1 (edytowany przez Agula1242 2010-12-15 08:43:45)

Temat: brak formularza ofertowego

przetarg poniżej progów na artykuły żywnościowe. Oferent  złożył ofertę tylko na  załączniku "formularz asortymentowo-cenowy"  a nie na formularzu ofertowym i zastosował 5% VAT Zamiast 3 %. Odrzucić ze wzgledu na zły VAT czy poprawić w ofercie i przeliczyć cenę?

2

Odp: brak formularza ofertowego

To zależy jakie dane zawiera formularz złożony przez wykonawcę, brak oferty to z reguły kiepska sprawa do uratowania.

3 (edytowany przez Agula1242 2010-12-15 09:11:03)

podpis wykonawcy, miejscowośc i data, nazwa asortymentu, ilość, cena netto, stawka VAT (w tym przypadku nieprawidłowa), cena jednostkowa brutto, łączna wartość brutto ale tylko liczbowo (brak słownie)

4

Jeżeli są informacje których wymagaliście tylko na innym druku to jest do przyjęcia natomiast moim zdaniem stawka VAT już nie.

5

jedynym kryterium była cena więc mozna sądzić że jest ok. (tylko brak słownie a w SIWZ wpisaliśmy że powinno być słownie i liczbowo) Czy ze względu na zły VAT odrzucić czy poprawić jako zła stawka (stawka, której nie ma)?

6

Nie wiem czy inni, ja nie uznałbym oferty z VAT 8%

7

Ten wykonawca do oferty dołączył nieaktualny wpis do ewidencji i czy zamim odrzucę ofertę to wezwać go do uzupełnienia?

Na jakiej podstawie odrzucić ofertę?

8

Nie ma takiej potrzeby, jeżeli chodzi o odrzucenie (VAT), to moje zdanie, może jeszcze ktoś się podepnie pod temat wink

9 (edytowany przez Agula1242 2010-12-15 10:57:35)

Czy odrzucić ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6?  A w wyjasnieniu wpisac że takiej stawki podatku Vat nie ma?
A może poprawic ceny (przeliczyć z 3% Vat-em) i uznac to jako oczywista omyłka rachunkowa (art. 87 ust 2 pkt 2)?

10

Agula1242 napisał/a:

Oferent  złożył ofertę tylko na  załączniku "formularz asortymentowo-cenowy"  a nie na formularzu ofertowym

Najpierw należy ustalić, czy w ogóle mamy ofertę. Czy jest tam oświadczenie w rodzaju ?OFERUJĘ...? i co oferuję, czy tylko jakieś zestawienia?

11

Dokładnie hubal, o tym też pisałem wcześniej.