1

Temat: przesadzone warunki?

Witam,

dwa pytania dot. przetargu na inwestora zast.

Czy żądanie posiadania średniorocznego zatrudnienia na umowę o pracę i pełny etat inżynierów wszystkich branż nie ogranicza równej konkurencji? Tym bardziej, że w świetle ustawy W. może korzystać z potencjału innych podmiotów i nie jestem pewna, czy w przypadku wykonywania usługi nadzoru zatrudnienie branżowców na pełny etat ma jakiekolwiek znaczenie. Zastanawiam się czy ten zapis w rozporządzeniu po nowelizacji ustawy ma w ogóle zastosowanie bez naruszania uczciwej konkurencji przez Zamawiającego.

Czy żądanie obrotów w kwocie znacznie przewyższającej wartość usługi nie narusza PZP? Podobnie z sumą ubezpieczenia OC przekraczającą szacowana wartość zamówienia o jakieś 3 -4 miliony.

Czy mogę się spodziewać, że tak określone warunki w SIWZ mogą skutkować odwołaniem?

2

Odp: przesadzone warunki?

Warunków należy żądać adekwatnie do wartości, wymagań danego zamówienia, nic więcej, trzeba uważać aby nie przedobrzyć.

3

tofka napisał/a:

Czy mogę się spodziewać, że tak określone warunki w SIWZ mogą skutkować odwołaniem?

Spodziewać się zawsze można, lecz na ile odwołanie będzie skuteczne trudno powiedzieć.

tofka napisał/a:

Czy żądanie (...) nie ogranicza równej konkurencji?

Równej może nie, lecz w ogóle - tak.
Popieram Marcela.

4

Szczerze przyznam, że takiej odpowiedzi się spodziewałam. Dzięki za potwierdzenie.

A co w sprawie tego nieszczęsnego zatrudnienia. Szczerze przyznam, że nie wiem jak to ugryźć. Tu rozumiem, że może ograniczać, ale że się tak wyrażę ogólnie, w jakich sytucjach wymóg ten ma zastosowanie.

5

W zasadzie do wykonania zamówienia nie są potrzebne etaty ani umowa o pracę. Zatem może wystarczy wykazać specjalistów, którzy będą tu potrzebni.

6

Wykonawca ma dysponować a nie zatrudniać

7

Moim zdaniem też ma dysponować. I to właśnie powinien udowodnić podczas składania oferty.  W sumie w tym kierunki zmierzała tez nowelizacja. Mimo to zapis w rozporządzeniu jest, że Zamawiający może żądać oświadczenia dot. średniorocznego zatrudnienia (w tym personelu kierowniczego).  Czy to nie stoi w sprzeczności - dysponowanie, a zatrudnianie?