1

Temat: Różne stawki Vat

Problem:

1 przedmiot 2 wykonawców.
Pierwszy oferuje towar ze stawką 22%, drugi ze stawką 7% Vat
Zamawiający przed wszczęciem postępowania ustalił stawkę 22%,, okazuje się jednak że istnieje możliwość żeby wykonawca zastosował 7%  w przypadku gdy sprowadza ten sprzęt medyczny od producenta który spełnia 3 kryteria - dotyczące uprawnień i certyfikatów.

wzywać do wyjaśnień czy założyć, ze drugi wykonawca ma prawo zastosować 7?

2

Odp: Różne stawki Vat

Tak na dobrą sprawę co obchodzi zamawiającego stawka VAT?, a po ostatnim szkoleniu tylko utwierdziło mnie to w moim przekonaniu.

3

nie dochodzić wybrać niższą cenę

4

Tym bardziej że ostatnie wyroki są "ZA"

5

Marcel napisał/a:

Tak na dobrą sprawę co obchodzi zamawiającego stawka VAT?, a po ostatnim szkoleniu tylko utwierdziło mnie to w moim przekonaniu.

TEŻ SIĘ ZGADZAM, ALE PÓKI COP MUSZĘ WYBRAĆ CO MAM - DZIĘKI

6

Marcel napisał/a:

A jesli zamawiający jest  "Vatowcem"tak  jak my, to dla nas stawka Vat jest istotna, np. oferta tańsza ale z 7% może faktycznie być droższa niż druga w kolejności oferta ale z 22% Vat.
Jest to jakaś niedoskonałość ustawy dla spólek które "odzyskują" Vat i kosztem rzeczywistym jest cena netto. Powyższe potraktować jako małą dygresję vatowca, która nic nie zmienia w meritum zagadnienia wink Pozdrawiam

7

owszem - dla nas byłby to problem przy np. komputerach za które dostajemy zwrot VATu.

Ale tu zapłacimy tak czy siak brutto

8

słyszałam o podobnym problemie w innym postępowaniu; zakończyło się unieważnieniem, bo Zamawiający nie był w stanie na podstawie wyjaśnień uzyskanych od wykonawców złozonych do ofert ustalić jaką stawkę przyjąć; ogłosił ponownie postepowanie i "na sztywno" wpisał VAT, wątpliwości nie było i postępowanie zakończyło sie ostatecznie wyborem Wykonawcy