1

Temat: robimy przetarg na obsługę prawną..

robimy przetarg na obsługę prawną.. w warunku posiadania uprawnień mamy: wpis na listę radców prawnych. Ofertę składa nam adwokat... (zakres działalności szerszy, ale wpisu na listę radców nie ma bo ma na listę adwokatów ;] ) i co teraz? uznać czy odrzucić?

2

Odp: robimy przetarg na obsługę prawną..

Uprawnienia adwokata są szersze od radcy prawnego (a zawierają wszystkie elementy uprawnień radcowskich) więc moim zdaniem uznać.

3

J.w.

4

A ja ma jednak wątpliwości. Zamawiający napisał w SIWZ jeśli chodzi o warunki udziału, że wykonawca winien być wpisany na listę radców prawnych. W ten sposób ograniczył krąg podmiotów spełniający ten warunek udziału - wyłącznie do radców prawnych. Sprawy związane z wykonywaniem zawodu radcy prawnego i adwokata uregulowane zostały bowiem w dwóch ustawach: ustawie z dnia 6 lipca 1982 r. o radcach prawnych (Dz. U. z 2010 r. Nr 10, poz. 65 z późn. zm.) oraz w ustawie o adwokaturze (Dz. U. z 2009 r. Nr 146, poz. 1188 z późn. zm.). Na podstawie tych ustaw prawo do wykonywania zawodu radcy prawnego i adwokata następuje na podstawie wpisu odpwiednio do rejestru radców prawnych lub rejestru adwokatów. 
Biorąc pod uwagę zapisy SIWZ, moim zdaniem oferta złożona przez adwokata podlega odrzuceniu jako niezgodna z SIWZ na podstawie art. 89 ust.1 pkt 2 ustawy Pzp.

5

Wykonawca - adwokat podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, z uwagi na fakt, iż nie wykazał spełnienia warunku udziału w postępowaniu.

6

No karolk powiem że dałeś do myślenia smile, do końca pewny nie jestem.

7

Tak interpretując to rodzi mi się pytanie czy nie będzie to nieuprawnione ograniczenie konkurencyjności. Stawiając taki warunek i idąc tym tokiem rozumowania wykluczamy na starcie osoby które posiadają takie same uprawnienia jak radca prawny mimo, że wynikają z innej ustawy.

8

Dla mnie jest to niewłaściwe określenieprzez zamawiającego  warunków udziału w postępowaniu. Dla przykładu możne te warunki określić w taki sposób jak to zrobili moi młodsi koledzy  w Starostwie Powiatowym w Pabianicach - www.powiat.pabianice.pl
- zakładka zamówienia publiczne

9

właśnie tak ...
ale jak przyznajesz błąd popełnił Zamawiający określając warunek
dalej uważam, że bym uznał smile

10

Masz do tego prawo, bo jest to Twoja suwerenna decyzja. Ja bym jednak w tej konkretnej sprawie  wykluczył wykonawcę - adwokata.

11

Zgadzam się z karolk oferta jest niezgodna z SIWZ, a Zamawiający nie może naprawiać swoich błędów poprzez niestosowanie przepisów ustawy.
Ale zgadzam się również z tym, że to Twoja suwerenna decyzja. wink