Temat: wadium a dokumenty podlegające uzupełnieniu
Witam
Spotkałem się z następującą sytuacją: Zamawiający wymagał przedstawienia dokumentów opisanych w rozporządzeniu do art. 25 ust 2 PZP, do tego momentu standard. Lecz wymagał przedstawienia/ dołączenia kopii tzw generalnej umowy dystrybucyjnej ale nie na etapie oceny ofert, tylko ten kto wygrywa przed podpisaniem umowy ma dostarczyć kopię tej umowy.
Postępowanie obarczone dość sporym wadium.
Zamawiający przesłał pismo z prośbą o dostarczenie kopii tej umowy w określonym terminie, bez powoływania się na jakąkolwiek podstawę prawną.
Dodam, że Zamawiający już wybrał ofertę najkorzystniejszą i teraz ten co wygrał nie chce dostarczyć tej generalnej umowy. Czy zamawiający jak nie otrzyma umowy to stwierdzi że delikwent Wykonawca uchyla się od podpisania umowy i wadium papa czy też wezwie do uzupełnienia ?? ( na jakiej podstawie skoro oferta jest już wybrana). Dwa skoro taka umowa nie jest zapisana w rozporządzeniu do art 25 ust 2 PZP jako dokument podlegający uzupełnieniu to Wykonawca nie złoży umowy generalnej przed podpisaniem, a Zamawiający
będzie musiał dokonać powtórnej oceny ofert i odrzuci ofertę X, ale dzięki temu wadium Wykonawcy będzie zachowane a Zamawiający wybierze kolejną ofertę.
Proszę o pomoc bo tak zagmatwanego stanu faktycznego to dawno nie widziałem, mam dwie różniące się znacznie opinie ustne prawników.