Temat: nieszczęsny vat i "polski Rząd"
Dwie oferty na dożywianie w 2011 r. jedna oferta ze stawką 7% obwiązująca na dzień dzisiejszy, druga z 8% która ma obowiązywać w 2011. Czy oferte z 8% vatem odrzucić czy pozostawić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dwie oferty na dożywianie w 2011 r. jedna oferta ze stawką 7% obwiązująca na dzień dzisiejszy, druga z 8% która ma obowiązywać w 2011. Czy oferte z 8% vatem odrzucić czy pozostawić.
moim zdaniem do odrzucenia.
Moim zdaniem też. Na chwilę składania VAT jest niezgodny z obowiązującym.
zgadzam się z poprzednikami, na chwilę obecną nie jest wiadomym jaka tak naprwdę będzie stawka, więc na jakiej podstawie te 8%??
Wykonawcy wpisują na zapas - niestety!
Niestety Zamawiacze nie umieją dobrze przewidzieć możliwości zmiany umowy, szczególnie te zapisy powinny być jasne i klarowne. Niestety jeszcze z takim się nie spotkałem jako Wykonawca. NIESTETY !
A prawda jak zawsze leży po środku
A moim zdaniem ofertę zostawić i poprawić jako błąd.
Nawiasem mówiąc nie wiadomo czy to w ogóle błąd, skoro obie stawki są zgodne z prawem i logiką, oraz nie wiadomo jaką wpisać.
Z równym powodzeniem można mówić o unieważnieniu postępowania.
W każdym razie odrzucanie oferty graniczy co najmniej z lekkomyślnością.
Ale hubal, stawka 8% jeszcze nie obowiązuje.
nie są obie zgodne z prawem bo 8% stawka nie obowiązuje
Ale obowiązuje ?sposób obliczania ceny? lub coś podobnego. Nie widzę przeszkody by tam zapisać szczegóły. Nie widzę też przeszkody, by teraz uwzględniać przyszły możliwie prawdziwy stan, a nie jakiś iluzoryczny. Bezsensowne wydaje się czekanie do ostatniego dnia i może ostatniej minuty, zwłaszcza gdy przepis (zapewne) już jest.
No z tym się zgodzić nie mogę, ale to moje zdanie w temacie.
No to jeszcze jedno: z tego co było na tym forum wynika, że pomyłka w stawce podatku nie jest błędem w obliczeniu ceny i NIE POWODUJE odrzucenia oferty.
Tak, ale chodzi o stawki które są obowiązujące np. 22% zamiast 7%.
wracając do wątku, moim zdaniem odrzucić ofertę, nie ma na chwilę obecną stawki VAT 8%...
Też tak sądzę.
http://finanse.wp.pl/kat,104132,title,Podatki-w-gore-swiadczenia-w-dol,wid,12946068,wiadomosc.html?ticaid=1b6c0
Nie odrzucać. Nie macie podstawy prawnej ani żadnej innej - nikt takiej nie wskazał.
Jednocześnie polecam niedawny wątek: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6479
Jak na razie nie przekonuje mnie to za bardzo
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc