1

Temat: wezwanie do uzupełnienia

Wezwałam oferenta do uzupełniania dokumentu. W wykazie zrealizowanych dostaw, wykazał tylko 2 dostawy, zamiast 3. Oferent dostarczył mi wykaz lecz w rubryce  .................................................. wpisał datę faktycznego wypełnienia.
               (miejscowość i data)     
Mam wątpliwości, czy ta data powinna byc przed terminem składania ofert?

2

Odp: wezwanie do uzupełnienia

Jeśli zawarte w wykazie dostawy potwierdzają spełnianie warunku i zostały wykonane przed terminem składania ofert to bym uznał.

3

ab123 napisał/a:

Mam wątpliwości, czy ta data powinna byc przed terminem składania ofert?

Data wypełnienia - nie. Data wykonania dostaw - tak.

4

Liczy się data wykonanych dostaw, nie data wystawienia uzupełnianego wykazu.

5

To ja się podłączę z prośbą o wyjaśnienie.
Czy to wszystko co zostało napisane powyżej oznacza że - przy składaniu ofert np. 10-ego, wezwanie w trybie 26.3 następuje 11-ego z terminem uzupełnienia do 14-ego.
Przy czym jak wiadomo uzupełniane dokumenty mają potwierdzać spełnianie warunków na  10-ego.
I wykonawca uzupełnia brakujący wykaz np. z datą 14-ego i to jest ok?

6

Tak, jest ok, tyle że np. prace w wykazie mają potwierdzać warunek do terminu składania ofert.

7

To jeszcze jedno pytanie. Gdyby uzupełnianym dokumentem było oświadczenie z 22, 24 lub zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia zasobów, to w sytuacji składanie gdy ofert 10-ego, a wezwanie 11-ego z terminem do 14-ego to jaką datę powinny nosić uzupełnione oświadczenia i zobowiązanie?

8

moim zdaniem oświadczenie na termin składania ofert, bo ma spełniać warunki i nie być wykluczony na dzień składania ofert

9

Tak, dokładnie.

10

No raczaj niedokładnie.

Dokładniej to trzeba wreszcie coś uściślić.  Moim zdaniem oświadczenia mogą brzmieć mniej więcej tak:
?Oświadczam, że w dniu ...... spełniałem warunki ...?
lub
?Oświadczam, że na dzień ..... nie byłem wykluczony ...?
i podpisane z datą bieżącą, np. późniejszą niż data wezwania.
Podobnie zaświadczenia.

Szerzące się przekonanie, że wykonawca miał komplet prawidłowych dokumentów w określonym dniu jest po prostu NAIWNE.

11

Hubal, tak czy tak będzie dobrze oświadczenia również mają potwierdzać stan na dzień otwarcia.