1

Temat: Związanie ofertą

Co zrobić.

16 grudnia mija mi termin związania ofertą, niestety nie poprosiłam o jego wydłużenie. Czy jak któryś z wykonawców samoistnie mi nie przedłuży tego terminu to mam go wykluczyć? - przy założeniu, że drugi wykonawca oczywiście zareaguje i z własnej woli przedłuży ten termin.

Problem jest taki, że termin obowiązywania umowy mam od 20 grudnia. Boję się, że jak jeden mi nie przedłuży i będe musiała go wykluczyć to umowę można będzie podpisać dopiero po upływie min. 5 dni, a to będzie już chyba za późno bo nie mogę podpisać umowy po 20 grudnia z datą obowiązywania od 20.

Wyprzedzając pytania nie mogę również dzisiaj ani jutro wybrać wykonawcy z bardzo prostych przyczyn - nie ma mi kto podpisać pism, całe szefostwo wyjechało i wróci w piątek.

A może jak tylko jeden przedłuży termin związania ofertą a drugi nie (mam tylko dwie oferty) to będzie trzeba unieważnić postępowanie?

2

Odp: Związanie ofertą

Było wymagane wadium?

3

nie było wadium

4

Możesz wybrać po terminie związania ofertą - nikogo nie musisz wykluczać.

5

Właśnie przeczytałam wyrok KIO w kórym jest napisane, że "W momencie dokonywania wyboru oferty najkorzystniejszej oferta wybierana przez Zamawiającego powinna spełniać wymogi określone w przepisach ustawy p.z.p."
Czy to nie oznacza, że sam wybór powinien być dokonany jeszcze w terminie związania ofertą? Ja wykonawcy nie mam jeszcze wybranego, a jak już pisałam nie mogę tego teraz zrobić.

6

Tak jak napisał Miras, podpisać umowę możecie po upływie TZO.

7

MIRAS napisał/a:

Możesz wybrać po terminie związania ofertą .

Prośba o wyaśnienie tego co napisał Miras.
Bo ja podobnie jak daga myślałam że wybór musi mieć miejsce jeszcze w TZO, a umowa faktycznie może być zawarta po.

8

Dobrze myślałyście. Wybór w czasie obowiazywania TZO, a zawarcie umowy może nastąpić po upływie TZO.

daga, ma faktycznie problem - tak jak pisałem, nikogo nie musisz wykluczać - ewentualnie w grę wchodzi odrzucenie oferty. To jednak nie załatwia sprawy. Mozna pojechac po bandzie -nie odrzucać ofert którym upłyną TZO.

9

Jak nie odrzucę tej oferty to czy na ewentualnej kontoli np. RIO czy US nie będzie zarzutu naruszenia przepisów ustawy z powodu nie odrzucenia oferty podlegającej odrzuceniu?

10

Jakie były kryteria wyboru oferty?

11

cena 100%

12

daga napisał/a:

Jak nie odrzucę tej oferty to czy na ewentualnej kontoli np. RIO czy US nie będzie zarzutu naruszenia przepisów ustawy z powodu nie odrzucenia oferty podlegającej odrzuceniu?

Może być postawiony zarzut zaniechania odrzucenia, czyli naruszenia przepisów Pzp bez wpływu na wynik postępowania - pod warunkiem ze wybrana oferta bedzie najtańsza a wykonawca, który złożył tą ofertę przedłuży samodzielnie TZO.

13

dzięki
Tak na przyszłość chciałabym jeszcze się upewnić co do tego podpisania umowy. Czy mam rację uważając, że nie można podpisać umowy np. 22 grudnia jeżeli w postepowaniu oraz w projekcje umowy było napisane, że termin rozpoczęcia umowy od 20 grudnia 2010 r.

Jeżeli jest to możliwe proszę o podanie jakiś interpertacji na ten temat, ewentualnie podstawy prawnej to regulującej.

14

daga napisał/a:

Tak na przyszłość chciałabym jeszcze się upewnić co do tego podpisania umowy. Czy mam rację uważając, że nie można podpisać umowy np. 22 grudnia jeżeli w postepowaniu oraz w projekcje umowy było napisane, że termin rozpoczęcia umowy od 20 grudnia 2010 r.

Jak określony był termin wykonania zamówienia?

15 (edytowany przez daga 2010-12-14 12:17:49)

termin rozpoczęcia realizacji zamówienia od dnia 20 grudnia 2010
termin zakończenia realizacji zamówienia do dnia 30 grudnia 2010

16

daga napisał/a:

1. Czy mam rację uważając, że nie można podpisać umowy np. 22 grudnia jeżeli w postepowaniu oraz w projekcje umowy było napisane, że termin rozpoczęcia umowy od 20 grudnia 2010 r.

2. Jeżeli jest to możliwe proszę o podanie jakiś interpertacji na ten temat, ewentualnie podstawy prawnej to regulującej.

1. Nie koniecznie masz rację.
2. Proszę bardzo:

ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2010_0481.pdf

17

dzięki wielki

nie mam więcej pytań

18

daga napisał/a:

nie mam więcej pytań

Szczęściara wink