniu na dostawę oleju opałowego wybrano wykonawcę, który z niewiadomych powodów nie potwierdza pisma o wyborze oferty i o terminie podpisania umowy. Dziś ma przyjechać na podpisanie umowy, ale przeczuwam, że się nie stawi. 

Jak ratowac postępowanie?
Do wtorku mam termin związania ofertą. Czy przedłużać ten termin i wybrać kolejnego wykonawcę?
Jak udokumentować to, że wykonawca uchyla się przed podpisamniem umowy?

2

Odp: POMOCY!!!!!

JK napisał/a:

Ludzie pomóżcie

Człowieku spokojnie wink. Masz potwierdzenie że prawidłowo wysłałeś? Zadzwoń do niego. W świetle ostatniego orzecznictwa upływ terminu zw. ofertą nie jest przeszkodą do zawarcia umowy.

3

Wysłałam faksem, ale nie potwierdził otrzymania, mimo że żądaliśmy potrwierdzenia.

4

Dzwoniliśmy wielokrotnie, ale szefa niby zawsze nie ma i nie można się z nim sk9ontaktować.

5

No i dzisiaj jest ostatni dzień kiedy mogę wystąpić o przedłużenie terminu związania ofertą.

6

JK napisał/a:

Wysłałam faksem, ale nie potwierdził otrzymania, mimo że żądaliśmy potrwierdzenia.

Status OK - wystarcza. Wyślij jeszcze raz (daj mu termin "do" ze 2 dni) z zagrożeniem, że jesli sie nie stawi to wybierasz nastepnego.

7

Tylko że za dwa dni to już nie będzie związany ofertą. Czyli przedłużać termin związania ofertą? A jak się ma ten art. 85 ust. 4 , który mówi że po wyborze oferty można przedłużyć termin tylko z wykonawcą którego ofertę wybraliśmy? Czy można wysłać do wszystkich o przedłużenie terminu związania ofertą?

8

Było wadium?

9

Nie

10

nie ma wadium nie ma haka?

11

Jesli drugi będzie chciał podpisać ofertę to nie ma problemu - jak pisałem wyżej: W świetle ostatniego orzecznictwa upływ terminu zw. ofertą nie jest przeszkodą do zawarcia umowy.