1

Temat: udostępnianie wiedzy i doświadczenia a branie udziału w przetargu

Witam.
Może ktoś wie czy firma która występuje w danym przetargu jako Wykonawca (samodzielnie), może udostępnić innej firmie wiedzę i doświadczenie (m.in referencje) i potencjał techniczny w  tym samym przetargu? Czy są na to już jakieś wyroki?

2

Odp: udostępnianie wiedzy i doświadczenia a branie udziału w przetargu

Z tego co pamiętam jest to dopuszczalne, tak na 90% wink

3

Artykuł z "Gazety Prawnej":
Zamówienia publiczne: trwa handel referencjami
Przedsiębiorca może się powołać na doświadczenie zdobyte przez inne firmy, i na rynku są firmy gotowe odpłatnie przekazywać referencje wykonawcom, jednak Handel oświadczeniami to wypaczenie sensu przepisów o zamówieniach.
Dawniej szanse na publiczne zlecenia miały tylko najbardziej doświadczone i wiarogodne firmy. Poprzeczka była ustawiona wysoko. Teraz, od nowelizacji z 2009 r., o zamówienia publiczne może się ubiegać praktycznie każdy, nawet ten, kto działa na rynku od wczoraj. Wystarczy, że w przetargu przedstawi cudze papiery, czyli zobowiązanie innej firmy do udostępnienia mu potencjału ? kadrowego, technicznego czy finansowego. Co gorsza, można także powoływać się na cudze doświadczenie i wiedzę. Na rynku już pojawiły się firmy gotowe odpłatnie udostępnić swoje referencje innym. Rodzi się nielegalny handel referencjami.
? Jak dojdzie do ordynarnego handlu ? na zasadzie: dam ci moje referencje, posłuż się nimi w przetargu, a potem nic nie będę robił w tym postępowaniu ? to jest to zwykły kryminał ? ocenia Włodzimierz Dzierżanowski, prezes zarządu Grupy Doradczej Sienna
Podkreśla, że w przepisach chodzi nie o oświadczenie o zgodzie na powoływanie się na cudze doświadczenie, tylko o zobowiązanie, że jak będzie trzeba z tego doświadczenia skorzystać, to podmiot trzeci rzeczywiście udostępni wykonawcy swoje doświadczanie.
? Poszliśmy za daleko w możliwości posługiwania się dokumentami innych podmiotów. Zamówienie powinien wykonywać rzetelny wykonawca. Niech ma podwykonawców. Ale dziś każdy może się ubiegać o zamówienie i może się posługiwać papierkami innych podmiotów. Otworzono drogę do uzyskania zamówienia komuś, kto nic nie umie i nic nie posiada ? ocenia adwokat Jerzy Pieróg.
Handel referencjami
? Przepisy niewątpliwie sprzyjają handlowaniu dokumentami, szczególnie w postępowaniach, w których odpowiednim doświadczeniem i wiedzą dysponuje ograniczony krąg wykonawców lub gdy wymagane jest dysponowanie osobami mającymi specjalistyczne uprawnienia ? uważa Marzena Jaworska, radca prawny z kancelarii JTP Jerzy T. Pieróg.
Podkreśla, że dopuszczalne jest udostępnianie potencjału przez jeden podmiot kilku wykonawcom w tym samym postępowaniu. W efekcie możliwe jest manipulowanie wynikiem przetargu przez podmiot udostępniający potencjał, ponieważ to on decyduje, w jakim zakresie udostępni swoje zasoby poszczególnym wykonawcom i za jaką kwotę, co wprost przekłada się na ocenę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz na wysokość cen ofert
? Dzięki znowelizowanym przepisom firma bez wiedzy czy doświadczenia może obecnie startować w przetargu, przedstawiając oświadczenie innego podmiotu, że udostępni on jej niezbędne zasoby. Często wykonawca i podmiot użyczający referencji nie są ze sobą w żaden sposób powiązani ? wskazuje Aldona Kowalczyk, radca prawny, szef działu zamówień publicznych w kancelarii Salans
? Posługiwanie się cudzym potencjałem stało się już powszechną praktyką, zbyt wcześnie jest jednak mówić o przykładach nadużyć na tym tle ? uważa Marzena Jaworska.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
19 października 2010 r.

4

No, to jednak dobrze pamiętałem.
Dzięki Karolk.

5

Ano udostępnić może, tylko nadal nie jest pewne, czy jednocześnie może złożyć samodzielną ofertę, a o to chodzi w zapytaniu.

6

...oczywiście że można.

7

Moim zdaniem - jest to możliwe w obecnym stanie prawnym.

8

Mam dwie różne opinie jedną że można a drugą że może to stanowić "czyn nieuczciwej konkurencji". Osobiście mam wątpliwości czy można.

9

Można wink

10

JolaW - ciekaw jestem, kto jest autorem opinii stwierdzajacej, że może to stanowic "czyn nieuczciwej konkurencji" ? Dla mnie sprawa jest prosta - taka sytuacja jest możliwa w obecnym stanie prawnym. Dopiero w założeniach do kolejnej nowelizacji Pzp sygnalizowana jest próba wyeliminowania takich praktyk.

11 (edytowany przez JolaW 2010-12-15 13:12:47)

osoba bardziej doświadczona ode mnie :-) ale skoro tyle osób potwierdza że można...to moje wątpliwości się rozwiewają. A tak z ciekawości  są może na to jakieś wyroki?