1

Temat: wadium a dokumenty podlegające uzupełnieniu

Witam

Spotkałem się z następującą sytuacją: Zamawiający wymagał przedstawienia dokumentów opisanych w rozporządzeniu do art. 25 ust 2  PZP, do tego momentu standard.  Lecz  wymagał przedstawienia/ dołączenia  kopii  tzw generalnej umowy dystrybucyjnej ale nie na etapie oceny ofert,  tylko ten kto wygrywa przed podpisaniem umowy ma dostarczyć kopię tej umowy.
Postępowanie obarczone  dość sporym wadium.
Zamawiający przesłał pismo z prośbą o dostarczenie kopii tej umowy w określonym terminie, bez powoływania się na jakąkolwiek podstawę prawną.
Dodam, że  Zamawiający już wybrał ofertę najkorzystniejszą i teraz ten co wygrał nie chce  dostarczyć  tej generalnej umowy. Czy zamawiający jak nie otrzyma umowy to stwierdzi że delikwent Wykonawca uchyla się od podpisania umowy i wadium papa czy też wezwie do uzupełnienia ??  ( na jakiej podstawie skoro oferta jest już wybrana). Dwa  skoro taka umowa nie jest zapisana w rozporządzeniu do art 25 ust 2 PZP  jako  dokument  podlegający uzupełnieniu  to  Wykonawca nie złoży umowy  generalnej przed podpisaniem, a   Zamawiający
będzie musiał dokonać powtórnej oceny ofert i odrzuci ofertę X, ale dzięki temu wadium Wykonawcy będzie  zachowane a Zamawiający wybierze kolejną ofertę.

Proszę o pomoc bo tak zagmatwanego stanu faktycznego to dawno nie widziałem, mam dwie różniące się znacznie opinie ustne prawników.

2

Odp: wadium a dokumenty podlegające uzupełnieniu

Jeżeli postawiona taki wymóg, a wybrany wykonawca nie chce przedstawić takiej umowy to zamawiający może stwierdzić że wykonawca uchyla się od podpisania umowy o zamówienie, wadium oczywiście w tej sprawie jest do zatrzymania, a zamawiający ma możliwość wyboru kolejnej oferty.

3

Zamawiający nie dokonuje powtórnej oceny lecz wybiera następnego z kolejki czyli tego który zajął drugie miejsce w rankingu, wadium uchylacza przepada

4

Ma możliwość wyboru kolejnego wykonawcy, lecz wcale nie musi.